BHP
Dodane przez Marek-ZZPRC dnia 09.12.2021 10:10:00

 

Komisja BHP 09 grudnia 2021

 

w rozwiniêciu Protokó³ z posiedzenia


Treść rozszerzona

Rekomendacje Komisji BHP z dzisiejszego posiedzenia:

  1. Utrzymanie wydawania bonów na posi³ki profilaktyczne rekompensuj±ce wydatek energetyczny dla uprawnionych stanowisk pracy.
  2. Podniesienie warto¶ci bonów do wysoko¶ci 15 z³.
  3. Podpisanie umów na akceptacjê bonów z punktami gastronomicznymi, dzia³aj±cymi na terenie ZAP.
  4. Rozpoznanie rynku maj±ce na celu wprowadzenie kart elektronicznych, przedp³aconych, które zast±pi± wydawane bony papierowe. Karty te mog± pozwoliæ na realizacje bonów tak¿e w sklepach „na mie¶cie”.
  5. Wypracowanie systemu waloryzacji warto¶ci bonu w oparciu o odniesienie do np. p³acy minimalnej w sektorze przedsiêbiorstw lub ¶redniej p³acy w ZAP.
  6. Przeprowadzenie testów rêczników, które wreszcie spe³nia³yby oczekiwanie pracowników.

 

KOMISJA BHP                                                                                                             Pu³awy, 10.12.2021 r.

 

PROTOKÓ£

Z POSIEDZENIA KOMISJI BEZPIECZEÑSTWA I HIGIENY PRACY

w dniu 09.12.2021 r.

Na posiedzeniu Komisja przeanalizowa³a i rozpatrzy³a poni¿sze sprawy:

  1. Zaopiniowanie propozycji Pana Prezesa Jacka Janiszka oraz Kierownika Dzia³u BHP - Pana Marcina Koprona, dotycz±cej zwiêkszenia warto¶ci i sposobu zapewnienia posi³ków profilaktycznych dla pracowników Spó³ki. (Posi³ki za kwotê 10 z³ dostarczane na miejsce pracy w formie indywidualnie zapakowanego dania gor±cego, spe³niaj±cego wymagania Rozporz±dzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posi³ków i napojów (Dz.U.1996.60.279 Zmiana:Dz.U.2019.1160§1).)
  2. Akceptacja zaktualizowanych tabel norm wyposa¿enia bhp.
  3. Sprawy wniesione:

a)     Przedstawiciel ZZIT przekaza³a uwagi zg³oszone przez pracowników dotycz±ce smaku napojów dostarczanych przez STO-ZAP. Zawnioskowa³a do przewodnicz±cego o sprawdzenie mo¿liwo¶ci zamawiania przez prze³o¿onych wody butelkowanej typu Cisowianka, zamiast napojów w szklanych butelkach typu woda mineralna i napoje s³odkie kolorowe typu oran¿ada, które zamawiane s± aktualnie. Czy obowi±zuj±ca umowa przewiduje tak± mo¿liwo¶æ?

b)     Wiceprzewodnicz±cy - ZSIP zapyta³ o stan procesu wyboru rêczników, Przedstawiciel Pionu Zakupów poprosi³ o uzgodnienie osób testuj±cych oraz okre¶lenia kluczowych parametrów dla zamawianych do przetestowania rêczników.

c)     Przedstawiciel ZZPRC zapyta³, co siê dzieje z kurtkami przej¶ciowymi typu softshell dla laborantek.

d)     Przedstawiciel ZZPRC zapyta³, co w sprawie zmiany myd³a w p³ynie.

e)     Przedstawiciel MZZ „Solidno¶æ” poinformowa³ o zaprzestaniu dzia³alno¶ci Zwi±zku Zawodowego Pracuj±cych w Grupie Azoty Zak³ady Azotowe „Pu³awy” S.A. z mocy samego prawa, poniewa¿ nie z³o¿y³ on co pó³rocznej informacji w ZAP, wed³ug stanu na dzieñ 30 czerwca 2021 r. Dlatego poprosi³ o liczenie g³osu jeden raz podczas g³osowañ nad opiniami Komisji BHP. Doda³, ¿e w ostatnich dniach Zwi±zek Zak³adowy Pracuj±cych zosta³ wykre¶lony z rejestru z powodu przy³±czenia do Miêdzyzak³adowego Zwi±zku Zawodowego "Solidno¶æ". Na dzieñ posiedzenia to postanowienie jest jeszcze nieprawomocne, wywrze skutki prawne z dniem uprawomocnienia siê, w najbli¿szych dniach.

Ustalenia z posiedzenia Komisji do ww. pkt.:

Ad.1.  Przewodnicz±cy omówi³ wymagania prawne dotycz±ce zapewnienia posi³ków profilaktycznych oraz przedstawi³ szczegó³y propozycji dostarczania gotowych posi³ków na stanowiska pracy na przyk³adzie oferty przygotowanej przez STO-ZAP Sp. z o.o. Przedyskutowano w±tpliwo¶ci i opinie zebrane przez cz³onków Komisji BHP w¶ród pracowników. Cz³onkowie Komisji w drodze g³osowania negatywnie zaopiniowali przedstawion± propozycjê (uprawnionych do g³osowania 16 osób, 3 g³osy „Za”, 11 g³osów „Przeciw”, 2 osoby wstrzyma³y siê od g³osu) – szczegó³owy raport z g³osowania w za³±czniku nr 2 do protoko³u.

G³ównymi argumentami „przeciw” dostarczaniu gotowych posi³ków s± spodziewane trudno¶ci z weryfikacj± zapotrzebowania – obawy, ¿e czê¶æ z posi³ków by siê zmarnowa³a w przypadkach nieplanowanych nieobecno¶ci pracowników, a tak¿e du¿a ilo¶æ odpadów z opakowañ.

Przedstawiciele reprezentuj±cy g³ównie stronê spo³eczn± rekomenduj±:

- utrzymanie wydawania bonów na posi³ki profilaktyczne,

- zwiêkszenie warto¶ci bonu,

- podpisanie umów na realizacjê bonów w puntach gastronomicznych innych podmiotów dzia³aj±cych na terenie Spó³ki,

 - rozpoczêcie dzia³añ w sprawie rozpoznania rynku celem wprowadzenia elektronicznych kart przedp³aconych zamiast bonów papierowych.

Przedstawiciel ZZPRC zaproponowa³ rozwa¿enie powi±zania warto¶ci bonu np. z minimalnym wynagrodzeniem w sektorze przedsiêbiorstw, ¶redni± p³ac± w GAZAP S.A. lub innym wska¼nikiem ekonomicznym, aby wyeliminowaæ w przysz³o¶ci rozwa¿ania nt. waloryzacji warto¶ci bonu.

Na podstawie w³asnych do¶wiadczeñ podczas zakupów posi³ków w bufecie spó³ki STO-ZAP stwierdzi³, ¿e przy obecnych cenach, warto¶æ bonu powinna wynosiæ 15 z³. Z uwagi na odrêbne zdanie czê¶ci Cz³onków komisji BHP reprezentuj±cych stronê pracodawcy, propozycjê poddano pod g³osowanie cz³onków Komisji BHP. Wszyscy przedstawiciele reprezentuj±cy stronê spo³eczn± w Komisji BHP - 8 osób - zag³osowa³o „Za” podniesieniem warto¶ci bonu do kwoty 15 z³; Z przedstawicieli pracodawcy 2 osoby zag³osowa³y „Przeciw”, 6 osób wstrzyma³o siê od g³osu.

W zwi±zku z wynikiem g³osowania Komisja pozytywnie opiniuje propozycjê zwiêkszenia warto¶ci bonu na posi³ek profilaktyczny do kwoty 15 z³. Szczegó³owy raport z g³osowania w za³±czniku nr 3 do protoko³u.

Ad.2. Po omówieniu proponowanych zmian w przes³anych tabelach norm wyposa¿enia bhp cz³onkowie Komisji zaakceptowali zaktualizowane tabele dla pracowników PPA3, C, HL1, HL2.

Ad.3. Omówiono sprawy wniesione:

a)     Wiceprzewodnicz±cy – ZSIP poinformowa³ o swojej interwencji w sprawie jako¶ci napojów u Pani Prezes STO-ZAP Sp. z o.o. Przedstawiciel Pionu Zakupów poinformowa³ o wy³onieniu STO-ZAP jako dostawcy napojów profilaktycznych w drodze przetargu, który siê odby³ w ubieg³ym roku. Przewodnicz±cy sprawdzi temat umów na dostawy napojów i ewentualne mo¿liwo¶ci wyboru napojów innych producentów i wody butelkowanej typu Cisowianka, przez prze³o¿onych zamawiaj±cych napoje dla podleg³ych pracowników.

b)     Na posiedzeniu uaktualniono sk³ad zespo³u testuj±cego rêczniki: Katarzyna G³uszyñska-Wiak, Adam Duda, Marek Goldsztejn, Pawe³ Radko. Wymagania to sk³ad – bawe³na czysta 100 %, gramatura co najmniej 600 g/m2, wymiary140 x 70 cm. - po 1 szt. z ka¿dego wzoru produktu dla ka¿dego testuj±cego. Ustalono, ¿e testy bêd± trwa³y 1,5 miesi±ca od otrzymania rêczników. Zespó³ ustali kryteria oceny i przedstawi Cz³onkom Komisji BHP opinie nt. testowanych produktów.

c)     Przedstawiciel Pionu zakupów poinformowa³, ¿e kurtki typu softshell dla laborantek, s± kupowane zgodnie z zamówieniami. Przewodnicz±cy potwierdzi³, ¿e model kurtki typu softshell zosta³ wybrany w testach, umieszczony w katalogu wyposa¿enia bhp dopuszczonego do stosowania na terenie Spó³ki, a tabele norm dla laboratoriów zaktualizowano.

d)     Przedstawiciel pionu zakupów potwierdzi³, ¿e wybrane myd³o w p³ynie marki Palmolive 300 ml w opakowaniu z pompk± bêdzie dostêpne od nowego roku.

e)     W zwi±zku z informacj± przekazan± przez Pana Bart³omieja Tarkowskiego konieczne jest wprowadzenie zmian w sk³adzie Komisji BHP okre¶lonym w Poleceniu S³u¿bowym Nr 15 z dnia 22 lipca 2020 r. w sprawie Komisji Bezpieczeñstwa i Higieny Pracy.

Na tym protokó³ zakoñczono.

Za³±czniki:

  1. Lista obecnych na posiedzeniu Komisji BHP.
  2. Opinia cz³onków Komisji BHP z dnia 09.12.2021 r. dotycz±ca propozycji zwiêkszenia warto¶ci i sposobu zapewnienia posi³ków profilaktycznych dla pracowników Grupy Azoty Zak³ady Azotowe Pu³awy S.A. Propozycja : Posi³ki za kwotê 10 z³ dostarczane na miejsce pracy w formie indywidualnie zapakowanego dania gor±cego, spe³niaj±cego wymagania Rozporz±dzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posi³ków i napojów (Dz.U.1996.60.279 Zmiana:Dz.U.2019.1160§1).
  3. Opinia cz³onków Komisji BHP dotycz±ca podniesienia warto¶ci bonu na posi³ek profilaktyczny do kwoty 15 z³.

Cz³onkowie Komisji BHP:

  1.  

Przewodnicz±cy Komisji BHP

Marcin Kopron

 

  1.  

Wiceprzewodnicz±cy Komisji BHP (ZSIP)

Adam Duda

 

  1.  

Sekretarz – przedstawiciel Dzia³u BHP

Miros³aw Jankowski

 

Mariusz Cieniuszek

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Energetycznego

Wojciech Wójtowicz

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Produkcji

Andrzej Górecki

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Personalnego

Joanna

Gawêda-Cho³uj

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Korporacyjnego

£ukasz G±bka

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Inwestycji

Grzegorz Frycz

 

Krzysztof Bachan

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Handlowego

Piotr Ciupa

 

  1.  

Przedstawiciel Pionu Zakupów

Maciej

Teodorowicz-Mañko

 

  1.  

Lekarz medycyny pracy z ZOZ „Medical” Sp. z o.o.

nieobecny

 

  1.  

Przedstawiciel NSZZ „Solidarno¶æ”

Jaros³aw Król /Micha³ ¦widerski/

 

  1.  

Przedstawiciel MZZPZAP

Pawe³ Radko

 

  1.  

Przedstawiciel ZZPRC

Marek Goldsztejn

 

  1.  

Przedstawiciel ZZIT

Katarzyna

G³uszyñska -Wiak

 

  1.  

Przedstawiciel ZZ „KADRA- AZOTY”

Jacek Cebulski

 

  1.  

Przedstawiciel SZZ „Pu³awy”

Artur Salasa

 

  1.  

Przedstawiciel MZZ „Jedno¶æ – Pu³awy”

nieobecny

 

  1.  

Przedstawiciel MZZ „Solidno¶æ”

Bart³omiej Tarkowski

 

  1.  

Przedstawiciel Zwi±zku Zawodowego Pracuj±cych

---------------------------

------------------------------------------------

Otrzymuj±:

  1. Cz³onkowie Komisji BHP
  2. K,
  3. a/a