Znw do roboty... Zaledwie zakoczya si poprzednia sesja parlamentu, pamitam, piewalimy koldy i dawalimy sobie podarunki pod choink, a tu znw juz trzeba do roboty.
Dzieciaki si miej, bo akurat zaczynaj si im wakacje a ja musze kisi si w awce. No ale nic, trzeba przecierpie te dwa albo i trzy tygodnie. Chyba wystpi o dodatek za prace w nadgodzinach. Kto to widzia tyle tyra.
Wtorek
Jak gorco! Odparzyem sobie poladki o law. Wkurzyo mnie to i rzuciem pomys strajku. Oflagowalimy si, zaoylimy Poselski Komitet Strajkowy i ogosilimy list 22 postulatw, bez spenienia ktrych nie przerwiemy strajku. W razie niespenienia postulatw zagrozilimy godwk rotacyjna, tzn. godowa bd po kolei wszyscy posowie w godzinach 8-8.15 rano i 02-02.30 w nocy, oraz wszyscy w
przerwach miedzy posikami. Ci z klubu seniorw glosowali "za", bo w starszym wieku dobrzjest si czasem przegodzi, ale pod warunkiem eby godwk nazwa postem, bo poszczenie jest jak najbardziej zgodne z wartociami chrzecijaskimi.
roda
Zachorowa kolega z naszego klubu. Mwiem mu, ze langusty z kawiorem nie popija si litrem koniaku!
Wysalimy mu yczenia do szpitala: "Drogi kolego, yczym szybkiego powrotu do zdrowia. 34 za, 5 przeciw, 2 si wstrzymao".
Czwartek
Wczoraj na balandze doszlimy do wniosku, ze waciwie zapomnielimy o jeszcze jednym postulacie: adamy podwyki diet do przecitnej pacy kongresmana i wypaty jej w dolarach.
Fuck! Okazao si, ze kongresman zarabia mniej ni my. Wycofalimy postulat i nagonilimy to jako wyraz naszej troski o spoeczestwo i jako przykad skromnych wymaga materialnych parlamentu.
Pitek
Kupili mi Mercedesa 500. Moi wyborcy przestana si wstydzi, ze jed jakim marnym BMW.
Sobota
Obudziem si zlany potem, ale po chwili okazao si, ze to tylko sen. Nadal mam przy sobie - jak kady mczyzna - narzdzie gwatu. !Ufff.
Ale ulga !
Niedziela
Pod oknami wrzeszczeli rolnicy albo nauczyciele. Jeden motoch, ch.. z nim.
Przeszkadzaj w mszy i nie usyszaem kto zaapie si na kolejna wycieczk do Rzymu z prezydentem. Wedle listy z naszej partii powinien jecha teraz szwagier ciotki mojego szofera, ale jak znam ycie to pojedzie znw stryjenka wuja tego elektryka od maszynki do glosowania. Facet powiedzia, ze albo j wylemy albo przestanie dodawa nam gosw.
Poniedziaek
Po paru piwkach jechaem sobie rodkiem chodnika (przecie nie pojad ulica, bo o wypadek nietrudno) i jaki palant potrci mego Merca. Rodzin ofiary obciono kosztami naprawy Merca.
Wtorek
Spotkanie z wyborcami. Obiecaem emerytom po 2800 z renty. Bili brawo.
Potem nazwaem prezydenta republiki Kokosowej agentem obcego wywiadu. Bili brawo. Potem rzuciem haso "precz z ptasi gryp". Bili brawo. Potem powiedziaem emerytom, ze solidaryzuje si z nimi, bo tez zarabiam zaledwie okoo 20 tys.. Bili - ale mnie. Okazao si, ze oni wprawdzie zarabiaj 20 tys. lecz rocznie. Musze uwaniej czyta notatki jakie mi robi w biurze.
roda
Zgosiem votum nieufnoci w stosunku do rzdu. Na szczcie koledzy powiedzieli mi, ze piec dni temu obalilimy tamten rzd i teraz jestem wicepremierem. Nawet nie wiedziaem. Powiedziaem, ze si pomyliem. I tak wszyscy spali.
Czwartek
Dzisiaj gosowalimy nad jak ustawa czy podatkiem; nie pamitam. Czytaem sobie "NIE" i nagle widz, e kamerzysta usiuje sfilmowa jak kto obok mnie glosuje na dwie rce i jedna nog. A to sukinsyn ten kamerzysta. Usiuje manipulowa opinia publiczna, dra jeden. Wezwaem i opieprzyem. Jej, jak ja to lubi! Ciekawe z jakiego dziennika go przysali, ale nie wane ! wicej si tu nie pokae, powiadomiem ochron.
Pitek
Prezydent zrobi aluzje, ze juz dawno nie caowalimy go w dup. Powiedzia - bezczelny - ze jakby co, to rozwali ten cay
parlament bez wahania, bo z nami joopami nie moe rzdzi. Cham ze som w butach. Nie pomyla, ze musiaby wtedy wrci do filmu. ( nisko budetowego zreszt )
Sobota
Zawizalimy koalicje. Ja i ta blondyna z SLD... czy moe z PSL? Cholera ja wie. Szybko uzgodnilimy wsplny punkt widzenia i znalelimy paszczyzn porozumienia. Ruchy frykcyjne... pfu, frakcyjne, odchodziy a dudnio. Ona troch narzekaa, ze obtara sobie kolana i okcie, ale co tam, dla dobra Polski mona wiele wycierpie. Milo byo, ale potem okazao si, ze to komunistka! Ale najwaniejsze e zostaa pozytywnie zlustrowana.
Niedziela
Graem w karty z szefem klubu bezpartyjnych katolikw, albo niekatolickich partyjnych. Nigdy si nie mog w tym poapa. Wygraem od niego dwa etaty wice wojewody (koledzy si uciesz!), 5-minutowe "okienko" w TV przed "M jak mio" czy jako tam, podr z przewodniczcym jego klubu na wyspy Hula Gula i subowa Hond Accord, ale star, bo ma juz pl roku i 10,000 na liczniku. Bdzie dla szwagra, bo pieni si, ze ma posa w rodzinie i nawet nie jest jeszcze ambasadorem. Tamtemu yso byo, wiec daem mu potem wygra w tym glosowaniu nad budetem. Zabrano emerytom polowe szmalu i
podniesiono podatki do 25% Niezy interes zrobiem ! Co moe nie?
otr! Sukinsyn bez czci i sumienia! Ta Honda ma 35.000 na liczniku i popielniczk pen petw; a co gorsza prezydent odwoa wizyt w Gwadelupie, o czym wczeniej nie wiedziaem. Jake pazerni i nieuczciwi bywaj niektrzy nasi wybracy spoeczestwa.
Wtorek
Ciekawa inicjatywa. Zgoszono projekt by tytuy senatora i posa przechodziy z ojca na syna. Oczywicie lubnego. Hmmm, trzeba to przemyle. Jak by to adnie nazwa, eby ten motoch si nie pieni... ? "proces pynnej sukcesji wadzy"... nie, to jeszcze nie to. Ale poczekamy, poczekamy, nie ma co si spieszy...
roda
Zadzwoniem na policje i dla artu powiedziaem, ze w sejmowym kiblu jest bomba. Ile byo radoci i zamieszania! Ewakuowano Sejm ! A przy okazji wydao si, e G. nosi damskie majtki w kwiatki z czarn koronk i podwizki. Tylko dlaczego na szyi?
Czwartek
Dzi zatrzyma mnie policjant, bo podobno przejechaem czerwone wiata i przechodnia. Dobrze, ze mi zwrcili uwag koledzy, bo wlkbym tego gocia a pod sam Sejm. Powiedziaem policjantowi, ze nie mam do niego urazy i raczej go nie wywal z roboty. Czasem trzeba zdoby si na jaki wielkopaski gest.
Pitek
Boe jak nudno! Gralimy w kko i krzyyk, w statki, a pniej w chowanego i berka. Potem niestety wczono kamery i trzeba byo siedzie w awach i udawa, ze si sucha. A go na ambonie, pardon, mwnicy, udawa, ze wie o czym mwi.
Sobota
Ciki kac.
Niedziela
Klin klinem!
Niedziela
O Jezu?! Cay tydzie piem?!
Poniedziaek
Przypomniao si nam, ze strajkujemy. Postanowilimy nasze postulaty zoy prymasowi albo prezydentowi. Niestety prymas akurat wyjecha do Rzymu. Na szczcie prezydent wanie wrci z Parya, wiec dalimy mu nasze dania. Romek umie pisa, wic wykaligrafowa je na kawaku papieru. Lech podzikowa i
zawin sobie w niego kanapk. Ale powiedzia, ze mu Jarek poczyta, bo umie, a nawet lubi.
Wtorek
O kurcze! Przeczyta! Powiedzia, ze si w peni z nami zgadza, przycza do naszego strajku i staje na jego czele. Chce tylko ebymy ustawili mu jak skrzynk na ktrej sobie stanie.
roda
Czasowo zawiesiem strajk, bo mi wtroba strasznie upie. Do cholery z tak godwka! Ile mona "przyjmowa tylko pyny". Jak tu pi bez zagrychy?!
Czwartek
Wstalimy wszyscy w zym humorze. Te gnoje cala noc wyy pod hotelem. - Precz z komun!, Balcerowicz musi odej! Wolno dla muminkw !- Demokracja im si nie podoba! We bach si im przewraca z tego dobrobytu jaki im zafundowalimy. Do prezentw trzeba dorosn. Ale my im pokaemy! Zebralimy si, i raz - dwa - zgosilimy wotum nieufnoci wobec spoeczestwa, rozwizalimy je i wybralimy sobie nowe. Mamy now koalicj.:o