23.11.2024 06:24
Zobacz temat
 Drukuj temat
System kontroli dostêpu.
bosman
Nie jest ¿adn± tajemnic±, ¿e próbnie zosta³ uruchomiony system kontroli dostêpu na "jedynce". Od soboty do pracy wchodzimy przez ko³owroty. Co s±dz± o tym ci, którzy tego do¶wiadczyli? Wink
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

Marek-ZZPRC
tez jestem ciekaw
bo jeszcze sie nie przebija³em przez te bramki

www.zzprc.pulawy.pl
Godzina 6.05... Brama nr 2... 22 marca 2006r...schod¼ê z "nocki", a tu:
sznur samochodów na wjazd do Z.A.
obok kolejka( a ze 100 m !!! ) ludzi, te¿ na wej¶cie
TAAAAAAKI to ten nowy system kontroli.
Swoj± drog±, od której siê U NAS pracuje...do cholery...tylko zmianowi musz± byæ zawsze na czas???AngryAngryAngry
Nic siê nie zmienia dalej jak za komunySadSadSad

bosman
no có¿... podpowiem mo¿e co robiæ z tym dobrodziejstwem, ¿eby by³o troszkê szybciej Wink
podchodz±c do ko³owrotu za kim¶ trzeba poczekaæ a¿ osoba przed nami przejdzie i ramiê ko³owrotu zatrzyma siê w górnej pozycji. dopiero wtedy nale¿y przytkn±æ kartê do czytnika (najlepiej na p³asko i dotkn±æ do czytnika). po dotkniêciu do czytnika powinni¶my us³yszeæ klikniêcie (jak w kasie w supermarkecie oraz zapali siê zielone ¶wiat³o w czytniku) a potem takie charakterystyczne stukniêcie w obudowie ko³owrotu. wtedy dopiero popychamy ramiê ko³owrotu i przechodzimy.
typowe b³êdy:
1. przytkniêcie karty w momencie przechodzenia poprzedniej osoby,
2. wej¶cie na ko³owrót i pchanie ramienia i dopiero potem przytkniêcie karty.
niestety tutaj nic nie da siê przyspieszyæ, urz±dzenie ma okre¶lony czas reakcji i tego siê nie zmieni...
w celu przyspieszenia odprawy samochodów najlepiej bêdzie, je¿eli pasa¿erowie wysi±d± i przejd± przez ko³owrót, poniewa¿ odprawianie pasa¿erów na terminalu bêdzie trwa³o d³u¿ej. Wink
Edytowane przez bosman dnia 22.03.2006 16:42

Marek-ZZPRC
kazda nowinka musi mieæ czas na zapoznanie sie z ni±.
ten system dzia³a dok³adnie tak jak bramka metra, musisz w ni± wej¶æ w odpowiednim momancie. wiarze ze z czasem system sie dotrze.

www.zzprc.pulawy.pl
Marek-ZZPRC
wiesz lolo
o 7 jest duzo mniejszy ruch mieszy na bramie
a na prze³omie zmian podobno robi± sie kolejki na kilkadziesiat metrów

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
a w momencie jak rusz± terminale dla samochodów to bêdzie jeszcze gorzej... niestety Frown

bosman
w momencie uruchomienia terminali rowerzy¶ci bêd± logowaæ swój wjazd na terminalach w³a¶nie. polegaæ to bêdzie na tym, ¿e rowerzysta powinien podej¶æ do wartownika, podaæ mu kartê, wartownik zaloguje kartê na terminalu identyfikuj±c w ten sposób pracownika, nastêpnie wbije mu kod (wjazdu b±d¼ wyjazdu) i odda kartê. od razu powiem wszystkim, ¿e nie ma sensu unikanie tej procedury, poniewa¿ mo¿e to skutkowaæ przykrymi konsekwencjami: t³umaczeniem siê przed prze³o¿onym na koniec miesi±ca z nieobecno¶ci w pracy (jak sobie zrobi raport) b±d¼ (docelowo) nawet nie zaliczeniem takiej zmiany do wyp³aty wynagrodzenia.
od razu postulat do wszystkich pracowników: proszê nie pokrzykiwaæ na wartowników bo dla wszystkich jest to nowa sprawa, tutaj nic nie da siê przyspieszyæ a zarêczam, ¿e bêdzie to bardzo du¿e obci±¿enie dla pracowników WSO, vide: kolejki w ostatnich dniach na "dwójce" WinkSmile

Bosman...nie strasz rowerzystów...
przeczyta³em Twój opis procedury przekraczania bramy na rowerku...
Jestem w szoku, ju¿ mi zesz³o powietrze z obu kó³ w rowerze...:o

bosman
to niestety nie strachy, to bêdzie konieczno¶æ Grin
acha: nie bramk± tylko bram±... w sensie nie przez ko³owrót... to tak, ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci GrinWink
Edytowane przez bosman dnia 23.03.2006 20:55

Marek-ZZPRC
jak zwykle zabrak³o wyobra¿ni panom in¿ynierom
przecie¿ na ca³ym ¶wiecie mozna spotkaæ (w naszej piêknej Polsce tez) szlabany przy wjazdach na jaki¶ teren czy parking sterowane kartami magnetycznymi albo chip'owimi. Czy w przypadku naszego systemu kontrolnego nie mo¿na zrobiæ podobnie? na przyk³ad tak:
przed szlabanem w odleg³o¶ci powiedzmy 4 m po obu stronach ustawia sie s³upek z czytnikiem (czy jak go tam nazywacie terminalen chyba). Pracownik samochodem czy rowerem dojedzie do tego s³upka, zatrzyma sie i pod kontrol± wartownika odbije sie w systemie.
nastepnie wartownik zezwala mu na wjazd lub wyjazd z firmy.
Nie wiem, mam racje czy nie ale wydaje sie to bardzo proste Takie rozwi±zanie usprawni³oby ¿ycie wszystkim a najbedziej wartownikom.
zastanówcie sie nad tym i wykorzystajcie w praktyce.

Grosza nie chce za wniosek racjonalizatorskiGrin

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
Ziary, byæ mo¿e za wcze¶nie odbijasz kartê b±d¼ za wcze¶nie chcesz pchn±æ ko³owrót (jak na razie zaciêcia, które obserwowa³em wynika³y z takiego w³asnie postêpowania)Wink
MrMargol takie wnioski to zg³aszane by³y od momentu jak sprawa zaczê³a siê klarowaæ Smile

lolo z tego co siê orientujê to powinny byæ dwa, bêdê postulowa³ w³a¶ciwe oznaczenie. dzisiaj zosta³y oznaczone ko³owroty na bramach tak aby wiadomo by³o, z której strony wchodziæ na ko³owrót

niestety to dobrodziejstwo dotyka wszystkich i nic na to nie poradzimy, sk±din±d wiem, ¿e dzisiaj jeden z mistrzów na wydziale gdzie (jak kiedy¶ powiedzia³a pewna laborantka) jest najczystsze powietrze w Zak³adach Smile ) stwierdzi³, ¿e nikt go nie mo¿e zmusiæ do odbijania karty i przechodzenia przez ko³owroty... mogê tylko powiedzieæ, ¿e nikt go równie¿ nie zmusza do pracy...
z moich obserwacji wynika, ¿e dzisiaj sz³o to wszystko du¿o sprawniej ni¿ nawet wczoraj czy przedwczoraj
czytniki zosta³y troszkê "podkrêcone" na szybszy czas reakcji reszta nale¿y do Was Grin, czyli - nie za szybko Wink
Edytowane przez bosman dnia 24.03.2006 19:19

ja tylko raz zaci±³em sie przy bramce a teraz czekam cierpliwie 1-2 sekundy i wchodze bez problemu radze na bramie nr 5 wchodzic na 1 bron Boze zw³aszcza jak ludzie z emek wysiadaj±Grin

Marek-ZZPRC
bosman napisa³:
"MrMargol takie wnioski to zg³aszane by³y od momentu jak sprawa zaczê³a siê klarowaæ "
no i co z tego
czy to znaczy ze teraz jest juz za pó¿no czy ze kto¶ z³o¿y³ taki wniosek i jaki¶ tajemniczy decydent nie wzi±³ go pod uwage przy projektowaniu.
tak czy owak:
dowiedz sie czy jest to mozliwe do realizacji
podobnie jak karty na okaziciwle jednorazowo rejestrowane w systemie
i karty wjazdowe pojazdu bezosobowe
mnie to bardzo ciekawi

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
karty na okaziciela w sensie przepustek jednorazowych jak najbardziej - karta GO¦Æ, mo¿na do niej przypisaæ samochód

czy "biurwy" jak tutaj kto¶ okre¶li³ pracowników "pracuj±cych" od 7-15 te¿ musz± odbijaæ karty w budynkach administracyjnych poza ogrodzonym terenem zap?

Marek-ZZPRC
dobre pytanie
tez jestem ciekaw

www.zzprc.pulawy.pl
MrMargol napisa³/a:
dobre pytanie
tez jestem ciekaw

na pewno tak, tylko nie wiem kiedy rusza dok³adnie system i nie wiem co siê stanie jak nie odbije karty w sytuacji gdy wyjdê poza budynek w godzinach pracy.

pozdrawiam

bosman
miwo napisa³/a:
czy "biurwy" jak tutaj kto¶ okre¶li³ pracowników "pracuj±cych" od 7-15 te¿ musz± odbijaæ karty w budynkach administracyjnych poza ogrodzonym terenem zap?

owszem, te¿ musz±, ka¿de wej¶cie i wyj¶cie. nie odbicie karty mo¿e skutkowaæ t³umaczeniem siê przed prze³o¿onym po zrobieniu przez niego raportu Grin

dobrze, ¿e nie jem bu³ek Smile i jedzenie noszê w pojemnikach Wink

pozdrawiam

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.42 39,906,284 unikalnych wizyt