03.03.2026 07:20
Zobacz temat
 Drukuj temat
Sytuacja w PPP
bosman
No to piszcie o PPP Wink
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

Ja co nieco wiem cho przyznaj, e moja wiedza moe by niepena.
Wiele z tego co pisze kapro jest bliskie prawdy, cho o to e przeoony winduje swoim pracownikom pensje nie mog mie pretensji. Pozostaje oczywicie pytanie czy faktycznie na to zasuyli, ale nie do mnie naley odpowied.

Wg uzyskanych informacji wikszo pracownikw z PPP zostaa "zagospodarowana" tzn. znalaza (znaleziono im) miejsce pracy.
Pozostaa grupa pracownikw chyba 5 osb (dlaczego akurat te - nie wiem)

Co do pozostaych zostanie wysane pismo do Pionw Dyrektorskich z ofert ich zatrudnienia.
Dzi istniej bardzo due potrzeby na bramach. Jest zwikszona wysyka i potrzeba referentw na bramach.
Trzech pracownikw (z grupy niezagospodarowanej) otrzymao polecenie przejcia na 3 miesice z zachowaniem swojej pacy (tak jak pisze kapro znazcnej).
Kodeks Pracy dopuszcza tak moliwo. Po trzech msc. powrcili by albo zostaliby zagospodarowani w Pionach.
Niestety pracownicy odmwili polecenia pracodawcy, dlaczego?Pace byyby zachowane!!!!Pracodawca w zwizku powyszym zdecydowa to co zdecydowa.

Teraz aspekt zwizkowy

Zgodnie z ustaw o zwizkach zawodowych organziacje w indywidualnych sprawach mog broni tylko swoich czonkw.
Pracownik niezzreszony moe zwrcic sie do organziacji o interwencj ( z tego co wiem aden z nich do tej pory kompletnie nie interesowa si przynalenoci do organizacji zwizkowej (przepraszam jeden nalea ale wypisa si dwa lata temu za czasw prezesa Lewic. - koniunkturalizm?).

Ale ewentualna pomoc musi by za zgod zarzdu zwizku.

Tyle znanych mi faktw pomimo e nie oficjalnych.

Ja bym powiedzia ,e arzd ZZPRC przyspawa do fotela dyrektorskiego by Pani Dyrektor B. Kuryowicz dajc ochronk - eby si krzywda nie zadziaa-
no przecie tylu inwestorw do ZAP przycigna?
Bosman powiedz czym si Ona wam przysuya?

bosman
Bosman powiedz czym si Ona wam przysuya?

Pytanie nie powinno by kierowane do mnie...

Na takie papiery trzeba sobie zapracowa, a prawo jest po stronie tych, ktrzy je maj. eby mc ocenia czyj prac trzeba mie na ten temat jak wiedz, a chyba nikt z Was si nie pofatygowa, eby j zdoby. Troch mona si dowiedzie na stronie intranetowej Departamentu ds PPP. Wystarczy odrobina dobrej woli. A moe kto z Was chciaby sie przenie na bram nr 5, s jeszcze wolne miejsca. Potrzeby s ogromne, wic Dyrektor Personalny nie powinien mie nic przeciwko temu.

A kolega ASmet to chyba chce broni wszystkich specjalistw poza tymi z PPP, o tych rozsiewa nieprawdziwe plotki, nawet w ramach szkole BHP dla pracownikw ruchu cigego. Jeli chodzi o pace w PPP (sl w oku ASmet i innych), to nie sdz, eby rniy sie od innych specjalistw w ZAP. W kadym razie s duo poniej taryfikatora. Notabene pace w ZAP nie s jawne, wic ja nie wiem, kto,gdzie, ile i za co zarabia.

Slawomir Wrega
ycie jednak lubi pata figle. Ci ktrzy jeszcze niedawno odsdzali nas od czci i wiary za brak szacunku i zrozumienia dla pracownikw biurowych dzisiaj ubrali si w szaty pogromcw przeronitej administracji. A na ich czele, o ironio, stoi ASmet. Hipokryci poczytajcie co sami pisalicie w temacie Psy Pana Lewickiego.
Dla zainteresowanych wyjaniam: PPP nie zasta zlikwidowany, nie przeprowadza si w nim rwnie redukcji zatrudnienia. Zlikwidowany zosta jedynie etat dyrektora PPP. Dwa dziay PPP wraz z ludzmi przeszy do pionu finansowego, a jeden do korporacyjnego. Jednak dziaacz zwizku zawodowego z wartociami chrzecijaskimi zapisanymi w statucie, zatrudniony aktualnie na stanowisku dyrektora personalnego, samowolnie, bez powiadomienia waciwych dyrektorw cz pracownikw tych dziaw prbowa przenie do biura przepustek. W. Szmya dyr. finansowy zaprotestowa i pracownicy ktrzy przeszli do niego na razie maj spokj. Nowy dyrektor pionu korporacyjnego P. Kara niestety nie wystpi tak stanowczo w obronie swoich pracownikw i Tych Bartczak poniewiera dalej. W grupie tej jest czonek naszej organizacji zwizkowej, aparatowy ktremu po ukoczeniu studiw zaproponowano prac w PPP. Jego wynagrodzenie mieci si w czwartej kategorii. Jak zaczo si opisywane zamieszanie znalaz sobie prac referenta w handlowym.
Z kompletem dokumentw, podpisanych przez wszystkich potrzebnych, zgosi si do Bartczaka, jednak ten przeniesienia nie podpisa. Zaproponowa natomiast, na bram albo za bram.
W duym skrcie tak to wyglda.

Slawomir Wrega
Dziaacz zwizkowy straszcy pracownikw i zalecajcy im pokor wobec pracodawcy. Piknie. A wszystko to pod szyldem Solidarno.

Obserwatorze masz racj, po 3 m-cach mogli oczekiwa czego innego -wypowiedzenia zmieniajcego warunki pracy i pacy, bo Kodeks Pracy dopuszcza tylko 3 miesiczne oddelegowaie w roku kalendarzowym

Zdaje si, e publiki tym dziaaniem nie zyskuje, bo na forum wszyscy s przeciwko

Skd ta pewno, e to przegrana pozycja?

Nie oceniajmy pracy innych zwaszcza jak jej nie znamy, niech kady spojrzy na siebie i to co robi.
Jest czas postu troch refleksji nad wasnym yciem. Ukrzyowalicie ju 16 osb z PPP r11; pozostao jeszcze ponad 3000.
Czy chodzi nam o to, by na bramie ZAP widnia napis jak w Owicimiur11; rLudzie ludziom zgotowali ten losr1;.
Edytowane przez dnia 25.02.2009 08:12

Ok. oto przykady:
Prawlidowo zostaa rozliczona dotacja na elektrofiltry.
4 zozone wnioski o dofinansowanie - ktre przeszy ju czciowo kwalifikacj - co ju jest sukcesem.
Prace nad tymi wnioskami cay czas trwaja i o penym sukcesie bdzie mona powidziec , gdy UE powie e daje kas.
Praca tego typu nie da od razu wymiernego efektu - ocena wnioskw trwa nawet 9 m-cy.
Prac dzielimy na t ktra daje od razu wymierne efekty oraz na taka ktrej efekty sa rozoone w czasie. Praca w PPP jest wanie tego drugiego rodzaju.

Przeczytajcie to i sami ocencie wg swojego sumienia kto ma racje i o co toczy sie walka. Pracuje od 1999 dostalem sie do firmy poprzez staz z Urzedu Pracy 3+3 miesiace pracowalem za 360Pln pozniej miesiac przerwy wypoczynku w domu no i w koncu dostalem umowe z "azotami". Pracowalem jako aparatowy procesw chemicznych z marniutka stawka ale studiowalem dodam ze kierunek humanistyczny raczej nie przydatny na "produkcji" i nie sponsorowany przez nasza szacowna firme. Kiedy skonczylem licencjat zaniosem "papier" do personalnego i wyrazilem chec pracy w charakterze biurowym. W tamtym czasie komrka ta nazywaa sie Dzia Kadr i wyslali mnie na 1 rozmowe. Po tej rozmowie cisza i spokoj nic sie nie dzialo wiec zdazylem zrobic mgr. tez nie sponsorowanego przez nasza firme tylko siebie samego marnie zarabiajacego jako aparatowy. Z dyplomem mgr. znowu odwiedzilem "Kadry" i tez sie nic nie dzialo tym razem nie zostalem wyslany na zadna rozmowe. Szefami w tym dziale w owych czasach byli p. Bartczak i p.Gawron. Wiec troche zrezygnowany dalej pracowalem jako aparatowy mimo juz skonczonych studiow. Wiedzialem jednak ze na macierzystym wydziale moze kiedys przy dobrych wiatrach ktos mnie zauwazy ale szans na jakis awans nie byo wiec postanowilem dalej podnosic swoje kwalifikacje. Skonczylem 6 kursw organizowanych przez Lubelska Szkoe Biznesu i zozylem te dokumenty w kadrach. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy zostalem umawiony na kolejne spotkania w sprawie zmiany stanowiska pracy szefem kadr byla p.Rodzik Dostalem prace jako specjalista w PPP nie znalem ludzi z ktorymi mialem pracowac ani tym bardziej szefowej. Na poczatku zarabialem to samo co aparatowy ale odetchnlem z ulga pniewaz dojerzdzajac z Lublina do pracy znalazlem sie w dobrze zorganizowanej ekipie co pozwolilo mi obnizyc koszty dojazdu do pracy. Po regulacjach pacowych moja stawka byla typowa stawka specjalisty i dalej taka jest (4grupa) dodam ze moja stawka jest najnizsza w caym naszym Departamencie. W PPP dzialo sie duzo ale szczerze mowiac zastanawiam sie komu bylo nie na reke zeby naprawde rozkrecic podstrefe i miec inwestorow z zewnatrz. Sprawy Departamentu byly celowo pomijane i bocznikowane na kolejnych posiedzeniach Zarzadu Walnych Zgromadzeniach itp.itd. Takie sa moje odczucia a tymczasem dzwoniacy do mnie inwestor ktory chcial postawic np hale chodnicza w ciagu 3 miesiecy nie mog sie dowiedziec np jaka jest cena dzierzawy lub sprzedazy gruntu poniewaz my tego nie wiedzielismy i nie moglismy tego ustalic wewnatrz Departamentu mao tego pamietam ze by problem czy my te ziemie mozemy sprzedawac czy tylko dzierzawic i tez ta decyzja musiala przyjsc do nas z "gry" Wiec teraz sami sobie odpowiedzcie na pytanie dlaczego jest tu az tylu inwestorw. W tym momecie grunty w podstrefie sa uprzatniete i przygotowane pod inwestycje ale przy dzisiejszych czasach ciezko bedzie o dobrych inwestorw. A teraz sprawa oddelegowania oczywiscie ze zadna praca nie hanbi i dla mnie tez to jest zrozumiale ale.... jesli w zakladzie nie ma wolnych innych miejsc odpowiadajacych naszym kwalifikacjom to ja juz ide na ta brame a tak nie jest to po pierwsze a po drugie nie zgodzilem sie poniewaz na tym stanowisku pracuje sie na 2 zmiany i musial bym dojerzdzac z z LBN sam co wiaze sie ze znaczym podniesieniem kosztow dojazdu do pracy. Jesli dodac do tego ze po 3 miesiacach otrzymal bym zmiane warunkow pracy ze znacznym obnizeniem stawki wiec niech teraz dotrze tutaj co do niektorych o co toczy sie walka. Szumne wypowiedzi ze po 3 miesiacach przeszedl bym gdzies indziej panowie wozcie sobie te texty miedzy bajki. Do innych wypowiem sie ze tez jestem czlonkiem zwiazku od ladnych paru lat mimo ze przeszedlem do administracji nie wypisalem sie ze zwiazku. Na koniec przychodzi mi taka dygresja nie do wszystkich wypowiadajacych sie tutaj
"Lepiej udawac idiote i nic nie mowi ni odezwac sie i rozwiac wszelkie wtpliwoci..."
pozdrawiamFrown

Mozliwo zrealizowania jednej z inwestycji Zakadowej w Strefie - co daje oszczdnoci dla Zakadu i nowe miejsca pracy - tylko czy na pewno wszyscy chca aby one powstaway.
Jak co jeszce bd mia to napisz
Edytowane przez dnia 25.02.2009 10:08

obserwator, podaem tylko przykady.
POWRC DO MOIM PIERSZYCH SW - NIE NAM OCENIA PRAC KTREJ NIE ZNAMY.

Obserwator czy ty potrafisz czytac ze zrozumieniem?? to ze PPP nie zrobil nic dla ZAP jest wina ZAP a nie PPP czy tak trudno jest czytac ze zrozumieniem text i wyciagac z niego wnioski..?? A walke zaczey wadze, my sie tylko bronimy. Jeslichodzi o dojazdy aparatowy i sterowniczy kolego zarabiaja o wiele wiecej niz ten czlowiek na bramie mimo ze na 2 zmiany to bez dodatku zmianowego ty jako pracownik zmianowy takie rzeczy powinienes wiedziec. A moze ty chetnie bys przyjal ten awans mysle ze nie bylo by problemu z przeniesieniem chetnie sluze pomoca i wiadomosciami o charakterze tej pracy bo ja tematu nie olalem tylko bylem nawet na rozmowie z szefem ktory tym wszystkim dowodzi.... A co do zorganizowanej grupy dziwisz sie?? jak sie bzdury wypisuje ze tu specjalisci maja stawke 5 tys?? Ludzie zejdzcie na ziemie i dajcie bujac w oblokach naszym dzieciom....my mielismy juz swj czas....a wszyscy sie w tych oblokach nie pomiescimy...Frown

bosman
Prosz o edytowanie postw, jeli chce si co dopisa. Nie piszcie postw bezporednio pod sob.
III. Korzystanie z Serwisu i Forum
(...)
11. Nie pisz postw bezporednio pod sob, jeeli chcesz co doda lub zmieni - korzystaj z przycisku "zmie".

Obserwator zgodnie z prawem tak by byo gdyby:
1. nasze stanowiska byy likwidowane
2. nasza komorka bya likwidowana
3. gdyby nie bylo innych miejsc pracy odpowiadajacych naszym kwalifikacjom
zadne z tych 3 punktw nie jest spelnione wiec co ty nazywasz zgodnie z prawem?? to ze nie podpisalismy oddelegowania ktore bylo propozycja delikatnie mowiac degradujace jesli firmie by grozily zwolnienia grupowe i finansowo by sie chwiala rozumial bym wszystko ale tak nie jest wiec dlaczego pracownicy maja drzec na widok Personalnego i dawac sie zastraszyc to jest nic innego jak MOBBING

Czlonkiem zwiazku jestem od dluzszego czasu chociaz nie lubie zadnych organizacji ktore nazywaja mnie czonkiem Wink ale to dlatego ze pracownikiem administracyjnym jestem raptem 1.5 roku a na zmiany pracowalem ponad 8 lat a to ze za czasow p. Rodzikowej przeszedlem moze byc faktem ze za jej kadencji mozna bylo cos utargowac w kadrach bez znaczacych plecw w firmie. Nie wiem za czyjej kadencji powstal PPP ale podstrefa to jest naprawde super sprawa tylko trzeba to umie wykorzystac

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.15 91,939,495 unikalnych wizyt