23.11.2024 02:37
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pytania do kandydatów do Rady Nadzorczej 2020
bosman
Tutaj jest miejsce na pytania do kandydatów na cz³onków Rady Nadzorczej 2020r. Zapraszamy.

GrzegorzMandziarz
Kole¿anki i Koledzy!
Nazywam siê Grzegorz Mandziarz. Od 30 lat jestem pracownikiem Zak³adów Azotowych Pu³awy. Najpierw pracowa³em jako elektromonter w dawnym Zak³adzie Mechanicznym, pó¼niej, po krótkiej przerwie, jako aparatowy i sterowniczy procesów chemicznych. Obecnie jestem mistrzem produkcji na Wydziale Mocznika w Zak³adzie Mocznika i Melaminy. Jestem równie¿ dzia³aczem Zwi±zku Zawodowego Pracowników Ruchu Ci±g³ego.
Moje has³o wci±¿ pozostaje niezmienne i brzmi Lubiê Pu³awy. Pu³awy jako miasto, bo tu siê urodzi³em i wychowa³em. I PU£AWY jako firma, z któr± jestem zwi±zany osobi¶cie i w której pracowali moi, obecnie emerytowani ju¿ rodzice. Mój ojciec Ryszard w 1966 roku uruchamia³ pierwsze linie produkcyjne mocznika. Ja po 38 latach uruchamia³em now± wie¿ê i instalacjê Mocznik II. Dziêki temu pozna³em od podszewki proces produkcji, ale tak¿e wagê i znaczenie inwestycji, zakupów i logistyki. Odczu³em, jak wa¿ne dla naszej firmy s± inne segmenty dzia³alno¶ci zak³adów. To, ¿e jeste¶my dobrze funkcjonuj±cym organizmem, zale¿y jednak przede wszystkim od ludzi. Doceniaj±c to, zosta³em spo³ecznym inspektorem pracy. Bo bezpieczeñstwo to priorytet.

Now± perspektywê pozwolili¶cie mi Pañstwo poznaæ, powierzaj±c mi funkcjê Waszego przedstawiciela w Radzie Nadzorczej naszej spó³ki. By³ to okres bardzo intensywnej pracy - okres starañ o utrzymanie pozycji w Grupie Azoty, o korzystne rozliczenia wewn±trzgrupowe jak w przypadku kaprolaktamu czy op³at za korzystanie logo, a tak¿e o w³a¶ciw± obsadê w zarz±dzie, tak aby dba³ on o interesy PU£AW.

Trzy lata temu, ubiegaj±c siê o Wasze poparcie, z³o¿y³em kilka obietnic. Teraz przyszed³ czas by siê z nich rozliczyæ. Jedn± z nich by³ nowy taryfikator. I tak oto 1 maja 2020 roku to pierwszy dzieñ w historii naszych zak³adów, kiedy wszyscy pracownicy otrzymuj± wynagrodzenia zgodne ze swoimi kategoriami zaszeregowania. Ale nie jest to powód, by osi±¶æ na laurach, ale by rozpocz±æ prace nad usuniêciem jego niedoskona³o¶ci i zagwarantowaniem wzrostu wynagrodzeñ. Podobnie jest z programem doskonalenia umiejêtno¶ci, na którym siê opiera system wynagradzania. M³odzi, zdolni pracownicy powinni mieæ szansê na podnoszenie swoich kwalifikacji. Ponadto regulamin premiowania powinien byæ spójny z taryfikatorem, a nagroda roczna powinna byæ rozszerzona w górê, tak by uwzglêdniaæ doskona³e wyniki, jakie osi±gamy. Sukcesy naszej firmy powinni odczuæ równie¿ pracownicy, a nie tylko udzia³owcy.
Kolejna sprawa to czas pracy. Dodatkowa wolna godzina tzw. L2 zosta³a ju¿ wpisana do Zak³adowego Uk³adu Zbiorowego Pracy. Nastêpnym krokiem powinno byæ nie tyle wpisanie kolejnej, uruchomionej ju¿ godziny, ale zagwarantowanie wyrównania czasu pracy we wszystkich systemach pracy.

Zaanga¿owa³em siê równie¿ w uci±¿liw± dla pracowników kwestiê parkingów. Na ostatnim posiedzeniu Rada Nadzorcza zaakceptowa³a nabycie wieczystego u¿ytkowania dzia³ek wokó³ naszych zak³adów o co wcze¶niej zabiega³em. Pozwoli to na wybudowanie parkingu przy bramie nr 3 o standardzie w³a¶ciwym dla takiej firmy. My¶lê ¿e wkrótce ruszy budowa.

Pu³awskie zak³ady s± prawdziw± per³± polskiej chemii. Aby mog³y tak± pozostaæ, musimy zachowaæ jak najwiêksz± samodzielno¶æ. Nareszcie zakoñczy³a siê walka o raport bezpieczeñstwa dla nowo budowanej instalacji granulacji mechanicznej saletry, nic nie stoi na przeszkodzie, by j± wreszcie uruchomiæ. Ruszy³a te¿ budowa nowego bloku energetycznego w zak³adowej elektrociep³owni, realizowana jest inwestycja na kwasie azotowym. Pora na kolejne przedsiêwziêcia.
Nie mo¿emy te¿ zapominaæ o funduszu remontowym. Oszczêdno¶ci na remontach to widmo awarii i postojów, a w konsekwencji spadek dochodów spó³ki.

Kole¿anki i Koledzy!
W Radzie Nadzorczej nie mo¿e zabrakn±æ niezale¿nych i skutecznych przedstawicieli za³ogi. Poparcie najwiêkszej organizacji zwi±zkowej i ¶cis³a wspó³praca z przedstawicielem pracowników w zarz±dzie jest tego gwarancj±. Nigdy nie zabraknie mi odwagi, by stan±æ w obronie PU£AW i ich pracowników.
Edytowane przez GrzegorzMandziarz dnia 07.05.2020 14:15

GrzegorzMandziarz
Nazywam siê S³awomir Wrêga. W Zak³adach Azotowych Pu³awy zatrudniony jestem od 1987 roku na stanowisku maszynisty turbozespo³u.

Jestem dzia³aczem zwi±zkowym. Zajmujê siê przede wszystkim negocjowaniem warunków pracy i p³ac pracowników naszej firmy, efektem czego jest m.in. piêciobrygadowa organizacja pracy ze skróconym czasem pracy, wdro¿enie tabeli wynagrodzeñ.

Moja macierzysta organizacja zwi±zkowa, jak± jest Zwi±zek Zawodowy Pracowników Ruchu Ci±g³ego, zadecydowa³a o zg³oszeniu mnie jako kandydata w wyborach do Rady Nadzorczej pu³awskich zak³adów. Decyzja ta podyktowana jest powszechnym w Pu³awach niezadowoleniem z przynale¿no¶ci do Grupy Azoty w jej obecnym kszta³cie organizacyjnym. Oczekiwaniem jest natomiast doprowadzenie do zmian organizacyjnych, w wyniku których nasze przedsiêbiorstwo odzyska samodzielno¶æ.

Cz³onkostwo w Radzie Nadzorczej bêdzie dla mnie kolejnym orê¿em, które wykorzystam do wzmocnienia priorytetowych zadañ zwi±zku, a wiêc ochrony istniej±cych miejsc pracy i tworzenia nowych oraz systematycznego podnoszenia p³ac pracowników. Zale¿y mi, by pu³awskie zak³ady by³y nowoczesnym i rozwijaj±cym siê przedsiêbiorstwem, umacniaj±cym swoj± wiod±c± pozycjê na krajowym i europejskim rynku nawozowym i chemicznym.

Slawomir Wrega
Zmiana organizacyjna GA o której mowa w stanowisku Wojewódzkiej Rady Dialogu ma doprowadziæ do zrównania wszystkich spó³ek w Grupie. Jest to mo¿liwe poprzez utworzenie nowego bytu prawnego, do którego wniesione zostan± akcje spó³ek. To ma byæ pierwszy etap. W drugim etapie, ten pañstwowy byt, mo¿na zmieniaæ, np. poprzez wy³±czenie spó³ki czy spó³ek. Wiêkszo¶æ Grupy jest za zmian±. Trzeba chodziæ ko³o tego. Teoretycznie za niezale¿no¶æ firmy, w pierwszej kolejno¶ci, odpowiada rada nadzorcza. Do tej pory nic, w tej sprawie, nie robi³a. Pora zacz±æ.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.09 39,897,610 unikalnych wizyt