Koleanki i Koledzy!
Nazywam si Grzegorz Mandziarz. Od 30 lat jestem pracownikiem Zakadw Azotowych Puawy. Najpierw pracowaem jako elektromonter w dawnym Zakadzie Mechanicznym, pniej, po krtkiej przerwie, jako aparatowy i sterowniczy procesw chemicznych. Obecnie jestem mistrzem produkcji na Wydziale Mocznika w Zakadzie Mocznika i Melaminy. Jestem rwnie dziaaczem Zwizku Zawodowego Pracownikw Ruchu Cigego.
Moje haso wci pozostaje niezmienne i brzmi Lubi Puawy. Puawy jako miasto, bo tu si urodziem i wychowaem. I PUAWY jako firma, z ktr jestem zwizany osobicie i w ktrej pracowali moi, obecnie emerytowani ju rodzice. Mj ojciec Ryszard w 1966 roku uruchamia pierwsze linie produkcyjne mocznika. Ja po 38 latach uruchamiaem now wie i instalacj Mocznik II. Dziki temu poznaem od podszewki proces produkcji, ale take wag i znaczenie inwestycji, zakupw i logistyki. Odczuem, jak wane dla naszej firmy s inne segmenty dziaalnoci zakadw. To, e jestemy dobrze funkcjonujcym organizmem, zaley jednak przede wszystkim od ludzi. Doceniajc to, zostaem spoecznym inspektorem pracy. Bo bezpieczestwo to priorytet.
Now perspektyw pozwolilicie mi Pastwo pozna, powierzajc mi funkcj Waszego przedstawiciela w Radzie Nadzorczej naszej spki. By to okres bardzo intensywnej pracy - okres stara o utrzymanie pozycji w Grupie Azoty, o korzystne rozliczenia wewntrzgrupowe jak w przypadku kaprolaktamu czy opat za korzystanie logo, a take o waciw obsad w zarzdzie, tak aby dba on o interesy PUAW.
Trzy lata temu, ubiegajc si o Wasze poparcie, zoyem kilka obietnic. Teraz przyszed czas by si z nich rozliczy. Jedn z nich by nowy taryfikator. I tak oto 1 maja 2020 roku to pierwszy dzie w historii naszych zakadw, kiedy wszyscy pracownicy otrzymuj wynagrodzenia zgodne ze swoimi kategoriami zaszeregowania. Ale nie jest to powd, by osi na laurach, ale by rozpocz prace nad usuniciem jego niedoskonaoci i zagwarantowaniem wzrostu wynagrodze. Podobnie jest z programem doskonalenia umiejtnoci, na ktrym si opiera system wynagradzania. Modzi, zdolni pracownicy powinni mie szans na podnoszenie swoich kwalifikacji. Ponadto regulamin premiowania powinien by spjny z taryfikatorem, a nagroda roczna powinna by rozszerzona w gr, tak by uwzgldnia doskonae wyniki, jakie osigamy. Sukcesy naszej firmy powinni odczu rwnie pracownicy, a nie tylko udziaowcy.
Kolejna sprawa to czas pracy. Dodatkowa wolna godzina tzw. L2 zostaa ju wpisana do Zakadowego Ukadu Zbiorowego Pracy. Nastpnym krokiem powinno by nie tyle wpisanie kolejnej, uruchomionej ju godziny, ale zagwarantowanie wyrwnania czasu pracy we wszystkich systemach pracy.
Zaangaowaem si rwnie w uciliw dla pracownikw kwesti parkingw. Na ostatnim posiedzeniu Rada Nadzorcza zaakceptowaa nabycie wieczystego uytkowania dziaek wok naszych zakadw o co wczeniej zabiegaem. Pozwoli to na wybudowanie parkingu przy bramie nr 3 o standardzie waciwym dla takiej firmy. Myl e wkrtce ruszy budowa.
Puawskie zakady s prawdziw per polskiej chemii. Aby mogy tak pozosta, musimy zachowa jak najwiksz samodzielno. Nareszcie zakoczya si walka o raport bezpieczestwa dla nowo budowanej instalacji granulacji mechanicznej saletry, nic nie stoi na przeszkodzie, by j wreszcie uruchomi. Ruszya te budowa nowego bloku energetycznego w zakadowej elektrociepowni, realizowana jest inwestycja na kwasie azotowym. Pora na kolejne przedsiwzicia.
Nie moemy te zapomina o funduszu remontowym. Oszczdnoci na remontach to widmo awarii i postojw, a w konsekwencji spadek dochodw spki.
Koleanki i Koledzy!
W Radzie Nadzorczej nie moe zabrakn niezalenych i skutecznych przedstawicieli zaogi. Poparcie najwikszej organizacji zwizkowej i cisa wsppraca z przedstawicielem pracownikw w zarzdzie jest tego gwarancj. Nigdy nie zabraknie mi odwagi, by stan w obronie PUAW i ich pracownikw.
Edytowane przez GrzegorzMandziarz dnia 07.05.2020 14:15
Nazywam si Sawomir Wrga. W Zakadach Azotowych Puawy zatrudniony jestem od 1987 roku na stanowisku maszynisty turbozespou.
Jestem dziaaczem zwizkowym. Zajmuj si przede wszystkim negocjowaniem warunkw pracy i pac pracownikw naszej firmy, efektem czego jest m.in. piciobrygadowa organizacja pracy ze skrconym czasem pracy, wdroenie tabeli wynagrodze.
Moja macierzysta organizacja zwizkowa, jak jest Zwizek Zawodowy Pracownikw Ruchu Cigego, zadecydowaa o zgoszeniu mnie jako kandydata w wyborach do Rady Nadzorczej puawskich zakadw. Decyzja ta podyktowana jest powszechnym w Puawach niezadowoleniem z przynalenoci do Grupy Azoty w jej obecnym ksztacie organizacyjnym. Oczekiwaniem jest natomiast doprowadzenie do zmian organizacyjnych, w wyniku ktrych nasze przedsibiorstwo odzyska samodzielno.
Czonkostwo w Radzie Nadzorczej bdzie dla mnie kolejnym orem, ktre wykorzystam do wzmocnienia priorytetowych zada zwizku, a wic ochrony istniejcych miejsc pracy i tworzenia nowych oraz systematycznego podnoszenia pac pracownikw. Zaley mi, by puawskie zakady byy nowoczesnym i rozwijajcym si przedsibiorstwem, umacniajcym swoj wiodc pozycj na krajowym i europejskim rynku nawozowym i chemicznym.
Zmiana organizacyjna GA o ktrej mowa w stanowisku Wojewdzkiej Rady Dialogu ma doprowadzi do zrwnania wszystkich spek w Grupie. Jest to moliwe poprzez utworzenie nowego bytu prawnego, do ktrego wniesione zostan akcje spek. To ma by pierwszy etap. W drugim etapie, ten pastwowy byt, mona zmienia, np. poprzez wyczenie spki czy spek. Wikszo Grupy jest za zmian. Trzeba chodzi koo tego. Teoretycznie za niezaleno firmy, w pierwszej kolejnoci, odpowiada rada nadzorcza. Do tej pory nic, w tej sprawie, nie robia. Pora zacz.