23.11.2024 05:53
Zobacz temat
 Drukuj temat
Zmiany w Firmie - uwagi do schematu i regulaminu organizacyjnego
bosman
Niektórzy z nas byli na szkoleniach Meritum i na "prezentacji" firmy Hewitt dotycz±cych zmian struktury i organizacji dzia³ania naszej Firmy. Generalnie chodzi o podzielenie Firmy w ten sposób aby szefowie poszczególnych "dzia³ek" Firmy zyskali wiêksz± samodzielno¶æ w dzia³aniu oraz byli obarczeni konkretn± odpowiedzialno¶ci± za swoje dzia³ania. Projekt przewiduje podzielenie Firmy na obszary dzia³alno¶ci: podstawowej, bezpo¶redniego wsparcia produkcji oraz (osobno) centrum us³ug ogólnych. Nad tym wszystkim ma czuwaæ zarz±d wspierany przez centrum zarz±dzania.
W tym wszystkim niepokoi mnie pewna sprawa: generalnie podzia³ Firmy (chocia¿ to mo¿e i jest potrzebne) a szczególnie stworzenie Centrum Us³ug Ogólnych. W tym to Centrum maj± siê znale¼æ wydzia³y nieprodukcyjne (teoretycznie niedochodowe), które (w/g mojego mniemania) mog± zostaæ ³atwo sprzedane. Mo¿e kto¶ bardziej znaj±cy temat wypowie siê i rozwieje moje (i pewnie nie tylko moje) w±tpliwo¶ci. Frown
Edytowane przez bosman dnia 24.05.2007 21:05
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

bosman
Obszar dzia³alno¶ci podstawowej:
1. Centrum Sprzeda¿y - osi±ganie jak najwy¿szych mar¿ na sprzeda¿y poprzez kszta³towanie i realizacjê obranej strategii rynkowej. Funkcje - marketing, wywiad rynkowy, sprzeda¿ i kontroling sprzeda¿y.
2. Centrum Produkcji (melamina, kaprolaktam, nawozy) - zapewnienie w odpowiednim czasie i jako¶ci wyrobów gotowych. Funkcje - produkcja, planowanie i koordynacja produkcji, kontroling produkcji, utrzymanie ruchu, technologiczne zabezpieczenie produkcji.
3. Centrum Produkcyjno-Handlowe (zwi±zki nadtlenowe, gazy techniczne, zespo³y sprzeda¿owe z Pionu Handlowego) - sprzeda¿ wyrobów z tych Wytwórni oraz sprzeda¿ na rynku zewnêtrznym produktów, które nie bêd± sprzedawane przez Centrum Sprzeda¿y z uwagi na znikomy obrót.

Obszar bezpo¶redniego wsparcia produkcji:
1. Centrum Energetyczne - zakup, wytwarzanie, dystrybucja mediów energetycznych.
2. Centrum Utrzymania Ruchu i Remontów - utrzymanie ruchu i remonty instalacji produkcyjnych w zakresie mechanicznym, elektrycznym, pomiarów i automatyki oraz dozorowym.

Centrum Us³ug Ogólnych - obs³uga logistyczna, gospodarka magazynowa, ochrona mienia, ochrona ¶rodowiska gospodarki ¶ciekowej, zagospodarowywanie terenów zielonych, zagospodarowywanie odpadów, telekomunikacji i informatyki, poligrafii, zarz±dzanie nieruchomo¶ciami, prace laboratoryjne (jako¶æ surowców i produktów oraz ochrona ¶rodowiska i higieny pracy).
Nad tym wszystkim ma czuwaæ Zarz±d wspierany przez Centrum Zarz±dzania.
Tak to z grubsza wygl±da w projekcie.
Wszystko to ma ruszyæ 1 pa¼dziernika.
Edytowane przez bosman dnia 25.05.2006 21:14

bosman
podane za Prospektem Informacyjnym Firmy... i tak by³o na prezentacji Hewitta powiedziane.

bosman
Od¶wie¿amy temat. Proszê tutaj wpisywaæ swoje wszelkie uwagi.

Marek-ZZPRC
wpisuje moj uwage
tzn jestem uwa¿ny
uwa¿am co kto piszeSmile

www.zzprc.pulawy.pl
Marek-ZZPRC
zaczynamy - dawaj azot starcie pierwsze - co jest tak z³ego w tych przemianach i jakiego zagro¿enia my zwi±zkowcy (brrrr ...) nie dostrzegamy??

www.zzprc.pulawy.pl
MrMargol czy Twoim zdaniem plany zmian w naszej firmie nie prowadz± do tego by przesta³a byæ nasza? te podzia³y na dywizje, wywalenie dy¿urnych ¶lusarzy i elektryków. czy¿ to nie jest przygotowanie firmy do sprzeda¿y? a je¶li nie, to co to jest za partyzantka?

dziadek
ja siê tego bojê od pocz±tku i jako¶ zaczyna mi to dziwnie pachnieæ...[uhoh]

Marek-ZZPRC
powiedz konkretnie o jaki produkt i która fabrykê chodzi
temat sie zbada

www.zzprc.pulawy.pl
Marek-ZZPRC
dzieki
zobaczymy o co chodzi

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
Bez sensu jest w³adowanie dzia³u sprzeda¿y (a przynajmniej jego czê¶ci) na zamkniêty teren Firmy. Bez sensu jest wydawanie mocznika o obni¿onej jako¶ci w miejscu za³adunku mocznika pe³nowarto¶ciowego. To mo¿e rodziæ ró¿ne, niepo¿±dane efekty, rodzi ju¿ powa¿ne utrudnienia w pracy dla niektórych... Tym siê zajmijcie.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.32 39,905,217 unikalnych wizyt