03.03.2026 07:07
Zobacz temat
 Drukuj temat
System kontroli dostpu.
bosman
Nie jest adn tajemnic, e prbnie zosta uruchomiony system kontroli dostpu na "jedynce". Od soboty do pracy wchodzimy przez koowroty. Co sdz o tym ci, ktrzy tego dowiadczyli? Wink
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

Marek-ZZPRC
tez jestem ciekaw
bo jeszcze sie nie przebijaem przez te bramki

www.zzprc.pulawy.pl
Godzina 6.05... Brama nr 2... 22 marca 2006r...schod z "nocki", a tu:
sznur samochodw na wjazd do Z.A.
obok kolejka( a ze 100 m !!! ) ludzi, te na wejcie
TAAAAAAKI to ten nowy system kontroli.
Swoj drog, od ktrej si U NAS pracuje...do cholery...tylko zmianowi musz by zawsze na czas???AngryAngryAngry
Nic si nie zmienia dalej jak za komunySadSadSad

bosman
no c... podpowiem moe co robi z tym dobrodziejstwem, eby byo troszk szybciej Wink
podchodzc do koowrotu za kim trzeba poczeka a osoba przed nami przejdzie i rami koowrotu zatrzyma si w grnej pozycji. dopiero wtedy naley przytkn kart do czytnika (najlepiej na pasko i dotkn do czytnika). po dotkniciu do czytnika powinnimy usysze kliknicie (jak w kasie w supermarkecie oraz zapali si zielone wiato w czytniku) a potem takie charakterystyczne stuknicie w obudowie koowrotu. wtedy dopiero popychamy rami koowrotu i przechodzimy.
typowe bdy:
1. przytknicie karty w momencie przechodzenia poprzedniej osoby,
2. wejcie na koowrt i pchanie ramienia i dopiero potem przytknicie karty.
niestety tutaj nic nie da si przyspieszy, urzdzenie ma okrelony czas reakcji i tego si nie zmieni...
w celu przyspieszenia odprawy samochodw najlepiej bdzie, jeeli pasaerowie wysid i przejd przez koowrt, poniewa odprawianie pasaerw na terminalu bdzie trwao duej. Wink
Edytowane przez bosman dnia 22.03.2006 16:42

Marek-ZZPRC
kazda nowinka musi mie czas na zapoznanie sie z ni.
ten system dziaa dokadnie tak jak bramka metra, musisz w ni wej w odpowiednim momancie. wiarze ze z czasem system sie dotrze.

www.zzprc.pulawy.pl
Marek-ZZPRC
wiesz lolo
o 7 jest duzo mniejszy ruch mieszy na bramie
a na przeomie zmian podobno robi sie kolejki na kilkadziesiat metrw

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
a w momencie jak rusz terminale dla samochodw to bdzie jeszcze gorzej... niestety Frown

bosman
w momencie uruchomienia terminali rowerzyci bd logowa swj wjazd na terminalach wanie. polega to bdzie na tym, e rowerzysta powinien podej do wartownika, poda mu kart, wartownik zaloguje kart na terminalu identyfikujc w ten sposb pracownika, nastpnie wbije mu kod (wjazdu bd wyjazdu) i odda kart. od razu powiem wszystkim, e nie ma sensu unikanie tej procedury, poniewa moe to skutkowa przykrymi konsekwencjami: tumaczeniem si przed przeoonym na koniec miesica z nieobecnoci w pracy (jak sobie zrobi raport) bd (docelowo) nawet nie zaliczeniem takiej zmiany do wypaty wynagrodzenia.
od razu postulat do wszystkich pracownikw: prosz nie pokrzykiwa na wartownikw bo dla wszystkich jest to nowa sprawa, tutaj nic nie da si przyspieszy a zarczam, e bdzie to bardzo due obcienie dla pracownikw WSO, vide: kolejki w ostatnich dniach na "dwjce" WinkSmile

Bosman...nie strasz rowerzystw...
przeczytaem Twj opis procedury przekraczania bramy na rowerku...
Jestem w szoku, ju mi zeszo powietrze z obu k w rowerze...:o

bosman
to niestety nie strachy, to bdzie konieczno Grin
acha: nie bramk tylko bram... w sensie nie przez koowrt... to tak, eby nie byo wtpliwoci GrinWink
Edytowane przez bosman dnia 23.03.2006 20:55

Marek-ZZPRC
jak zwykle zabrako wyobrani panom inynierom
przecie na caym wiecie mozna spotka (w naszej piknej Polsce tez) szlabany przy wjazdach na jaki teren czy parking sterowane kartami magnetycznymi albo chip'owimi. Czy w przypadku naszego systemu kontrolnego nie mona zrobi podobnie? na przykad tak:
przed szlabanem w odlegoci powiedzmy 4 m po obu stronach ustawia sie supek z czytnikiem (czy jak go tam nazywacie terminalen chyba). Pracownik samochodem czy rowerem dojedzie do tego supka, zatrzyma sie i pod kontrol wartownika odbije sie w systemie.
nastepnie wartownik zezwala mu na wjazd lub wyjazd z firmy.
Nie wiem, mam racje czy nie ale wydaje sie to bardzo proste Takie rozwizanie usprawnioby ycie wszystkim a najbedziej wartownikom.
zastanwcie sie nad tym i wykorzystajcie w praktyce.

Grosza nie chce za wniosek racjonalizatorskiGrin

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
Ziary, by moe za wczenie odbijasz kart bd za wczenie chcesz pchn koowrt (jak na razie zacicia, ktre obserwowaem wynikay z takiego wasnie postpowania)Wink
MrMargol takie wnioski to zgaszane byy od momentu jak sprawa zacza si klarowa Smile

lolo z tego co si orientuj to powinny by dwa, bd postulowa waciwe oznaczenie. dzisiaj zostay oznaczone koowroty na bramach tak aby wiadomo byo, z ktrej strony wchodzi na koowrt

niestety to dobrodziejstwo dotyka wszystkich i nic na to nie poradzimy, skdind wiem, e dzisiaj jeden z mistrzw na wydziale gdzie (jak kiedy powiedziaa pewna laborantka) jest najczystsze powietrze w Zakadach Smile ) stwierdzi, e nikt go nie moe zmusi do odbijania karty i przechodzenia przez koowroty... mog tylko powiedzie, e nikt go rwnie nie zmusza do pracy...
z moich obserwacji wynika, e dzisiaj szo to wszystko duo sprawniej ni nawet wczoraj czy przedwczoraj
czytniki zostay troszk "podkrcone" na szybszy czas reakcji reszta naley do Was Grin, czyli - nie za szybko Wink
Edytowane przez bosman dnia 24.03.2006 19:19

ja tylko raz zaciem sie przy bramce a teraz czekam cierpliwie 1-2 sekundy i wchodze bez problemu radze na bramie nr 5 wchodzic na 1 bron Boze zwaszcza jak ludzie z emek wysiadajGrin

Marek-ZZPRC
bosman napisa:
"MrMargol takie wnioski to zgaszane byy od momentu jak sprawa zacza si klarowa "
no i co z tego
czy to znaczy ze teraz jest juz za pno czy ze kto zoy taki wniosek i jaki tajemniczy decydent nie wzi go pod uwage przy projektowaniu.
tak czy owak:
dowiedz sie czy jest to mozliwe do realizacji
podobnie jak karty na okaziciwle jednorazowo rejestrowane w systemie
i karty wjazdowe pojazdu bezosobowe
mnie to bardzo ciekawi

www.zzprc.pulawy.pl
bosman
karty na okaziciela w sensie przepustek jednorazowych jak najbardziej - karta GO, mona do niej przypisa samochd

czy "biurwy" jak tutaj kto okreli pracownikw "pracujcych" od 7-15 te musz odbija karty w budynkach administracyjnych poza ogrodzonym terenem zap?

Marek-ZZPRC
dobre pytanie
tez jestem ciekaw

www.zzprc.pulawy.pl
MrMargol napisa/a:
dobre pytanie
tez jestem ciekaw

na pewno tak, tylko nie wiem kiedy rusza dokadnie system i nie wiem co si stanie jak nie odbije karty w sytuacji gdy wyjd poza budynek w godzinach pracy.

pozdrawiam

bosman
miwo napisa/a:
czy "biurwy" jak tutaj kto okreli pracownikw "pracujcych" od 7-15 te musz odbija karty w budynkach administracyjnych poza ogrodzonym terenem zap?

owszem, te musz, kade wejcie i wyjcie. nie odbicie karty moe skutkowa tumaczeniem si przed przeoonym po zrobieniu przez niego raportu Grin

dobrze, e nie jem buek Smile i jedzenie nosz w pojemnikach Wink

pozdrawiam

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.17 91,937,619 unikalnych wizyt