Kadra Rezerwowa. Prawda czy MIT???
|
|
Dodany dnia 31.07.2009 10:12
|
Go??
|
Za namow± bosmana chcia³bym poruszyæ w³a¶nie TEN temat.
Obietnice, mydlenie oczu, informacja od kierownictwa, ¿e zosta³em WPISANY na listê Kadry Rezerwowej, . . . i co? I NIC! A w miêdzyczasie... obserwowa³em awanse kolegów bez wykszta³cenia, obsadzano wolne etaty lud¼mi z zewn±trz zak³adów (z zerowym sta¿em w ZA), kolesiostwo, wazeliniarstwo, i czêsto trudne do wyt³umaczenia decyzje personalne kierownictwa i mêtne wyja¶nienia decyzji... UK£ADY, UK£ADY, UK£ADY.
Proszê forumowiczów o wyja¶nienie - czym jest tzw. Kadra Rezerwowa i po co siê tak± listê tworzy?
Do Pana S³awka! - Czy zwi±zki mog³yby siê zainteresowaæ tym tematem. Ile osób z koszyczka KR w ci±gu ostatnich 5-u lat awansowa³o, a ile pozostaje niezauwa¿one? |
|
|
|
|
Dodany dnia 31.07.2009 11:54
|
Go??
|
Zainteresujemy siê tym tematem idzie pismo o nastepuj±cej tre¶ci:
do: Krzysztof Ratajewicz - Cz³onek Zarz±du ZAP
Ni¿ej podpisane organizacje zwi±zkowe bior±c pod uwagê g³osy spo³eczno¶ci zak³adowej oraz w trosce o to by Nasz± Firm± kiero-wa³a najlepsza kadra menad¿erska, apeluj± do Pana o spowodowanie opracowania i wdro¿enia przez Pion Personalny przejrzystych za-sad polityki kadrowo r11; p³acowej.
Uzasadnienie:
Od pracowników naszych Zak³adów docieraj± do nas niepokoj±ce sy-gna³y o dzia³aniach z obszaru zarz±dzania zasobami ludzkimi, które wed³ug nich to ³amanie zasad równego traktowania w zatrudnieniu.
Dzia³ania te to min. wybiórcze pozytywne rozpatrywanie wniosków o podwy¿ki p³ac, o zmianê anga¿y dla pracowników np. ze specja-listy na starszego specjalistê, (podczas gdy inne wnioski s± au-tomatycznie, bezzasadnie odrzucane).
Trudny do wyt³umaczenia jest te¿ fakt, ¿e jedni dyrektorzy organizuj± konkursy na stanowiska menad¿erskie inni za¶ nie.
Dzia³ania takie mog± naruszaæ regulacje prawne zawarte w art. 18 kodeksu pracy oraz wp³ywaj± demotywuj±co na pracowników.
Jednocze¶nie pragniemy podkre¶liæ, ¿e organizacje zwi±zkowe w przesz³o¶ci ju¿ wielokrotnie zg³asza³y swój apel o systemowe rozwi±zania w tym obszarze, które pozosta³y bez odpowiedzi ze strony Pionu Personalnego.
Pan Krzysztof Ratajewicz odpowiedzialny jest za zarz±dzanie zasobami ludzkimi (mój przypis) |
|
|
|
|
Dodany dnia 31.07.2009 12:12
|
Go??
|
Jak¿e jest mi mi³o, ¿e interesuje siê Pan t± spraw±. Mam nadziejê, ¿e na odpowied¼ a przede wszystkim na zmiany nie trzeba bêdzie d³ugo czekaæ. BRAWO!!!
edit:
P.S. A Pan S³awek??? CISZA!!!
Edytowane przez bosman dnia 31.07.2009 19:11 |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 31.07.2009 12:57
|
Starszy Skryba
Data rejestracji: 10.03.06
|
Pan S³awek kolego jest na 2tygodniowym urlopie wypoczynkowym
pismo którego tre¶æ przytacza ASmet podpisali¶my
nie pamiêtam które to ju¿ takie pismo
moim zdaniem w tym stanie rzeczy tzn z tym zarz±dem i kadr± pisanie takich pism jest sztuk± dla sztuki.
nie licz na rych³e pojêcie tematu. |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 02.08.2009 12:14
|
Starszy Skryba
|
za³amuje mnie taka naiwno¶æ.
kolejne pozorny ruch który ma na celu zamieszanie ludziom w g³owach.
ASmet co dzieñ konsultuje swoje dzia³ania z biznesowymi kolegami z "S" a ci z kolei uzgadniaj± ca³a "politykê" kadrowa ze swoim koleg± Ryszardem Bartczakiem szefem tej¿e polityki.
gdyby ASmet chcia³ co¶ zrobiæ w tej sprawie to za³atwi³by to jak wiele innych spraw w zaciszu gabinetu NSZZ S. |
|
|
|
|
Dodany dnia 03.08.2009 07:37
|
Go??
|
Do kol.shortyadam
Ledwo siê tu pokaza³e¶/a¶ a juz budzisz wiele kontrowersji.
B±d¼ mê¿czyzn± / kobiet± i podaj swoje dane osobowe.
Ka¿dy poiwnen byc odpowiedzialny za swoje s³owa - Ty równie¿.
Chcê z Tob± stan±c przed s±dem i oskarzyæ Ciê o rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
Uka¿ siê niech internauci zobacz±, ze jeste¶ wiarygodny/a.
Do administartora
Czy gdybym za¿yczy³ sobie przez Policjê to czy jest mo¿liwo¶æ ¶ci±gniêcia sk±d pisane s± dane posty? Dla celów dowodowych?
Uwa¿am ¿e ka¿dy pownien wa¿yæ s³owa na forum publicznym i ponosic za to odpowiedzialno¶c.
Do kapro
W/w pismo jest odpowiedzi± na posty internautów oraz telefony do biur zwi±zkowych, i w nikogo nie jest wymierzone
Jasnej, klarownej i systemowej polityki kadrowej w ZAP nie ma od kilkudziesiêciu lat ( a czy kiedykolwiek by³a) i jest szansa przy rozbudowie Pionu Personalnego by to zrobiæ.
Edytowane przez dnia 03.08.2009 08:37 |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.08.2009 08:18
|
Starszy Skryba
|
przy okazji popro¶ o dane azota, kubusia itd.
Edytowane przez Marek-ZZPRC dnia 03.08.2009 08:44 |
|
|
|
|
Dodany dnia 03.08.2009 08:47
|
Go??
|
A je¶li chodzi o pracê socjalnego to jeden z pracowników zap przys³a³ maila do zwiazków nastêpuj±cej tre¶ci:
"....Witam
Piszê do Pañstwa jako rodzic dziecka, które mia³o przyjemno¶æ byæ uczestnikiem koloni letniej zorganizowanej w Ustroniu Morskim w terminie od 15.07 do 28.07. 2009
Z przyczyn osobistych zmuszony by³em odebraæ córkê przed terminem zakoñczenia kolonii. Pozwoli³o mi to na osobist± ocenê wybranego o¶rodka kolonijnego dla dzieci pracowników ZA.
Z przykro¶ci± muszê stwierdziæ ¿e o¶rodek rJanosikr1; w Ustroniu Morskim pamiêta pó¼ne lata PRL: miejsce do spania to maksymalnie zu¿yte tapczaniki, po¶ciel pod któr± spa³y dzieci by³a czysta jednak jej stopieñ zu¿ycia dawno powinien j± kwalifikowaæ do wymiany, koce stanowi±ce narzuty na ³ó¿ko to chyba lata `60. Wyposa¿enie pokoi jest mniej ni¿ ubogie: tylko miejsce do spania, brak pó³ek szafek(stolików) na osobiste rzeczy r11; jedyna pó³ka to pó³ka z malutkim TV (bez pilota) Szafa w pokoju, do której dzieci powinny siê rozpakowaæ nie zawiera³a pó³ek a wiêc ca³a odzie¿ musia³a znajdowaæ siê w walizkach(skandal). Pokój niewielkich rozmiarów zastawiony by³ tapczanikami z minimalnym przej¶ciem miêdzy nimi, ³azienka (WC + prysznic) bardzo ma³a. Pokój i ³azienka ze wzglêdów oszczêdno¶ciowych o¶wietlone po jednej marnej ¿aróweczce.
Sam o¶rodek w pobli¿u morza i centrum miasteczka(deptak) nie jest w stanie zrekompensowaæ braków w wyposa¿eniu. Wg oferty o¶rodek dysponowa³ zapleczem socjalnym jednak rzeczywisto¶æ dramatycznie odbiega od oferty. Sala telewizyjno dyskotekowa to w rzeczywisto¶ci korytarz z jednym wiêkszym fotelem/kanap± i telewizorem na ¶cianie(mo¿liwo¶æ odbioru tylko 4 programów - kpina w dzisiejszych czasach). Sali rekreacyjno sportowej nie uda³o mi siê znale¼æ w o¶rodku. Rowery chyba podobnie- nie widzia³em.
Jedyn± rozrywk± oferowan± przez o¶rodek by³ bilard i gra w na automacie rCymbergajr1;- ale za pieni±dze(wrzuæ monetê!!!!). W czasie deszczu dzieci siedzia³y we w³asnych pokojach- nie mia³y szansy na integracjê- bo niby gdzie?
Teren oczywi¶cie ogrodzony tylko ¿e w odleg³o¶ci 2(dwóch) metrów od budynku co wyklucza jakikolwiek plac zabaw czy teren na ognisko.
Informuj±c o rzeczywistym stanie pragnê zaapelowaæ do odpowiednich s³u¿b aby w przysz³o¶ci zdecydowanie bardziej dba³y zarówno o warunki wypoczynku dla naszych dzieci jak i koszty za tak± przyjemno¶æ.
Wg mnie wystarczy rprzeja¿d¿kar1; po kurortach lub potencjalnych o¶rodkach by móc zweryfikowaæ ofertê zarówno lokalowo jak i jego zaplecze etc..W koñcu wakacje planuje siê du¿ym wyprzedzeniem i dla du¿ej grupy osób, co powinno umo¿liwiæ znalezienie najlepszej oferty na rynku (morze nie mo¿e byæ jedyn± atrakcj±). Proszê mi wierzyæ jad±c po córkê nie rezerwowali¶my noclegu a uda³o nam siê znale¼æ wiele innych tañszych i ciekawszych ofert (w ramach wolnych pokoi zaproponowano nam nocleg w o¶rodku za 50 z³ za dobê od osoby co przy proponowanym standardzie jest nieporozumieniem - po negocjacjach spali¶my z ¿on± gratisowo).
Mam nadziejê ¿e moje uwagi i sugestie nie pozostan± bez echa.
Z powa¿aniem
......." |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.08.2009 09:39
|
Starszy Skryba
|
wklei³e¶ tre¶æ i bardzo dobrze ¿e wszyscy dowiedzieli¶my siê o sprawie.
co zrobisz z t± wiedza? |
|
|
|
bosman |
Dodany dnia 03.08.2009 13:43
|
Administrator
Data rejestracji: 08.03.06
|
Do administartora
Czy gdybym za¿yczy³ sobie przez Policjê to czy jest mo¿liwo¶æ ¶ci±gniêcia sk±d pisane s± dane posty? Dla celów dowodowych? Uwa¿am ¿e ka¿dy pownien wa¿yæ s³owa na forum publicznym i ponosic za to odpowiedzialno¶c.
Tak.
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET
|
|
|
|
|
Dodany dnia 05.08.2009 07:32
|
Go??
|
kol. Kapro, kol. shortyadam
Mo¿e trochê ponios³y mnie emocje (ju¿ nawet zapomnia³em o tym)
, ale....
1.Je¶li Twój s±siad, kolega ³amie zasady dobrego obyczaju lub ³amie prawo czy to oznacza, ¿e Ty tez masz przyzwolenie na takie dzia³ania?
Niech ka¿dy odpowiada za swe czyny.
2.Je¶li kilkunastu cz³onków zwi±zku awansowa³o przy kilkudziesiêciu awansach pracowników niezrzeszonych w organizacjach czy to nie jest dziwne (samo kapro o tym pisa³e¶)
Móg³bym odwróciæ sytuacjê, bawiæ siê statystyk± i g³osiæ, ¿e to dyskryminacja zwi±zkowców.
I ostatnia rzecz.
3. W ZZIT jest ponad 330 cz³onków czy Przewodnicz±cy pownien odpowiadaæ za indywidualne decyzje ka¿dego z nich?
Moja ¿ona bra³a udzia³ w konkursie i nie wyobra¿a³bym sobie by by³o inaczej.
Powtórzê: Niech ka¿dy sam odpowiada za swoje osobiste decyzje.
Edytowane przez dnia 05.08.2009 07:42 |
|
|
|
|
Dodany dnia 05.08.2009 18:45
|
Go??
|
Najpierw dopieczesz pó¼niej ³askotasz
Wiêcej ju¿ na ten temat nie bêdê pisa³. |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.08.2009 12:51
|
Go??
|
Czytam co pisze shortyadam i zastanawia mnie jego aktywno¶æ i bieg³o¶æ w temacie oraz ile ma na stronie ników.
Kapro pewnie o tobie te¿ ludzie gadaj± po k±tach ¿e jeste¶ taki lub taki.Je¶li kogo¶ siê nie zna to sie nie powinno wypowiadaæ.
i jeszcze jedno nigdzie na stanowiska w produkcji nie ma konkursów.Ka¿dy kierownik wsadza osobê najbardziej mu odpowiadaj±c±,wiêc panowie i panie nie podniecajcie siê czyim¶ awansem,was to nie dotyczy a ¿e S.W. chce siê odegraæ za przegran± i rozdmuchal temat to dla mnie swinnstwo.
a blondie ma racje gdyby nie wpisy na stronie to byscie mieli dalej gówno a nie podwyzki.wrêga przegra³ i juz sie nie podniesie |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 06.08.2009 16:43
|
Domownik
Data rejestracji: 02.09.08
|
Kol. Kryska du¿o ryzykujesz, Obserwator nigdy siê nie myli i zawsze mówi prawdê. |
|
|