|
Kadra Rezerwowa. Prawda czy MIT???
|
|
Dodany dnia 31.07.2009 10:12
|
Go??

|
Za namow bosmana chciabym poruszy wanie TEN temat.
Obietnice, mydlenie oczu, informacja od kierownictwa, e zostaem WPISANY na list Kadry Rezerwowej, . . . i co? I NIC! A w midzyczasie... obserwowaem awanse kolegw bez wyksztacenia, obsadzano wolne etaty ludmi z zewntrz zakadw (z zerowym staem w ZA), kolesiostwo, wazeliniarstwo, i czsto trudne do wytumaczenia decyzje personalne kierownictwa i mtne wyjanienia decyzji... UKADY, UKADY, UKADY.
Prosz forumowiczw o wyjanienie - czym jest tzw. Kadra Rezerwowa i po co si tak list tworzy?
Do Pana Sawka! - Czy zwizki mogyby si zainteresowa tym tematem. Ile osb z koszyczka KR w cigu ostatnich 5-u lat awansowao, a ile pozostaje niezauwaone? |
| |
|
|
|
Dodany dnia 31.07.2009 11:54
|
Go??

|
Zainteresujemy si tym tematem idzie pismo o nastepujcej treci:
do: Krzysztof Ratajewicz - Czonek Zarzdu ZAP
Niej podpisane organizacje zwizkowe biorc pod uwag gosy spoecznoci zakadowej oraz w trosce o to by Nasz Firm kiero-waa najlepsza kadra menaderska, apeluj do Pana o spowodowanie opracowania i wdroenia przez Pion Personalny przejrzystych za-sad polityki kadrowo r11; pacowej.
Uzasadnienie:
Od pracownikw naszych Zakadw docieraj do nas niepokojce sy-gnay o dziaaniach z obszaru zarzdzania zasobami ludzkimi, ktre wedug nich to amanie zasad rwnego traktowania w zatrudnieniu.
Dziaania te to min. wybircze pozytywne rozpatrywanie wnioskw o podwyki pac, o zmian angay dla pracownikw np. ze specja-listy na starszego specjalist, (podczas gdy inne wnioski s au-tomatycznie, bezzasadnie odrzucane).
Trudny do wytumaczenia jest te fakt, e jedni dyrektorzy organizuj konkursy na stanowiska menaderskie inni za nie.
Dziaania takie mog narusza regulacje prawne zawarte w art. 18 kodeksu pracy oraz wpywaj demotywujco na pracownikw.
Jednoczenie pragniemy podkreli, e organizacje zwizkowe w przeszoci ju wielokrotnie zgaszay swj apel o systemowe rozwizania w tym obszarze, ktre pozostay bez odpowiedzi ze strony Pionu Personalnego.
Pan Krzysztof Ratajewicz odpowiedzialny jest za zarzdzanie zasobami ludzkimi (mj przypis) |
| |
|
|
|
Dodany dnia 31.07.2009 12:12
|
Go??

|
Jake jest mi mio, e interesuje si Pan t spraw. Mam nadziej, e na odpowied a przede wszystkim na zmiany nie trzeba bdzie dugo czeka. BRAWO!!!
edit:
P.S. A Pan Sawek??? CISZA!!!
Edytowane przez bosman dnia 31.07.2009 19:11 |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 31.07.2009 12:57
|

Administrator

Data rejestracji: 10.03.06
|
Pan Sawek kolego jest na 2tygodniowym urlopie wypoczynkowym
pismo ktrego tre przytacza ASmet podpisalimy
nie pamitam ktre to ju takie pismo
moim zdaniem w tym stanie rzeczy tzn z tym zarzdem i kadr pisanie takich pism jest sztuk dla sztuki.
nie licz na ryche pojcie tematu. |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 02.08.2009 12:14
|

Administrator

|
zaamuje mnie taka naiwno.
kolejne pozorny ruch ktry ma na celu zamieszanie ludziom w gowach.
ASmet co dzie konsultuje swoje dziaania z biznesowymi kolegami z "S" a ci z kolei uzgadniaj caa "polityk" kadrowa ze swoim koleg Ryszardem Bartczakiem szefem teje polityki.
gdyby ASmet chcia co zrobi w tej sprawie to zaatwiby to jak wiele innych spraw w zaciszu gabinetu NSZZ S. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 03.08.2009 07:37
|
Go??

|
Do kol.shortyadam
Ledwo si tu pokazae/a a juz budzisz wiele kontrowersji.
Bd mczyzn / kobiet i podaj swoje dane osobowe.
Kady poiwnen byc odpowiedzialny za swoje sowa - Ty rwnie.
Chc z Tob stanc przed sdem i oskarzy Ci o rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
Uka si niech internauci zobacz, ze jeste wiarygodny/a.
Do administartora
Czy gdybym zayczy sobie przez Policj to czy jest moliwo cignicia skd pisane s dane posty? Dla celw dowodowych?
Uwaam e kady pownien way sowa na forum publicznym i ponosic za to odpowiedzialnoc.
Do kapro
W/w pismo jest odpowiedzi na posty internautw oraz telefony do biur zwizkowych, i w nikogo nie jest wymierzone
Jasnej, klarownej i systemowej polityki kadrowej w ZAP nie ma od kilkudziesiciu lat ( a czy kiedykolwiek bya) i jest szansa przy rozbudowie Pionu Personalnego by to zrobi.
Edytowane przez dnia 03.08.2009 08:37 |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.08.2009 08:18
|

Administrator

|
przy okazji popro o dane azota, kubusia itd.
Edytowane przez Marek-ZZPRC dnia 03.08.2009 08:44 |
| |
|
|
|
Dodany dnia 03.08.2009 08:47
|
Go??

|
A jeli chodzi o prac socjalnego to jeden z pracownikw zap przysa maila do zwiazkw nastpujcej treci:
"....Witam
Pisz do Pastwa jako rodzic dziecka, ktre miao przyjemno by uczestnikiem koloni letniej zorganizowanej w Ustroniu Morskim w terminie od 15.07 do 28.07. 2009
Z przyczyn osobistych zmuszony byem odebra crk przed terminem zakoczenia kolonii. Pozwolio mi to na osobist ocen wybranego orodka kolonijnego dla dzieci pracownikw ZA.
Z przykroci musz stwierdzi e orodek rJanosikr1; w Ustroniu Morskim pamita pne lata PRL: miejsce do spania to maksymalnie zuyte tapczaniki, pociel pod ktr spay dzieci bya czysta jednak jej stopie zuycia dawno powinien j kwalifikowa do wymiany, koce stanowice narzuty na ko to chyba lata `60. Wyposaenie pokoi jest mniej ni ubogie: tylko miejsce do spania, brak pek szafek(stolikw) na osobiste rzeczy r11; jedyna pka to pka z malutkim TV (bez pilota) Szafa w pokoju, do ktrej dzieci powinny si rozpakowa nie zawieraa pek a wic caa odzie musiaa znajdowa si w walizkach(skandal). Pokj niewielkich rozmiarw zastawiony by tapczanikami z minimalnym przejciem midzy nimi, azienka (WC + prysznic) bardzo maa. Pokj i azienka ze wzgldw oszczdnociowych owietlone po jednej marnej arweczce.
Sam orodek w pobliu morza i centrum miasteczka(deptak) nie jest w stanie zrekompensowa brakw w wyposaeniu. Wg oferty orodek dysponowa zapleczem socjalnym jednak rzeczywisto dramatycznie odbiega od oferty. Sala telewizyjno dyskotekowa to w rzeczywistoci korytarz z jednym wikszym fotelem/kanap i telewizorem na cianie(moliwo odbioru tylko 4 programw - kpina w dzisiejszych czasach). Sali rekreacyjno sportowej nie udao mi si znale w orodku. Rowery chyba podobnie- nie widziaem.
Jedyn rozrywk oferowan przez orodek by bilard i gra w na automacie rCymbergajr1;- ale za pienidze(wrzu monet!!!!). W czasie deszczu dzieci siedziay we wasnych pokojach- nie miay szansy na integracj- bo niby gdzie?
Teren oczywicie ogrodzony tylko e w odlegoci 2(dwch) metrw od budynku co wyklucza jakikolwiek plac zabaw czy teren na ognisko.
Informujc o rzeczywistym stanie pragn zaapelowa do odpowiednich sub aby w przyszoci zdecydowanie bardziej dbay zarwno o warunki wypoczynku dla naszych dzieci jak i koszty za tak przyjemno.
Wg mnie wystarczy rprzejadkar1; po kurortach lub potencjalnych orodkach by mc zweryfikowa ofert zarwno lokalowo jak i jego zaplecze etc..W kocu wakacje planuje si duym wyprzedzeniem i dla duej grupy osb, co powinno umoliwi znalezienie najlepszej oferty na rynku (morze nie moe by jedyn atrakcj). Prosz mi wierzy jadc po crk nie rezerwowalimy noclegu a udao nam si znale wiele innych taszych i ciekawszych ofert (w ramach wolnych pokoi zaproponowano nam nocleg w orodku za 50 z za dob od osoby co przy proponowanym standardzie jest nieporozumieniem - po negocjacjach spalimy z on gratisowo).
Mam nadziej e moje uwagi i sugestie nie pozostan bez echa.
Z powaaniem
......." |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.08.2009 09:39
|

Administrator

|
wkleie tre i bardzo dobrze e wszyscy dowiedzielimy si o sprawie.
co zrobisz z t wiedza? |
| |
|
|
| bosman |
Dodany dnia 03.08.2009 13:43
|

Administrator

Data rejestracji: 08.03.06
|
Do administartora
Czy gdybym zayczy sobie przez Policj to czy jest moliwo cignicia skd pisane s dane posty? Dla celw dowodowych? Uwaam e kady pownien way sowa na forum publicznym i ponosic za to odpowiedzialnoc.
Tak.
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET
|
| |
|
|
|
Dodany dnia 05.08.2009 07:32
|
Go??

|
kol. Kapro, kol. shortyadam
Moe troch poniosy mnie emocje (ju nawet zapomniaem o tym)
, ale....
1.Jeli Twj ssiad, kolega amie zasady dobrego obyczaju lub amie prawo czy to oznacza, e Ty tez masz przyzwolenie na takie dziaania?
Niech kady odpowiada za swe czyny.
2.Jeli kilkunastu czonkw zwizku awansowao przy kilkudziesiciu awansach pracownikw niezrzeszonych w organizacjach czy to nie jest dziwne (samo kapro o tym pisae)
Mgbym odwrci sytuacj, bawi si statystyk i gosi, e to dyskryminacja zwizkowcw.
I ostatnia rzecz.
3. W ZZIT jest ponad 330 czonkw czy Przewodniczcy pownien odpowiada za indywidualne decyzje kadego z nich?
Moja ona braa udzia w konkursie i nie wyobraabym sobie by byo inaczej.
Powtrz: Niech kady sam odpowiada za swoje osobiste decyzje.
Edytowane przez dnia 05.08.2009 07:42 |
| |
|
|
|
Dodany dnia 05.08.2009 18:45
|
Go??

|
Najpierw dopieczesz pniej askotasz
Wicej ju na ten temat nie bd pisa. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 06.08.2009 12:51
|
Go??

|
Czytam co pisze shortyadam i zastanawia mnie jego aktywno i biego w temacie oraz ile ma na stronie nikw.
Kapro pewnie o tobie te ludzie gadaj po ktach e jeste taki lub taki.Jeli kogo si nie zna to sie nie powinno wypowiada.
i jeszcze jedno nigdzie na stanowiska w produkcji nie ma konkursw.Kady kierownik wsadza osob najbardziej mu odpowiadajc,wic panowie i panie nie podniecajcie si czyim awansem,was to nie dotyczy a e S.W. chce si odegra za przegran i rozdmuchal temat to dla mnie swinnstwo.
a blondie ma racje gdyby nie wpisy na stronie to byscie mieli dalej gwno a nie podwyzki.wrga przegra i juz sie nie podniesie |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 06.08.2009 16:43
|
Domownik

Data rejestracji: 02.09.08
|
Kol. Kryska duo ryzykujesz, Obserwator nigdy si nie myli i zawsze mwi prawd. |
| |
|