08.02.2026 02:32
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Drukuj temat
Jaka podwyka?
Co tam ptorej pensji, ja proponuj min. dwie pensje dla naszych "przepracowanych" zwizkowcw! Panowie i panie zbierajmy podpisy! Jutro dam na msz, moe to pomoe![smilewinkgrin]

Brawo! Popieram![brawo03]

Marek-ZZPRC
odpowiem mimo ze nie zasugujesz na odpowied.
1. przychodze do pracy czasem na 8 lub 9 i tu masz racje, szkoda ze nie mowisz o ktrej wychodze. i moze wpadniesz w niedziele popoudniu i zobaczysz co robimy i jak dugo.
2. paca oddelegowanych do pracy w zwizku s takie jakie sa i wynosz od 4000-6000 z brutto (czyli od troche ponad 1-1,5 redniej w zalenoci od stazu pracy) ile bd wynoi po podwyce nie wiem. jesli uwaasz ze zbyt due to rozumiem ze kiedy dasz si wybra na przewodniczcego zoysz wniosek do Zarzdu ZAP i stron ukadu eby twoj psj zmniejszyli bo jest zbyt dua. Jeeli twoim zdaniem reprezentant zaogi ktry podejmuje decyzje w twoim imieniu i caej zaogi ma za te prace dostawa grosze no to ju wiadczy o tobie.
3. Za rok bd wybory do wad ZZPRC i nowe wadze bd wybrane demokratycznie - jak zwykle. Walne zebranie dokona najlepszego wyboru czy sie z nim zgodzisz czy nie. Praza na zwizkowym etacie nie jest doywotnia.
4. jak sobie wyobraasz dotarcie i spotkanie na wydziaach z kadym czonkiem zwizku. mamy ok. 1000 czonkw. rozumiem ze powinienem pracowa od 7-15 w naszej siedzibie a potem objecha zaa firme i porozmawia z kadym. wybacz ale jest to niemoliwe. przyjelimy zasade e kady kto ma sprawe zgasza j telefonicznie lub osobicie do biura. jako przez 10 lat to dziaa. nie mowie e nie mam spotyka sie z pracownikami na fabryce. zawsze kiedy ktokolwiek zadzwoni i zaprosi kogo z nas do siebie to stawiamy sie na wezwanie. ale kto chce z tego korzysta to wie i korzysta.

Na koniec dodam ze na prawde cie nie rozumiem ale domylam sie e nie masz atwo w yciu.

www.zzprc.pulawy.pl
dziadek
Doprawdy, przychodzi do pracy o tej godzinie o ktrej Pan Bg pozwoli Wam powieki podnie to jest przesada

Obowizuj pewne reguy gry i trzeba ich przestrzega

dotyczy to wszystkich. rwnie specjalistw. a ja mam takie pytanie, na ktre odpowied mona atwo zweryfikowa: na ktr przyjeda do pracy spore grono specjalistw? na sidm? hmm... na sidm to powinni przyjeda, a przyjedaj na 7.10, 7.15, 7.30... rnie przyjedaj. a ja musz by w pracy okoo godzin przed rozpoczciem zmiany. i aski nie robi. i pacone za to nie mam.

dziadek
ale ja Was nie rozliczam, napisaem tylko, e jest spora grupa specjalistw, ktrzy maj due pretensje, a sami olewaj podstawowe obowizki. i tyle.

Witam wszystkich i gratuluj strony, ale do rzeczy:
Wydaje mi si, e to w jaki sposb kto traktuje swoje obowizki zawodowe zaley od jego wiadomoci, lub jej braku, a nie od przynalenoci do jakiejkolwiek grupy zawodowej.
Pozdrawiam wszystkich.[grin]

bosman
Zgadzam si B)
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

dziadek
Kultura i wyksztacenie nie pozwalaj mi.

gratuluj kultury i wyksztacenia. aczkolwiek ja bardziej obstawabym za kultur bo wyksztacenie niewiele ma do rzeczy
ale wracajc do rzeczy: napisaem wyranie, e Was nie rozliczam - Specjalista i siwulek - nie napisaem, e nie rozliczam wszystkich specjalistw (czytaj ze zrozumieniem).
to, e we wszystkich grupach zawodowych zdarzaj si ludzie, ktrzy nie przestrzegaj jakich warunkw regulaminu pracy to jest prawda. prawd jest rwnie, e najgoniej krzycz specjalici i najwicej ludzi z tej grupy zawodowej si spnia (bd biega co chwila do sklepu/bufetu/kiosku/biblioteki/itede)
Wic jeli piszesz o jednych zapominajc o innych znaczy e ich rozliczasz.

to jest bez porwnania mniejszy odsetek ni specjalici. a jeli ju si czepiasz sw - tak, rozliczam specjalistw (w oglnej ich liczbie)[nonie]

dziadek
Tak a aparatowy, sterowniczy i inni nie korzystaj z bufetw, kioskw, palarni itp.

powtrz - kania si czytanie z rozumieniem tekstu.
powiem tyle - aparatowy, sterowniczy, itepe pojawiaj si zwykle na bramie (mniej wicej) 25-30 minut przed rozpoczciem zmiany. dniwkowi racz si objawia (mniej wicej) 10-15 minut przed rozpoczciem pracy. mwi oczywicie rednio. bardzo rzadko zdarza si, eby jaki fizol (z caym szacunkiem) pojawi si po godzinie rozpoczcia pracy, natomiast z dniwkowych do czsto.

co do spniania si: zwr si do zwizkw, albo do kadr o opracowanie dotyczce grup zawodowych pod tym wanie wzgldem.

i tutaj si zao, e moja grupa zawodowa najduej oddaje si czynnociom (lub jest na jednym z pierwszych miejsc) zwizanym z wykonywaniem obowizkw zawodowych. to tak na marginesie.

Powinnimy skoczy ze stereotypem, e aparatowy to niewiadomy niczego robol, a specjalista to wstrtny wyksztaciuch i le. Polemika kto jest w Firmie bardziej przydatny nie ma sensu. Jestemy - chcemy czy nie, na siebie skazani i powinnimy godziwie zarabia: stosownie do wyksztacenia, umiejtnoci i zaangaowania w prac. Antagonizmy nie maj sensu. Skcon zaog atwo si steruje - dziel i rzd.
Zwrcie uwag, jak daleko odeszlimy od wtku gwnego.

dziadek
A Dziadku czy gdyby by specjalist lub np. Twoje dzieci, ktre jeeli posiadasz i dbasz o wyksztacenie pracowayby jako specjalisci to czy wtedy te by Ci przeszkadzaa liczba specjalistw tak bardzo jak teraz???

odpowied masz w swoim pocie Wink
gratulacje na miejscu cho cyniczne ale obawiam si, e wyksztacenie ma duo do rzeczy.

jeli wyksztacenie tak duo ma do nie przeklinania to skd na wiecie tylu chamw z wyszym wyksztaceniem? (nie pij do nikogo z obecnych - mwi oglnie [grin] )
dniwkowi nie przebieraj si w pracy i std rnica kwadransa a z tym spnianiem to bzdura oczywista

ja te si w pracy nie przebieram i jestem ok. 5.00 - 5.10 wykonujc ju czynnoci przygotowawcze, a prac zaczynam o 6. a jeli uwaasz, e z tym spnianiem to bzdura, to postj na bramach i popatrz. sta sobie pod dyrekcj naczeln, bd dyrekcj produkcji i popatrz.
czy wjazd o godzinie np. 6.58 albo o 7.10 pozwala na stawienie si punktualnie na 7.00 na stanowisku pracy w dyrekcji produkcji? nie sdz...
I nie wiem czy rozliczasz specjalistw czy nie. Bo raz piszesz e nie raz e tak. Napisz raz jeszcze to bdzie przewaga.

wic jeszcze raz - nie rozliczam Specjalisty i siwulka. pisaem o sporej rzeszy specjalistw, dla ktrych wjazd np. o 7.15 na godzin 7.00 nie jest niczym niezwykym. ale to wystarczy posta i popatrze...
jeszcze raz dla tych, ktrzy kolejny raz nie doczytali - nie oskaram wszystkich specjalistw o samo zo. tak samo, jak nie broni wszystkich fizycznych. wszdzie s czarne owce.
Edytowane przez dziadek dnia 10.12.2007 07:23

skd masz dziadek tyle czasu na obserwowanie kto si spnia a kto przychodzi punktualnie i czy te osoby maj wypisane na twarzy e s specjalistami , zastanw si troszeczk, pozdrowienia

dziadek
to sformuowanie to taki truizm populistyczny

zdecyduj si na co - pisz o dniwkowych, nie wspominajc o zmianowych to jestem stronniczy; pisz, e wszdzie s czarne owce to wyskakujesz mi z populizmem.
pozwala mi domniema, e jeste dziaaczem zwizkowym

co to ma do rzeczy?
skd masz dziadek tyle czasu na obserwowanie kto si spnia a kto przychodzi punktualnie i czy te osoby maj wypisane na twarzy e s specjalistami , zastanw si troszeczk, pozdrowienia

z racji wykonywanych obowizkw. zastanowiem si. pozdrowienia.

Skoro Pan panie dziadek z racji wykonywanych obowiazkw masz tyle czasu eby obserwowa kto ile czasu spdzi na zakadzie to powinieniene wiedzie, i niektrzy jak wy ich nazywacie specjalici, (nie tylko ich przeoeni), pracuj take poza normatywnie ustalonymi godzinami pracy, a na marginesie nie odpowiedziae, gdzie ci co si spniaj do pracy maj wymalowane ,e s specjalistami.Spnia si caa rzesza osb podobnie jet wychodzeniem wczeniej z pracy Natomiast w temacie gwnym czyli podwyek to do Pana Pawa-bed (prdu, ywnoci itp.artuj) tylko jeszcze nie wiadomo ile, ale co mis si zdaje e nie takie jakbycie oczekiwali.

Panowie, dajcie spokj z tym czasem pracy! Sprzeczacie si nie wiadomo o co, a czy kto z was wie co na temat podwyek? W ogle, czy bd?[confused]

tak bd na pewno tylko kwestia ile

dziadek
Skoro Pan panie dziadek z racji wykonywanych obowiazkw masz tyle czasu eby obserwowa kto ile czasu spdzi na zakadzie to powinieniene wiedzie, i niektrzy jak wy ich nazywacie specjalici, (nie tylko ich przeoeni), pracuj take poza normatywnie ustalonymi godzinami pracy

wiem.
gdzie ci co si spniaj do pracy maj wymalowane ,e s specjalistami

wiedza tajemna (rzec by mona - specjalistyczna Wink ), niedostpna innym miertelnikom. pozostawi to Twoim domysom...[beer]
Spnia si caa rzesza osb podobnie jet wychodzeniem wczeniej z pracy

zgadzam si z tym stwierdzeniem.
tak bd na pewno tylko kwestia ile

pono oglna kwota przeznaczona na podwyki nie zostaa zmniejszona.
Edytowane przez dziadek dnia 10.12.2007 20:56

Marek-ZZPRC
wracajc do tematu
dzi zesp zakoczy prace. reszta naley do Zarzdu. jutro "musz" przyj zmodyfikowan tabele - bo jak nie to TACZKA.Wink
dodam ze tabelka jest dobra, oczywicie nie idealna ale dobra.

www.zzprc.pulawy.pl
dziadek
Rodionie, to czy jestem dziaaczem zwizkowym ma si do tego czy i co uczyni sobie z forum MrMargol jak Twoja wypowied do logiki. a co do moich ostatnich dwch postw - Twoja wypowied pozwala mi na stwierdzenie, e masz kopoty z rozumieniem czytanego tekstu, nie trzeba ozdobnikw stylistycznych i zwrotw obcojzycznych, eby wyrazi swoje zdanie. rwnie pozdrawiam. [beer]

Marek-ZZPRC
celem powstania tej strony byo stworzenie platformy informacyjnej gwnie dla czonkw ZZPRC. jako jedyny zwizek uruchomilimy te forum dyskusyjne w celu wymiany pogldw na zwizkowe i pracownicze tematy.
mielimy nadzieje ze bd sie tu toczy rzeczowe dyskusje. jak jest wszyscy widz.
powiem tylko tyle: nie jest to moja (ani nikogo inne) "trampolina". bo niby jak by miaa ta trampolina dziaa? nie mam pojcia.
na przykadzie tego tematu wida jak niektrym zaley na rzeczowej dyskusji a jak na szukaniu "tematw zastpczych" delikatnie mwic.

www.zzprc.pulawy.pl
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.54 87,315,838 unikalnych wizyt