Pytania referendalne.
|
|
Dodany dnia 02.12.2008 11:52
|
Go??
|
Kol. Slawomir Wrega z ca³ym szacunkiem, ale to strony uk³adu w przypadku w±tpliwo¶ci interpretuj± zapisy.
Wiêc proszê mi nie zabieraæ do tego prawa tak jak ja nie odbieram tego koledze.
A zapisy wskazywa³em ju¿ wielokrotnie.
Ale podkre¶lam w tej chwili to ju¿ p³akanie nad rozlanym mlekiem. Bojê siê ¿e o jakichkolwiek teraz podwy¿kach w ZAP to mo¿na zapomnieæ na jaki¶ czas.
Niech ka¿dy z nas uderzy siê w pier¶ i zapyta swojego sumienia czyja to wina? |
|
|
|
|
Dodany dnia 02.12.2008 11:59
|
Go??
|
Moim zdaniem tak.
Zreszt± nie tylko moim. |
|
|
|
|
Dodany dnia 02.12.2008 12:02
|
Go??
|
PS.
Pamiêtajmy o zapisie ¶rodki na przeszeregowania. Chodzi o zbiorowy akt uruchomienia piniêdzy, a nie jednostkowy akt pody¿ki dla wybranego pracownika.. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 17:12
|
Domownik
Data rejestracji: 02.09.08
|
W styczniu jedyna uprawniona osoba tj. bezpo¶redni prze³o¿ony dokona³ wskazania grupy nale¿nej pracownikowi. Dopóki pracownik ten nie bêdzie mia³ maksymalnej stawki we wskazanej grupie nie ma potrzeby dokonywaæ przeszeregowania, wiêc ¿adne uzgodnienia ze zwi±zkami nie s± potrzebne. Pracodawca wspomagany przez niektóre ZZ dzia³a na rzecz cz³onków najwy¿szego kierownictwa firmy, maj± oni maksymalne stawki w maksymalnych grupach. Przypomnieæ nale¿y równie¿ o zapisanych w porozumieniu 4,5 mln z³ na premiê dla wybrañców, kwota ta zosta³a ponad dwukrotnie zawy¿ona w stosunku do wielko¶ci wynikaj±cej z zapisów ZUZP. Zachowanie pracodawcy i wspomagaj±cych go ZZ nale¿y odczytywaæ nastêpuj±co: albo ZZPRC zgodzi siê na bezprawie albo nikt nie dostanie ani grosza. Jest to ordynarny szanta¿, na który nie wolno siê zgodziæ. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 19:43
|
Domownik
|
Kol. kapro postaram siê odpowiedzieæ, jak by nie by³o po to trzymacie mnie na zwi±zkowym etacie.
Pani Mediator w drugiej propozycji porozumienia proponowa³a w³a¶nie to o czym piszesz,Bartczak propozycjê odrzuci³, to odno¶nie poprawiania zapisów.
List jeszcze nie otrzymali¶my, nie wiemy ilu pracowników nie zgodzi³o siê na udzia³ w referendum.
Przeprowadzimy je po otrzymaniu list. Powo³amy w tym celu komisje referendalne na ka¿dym zak³adzie produkcyjnym, administracja g³osowa³a bêdzie u nas w biurze.
G³osowanie polega³o bêdzie na udzieleniu odpowiedzi na pytania, poprzez zakre¶lenie TAK lub NIE.
Je¿eli referendum bêdzie mia³o wynik negatywny, prowadziæ bêdziemy inne dzia³ania, np. strajk w³oski.
Wynagrodzenie zgodne z taryfikatorem jest prawem pracownika, a nie ¿adn± ³ask±, je¿eli nie pomorze PIP pójdziemy do s±du.
Pracodawca zap³aci za ka¿d± godzinê strajku. Strajkuj±cy pracownicy otrzymaj± dniówki wielko¶ci: wynagrodzenie za dziesiêæ godzin, sk³adki na ubezpieczenie za dwana¶cie godzin. Tyle przy za³o¿eniu ¿e strajkowaæ bêdziemy rotacyjnie po dwie godziny dziennie, ka¿da kolejna godzina to wynagrodzenie plus sk³adki za dwie.
W aspekcie finansowym strajk bardziej nam siê op³aci ni¿ podwy¿ki, nawet te z naszych postulatów. |
|
|
|
dziadek |
Dodany dnia 02.12.2008 20:20
|
Domownik
Data rejestracji: 16.04.06
|
jedyna akceptowalna dla mnie forma strajku to w³a¶nie strajk w³oski. nie wyobra¿am sobie jednak przeprowadzenia takiego strajku przez s³u¿bê ochrony. pomy¶lcie chwilê, jak to bêdzie wygl±daæ i czym zaskutkuje. druga sprawa - bo czego¶ nie rozumiem - komu siê op³aci, jak lecê dwana¶cie, a dostanê za dziesiêæ? o czym mowa? dop³acisz z w³asnej kieszeni? |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 20:43
|
Domownik
|
Ka¿da zmiana strajkuje po przyj¶ciu do pracy np. dwie godziny. Wtedy pracownik spêdza w pracy dziesiêæ godzin. Za pierwsze dwie ma zap³acone ubezpieczenie, za kolejne sze¶æ wynagrodzenie plus ubezpieczenie, za ostatnie dwie wynagrodzenie plus ubezpieczenie razy dwa- praca w godzinach nadliczbowych. W pracy jest wiêc dziesiêæ godzin, za tyle ma wynagrodzenie, ubezpieczenie za dwana¶cie. |
|
|
|
dziadek |
Dodany dnia 02.12.2008 21:27
|
Domownik
Data rejestracji: 16.04.06
|
chyba siê nie zrozumieli¶my kolego S³awomirze. przychodzê do pracy, dwie godziny strajku w³oskiego - czyli sprawdzam np. ka¿d± wchodz±c± na zak³ad osobê poprzez swojego dowódcê przy pomocy systemu, który jest mu dostêpny. nastêpne dziesiêæ godzin pracujê normalnie, opieraj±c siê tylko na tym, co mam do dyspozycji na bramie, czyli sam ko³owrót, albo terminal. i Ty mi chcesz powiedzieæ, ¿e ja pracujê 10 godzin, a nie 12? Poza tym wtedy ludzie na zmianê wejd± zamiast na szóst± to na dziewi±t±, je¶li nie na dziesi±t±? powodzenia... |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 22:37
|
Domownik
|
Kol. zielony w ¶wiêta, w niedziele, w nocy, w dni dodatkowo wolne. Poza tym w nadgodzinach nie wolno pracowaæ na stanowiskach na których wystêpuj± przekroczenia dopuszczalnych stê¿eñ lub natê¿eñ czynników szkodliwych dla zdrowia, pracodawca zap³aci wiêc setki albo poszuka innego zastêpstwa, mo¿e dyrektorzy?
Kol.dziadek nie zrozumieli¶my siê, ja opisa³em strajk polegaj±cy na powstrzymaniu siê od wykonywania pracy. Na przeprowadzenie takiego strajku potrzebna jest zgoda pracowników wyra¿ona w referendum. Strajk w³oski o którym ty piszesz mo¿na przeprowadziæ bez referendum. Interesuj±ce jest, ¿e kilkunastu pracowników ochrony strajkiem w³oskim mo¿e doprowadziæ do skutków podobnych jak kilkuset pracowników produkcji. Mam na my¶li skutki finansowe. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 23:10
|
Domownik
|
Kol. obserwator dok³adnie takich samych opinii wys³uchiwa³em w sprawie 5BOP.
Ja podobnie jak i ty nigdy nie uczestniczy³em w strajku, jednak na ten temat wiele czyta³em i s³ysza³em. Nie ma potrzeby robiæ czarnych list. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.12.2008 11:41
|
Domownik
|
Zarz±d odpowiada za firmê ja za pracowników, nie ja to wymy¶li³em i nie ja bêdê zmienia³. Takie ¿ycie. |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.12.2008 14:34
|
Starszy Skryba
Data rejestracji: 10.03.06
|
"wszelkie czynno¶ci dotycz±ce tego uk³adu podejmuj± organizacje zwi±zkowe"
skup siê i zastanów co cytujesz. |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.12.2008 16:31
|
Starszy Skryba
|
obserwator napisa³/a:
I nie zauwa¿y³em ¿adnych zmian w ZUZP wiêc nale¿y go stosowaæ(...)
doskonale uj±³e¶ sedno sprawy. o to w³a¶nie chodzi |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 12:13
|
Domownik
|
Otrzymali¶my od pracodawcy listy pracowników, o które wystêpowali¶my w zwi±zku z referendum. Pracowników zgadzaj±cych siê na wziêcie udzia³u w referendum jest 2285, oko³o 1000 nie wyrazi³o zgody. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 13:06
|
Domownik
|
Z jakiego powodu ci przykro Obserwatorze? |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 13:25
|
Domownik
|
70% za³ogi uwa¿a referendum za zasadne, jakie inne dzia³anie w ZAP mia³o wiêksz± akceptacjê? |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 04.12.2008 17:36
|
Starszy Skryba
|
Ad 1.
50
Ad 2.
50 |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 20:12
|
Domownik
|
Ad 2. 50% plus 1.Na 18 grudnia zwo³ali¶my poszerzony zarz±d zwi±zku, na jego posiedzeniu zapadn± decyzje o terminach. |
|
|