|
Pytania referendalne.
|
|
Dodany dnia 02.12.2008 11:52
|
Go??

|
Kol. Slawomir Wrega z caym szacunkiem, ale to strony ukadu w przypadku wtpliwoci interpretuj zapisy.
Wic prosz mi nie zabiera do tego prawa tak jak ja nie odbieram tego koledze.
A zapisy wskazywaem ju wielokrotnie.
Ale podkrelam w tej chwili to ju pakanie nad rozlanym mlekiem. Boj si e o jakichkolwiek teraz podwykach w ZAP to mona zapomnie na jaki czas.
Niech kady z nas uderzy si w pier i zapyta swojego sumienia czyja to wina? |
| |
|
|
|
Dodany dnia 02.12.2008 11:59
|
Go??

|
Moim zdaniem tak.
Zreszt nie tylko moim. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 02.12.2008 12:02
|
Go??

|
PS.
Pamitajmy o zapisie rodki na przeszeregowania. Chodzi o zbiorowy akt uruchomienia pinidzy, a nie jednostkowy akt podyki dla wybranego pracownika.. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 17:12
|
Domownik

Data rejestracji: 02.09.08
|
W styczniu jedyna uprawniona osoba tj. bezporedni przeoony dokona wskazania grupy nalenej pracownikowi. Dopki pracownik ten nie bdzie mia maksymalnej stawki we wskazanej grupie nie ma potrzeby dokonywa przeszeregowania, wic adne uzgodnienia ze zwizkami nie s potrzebne. Pracodawca wspomagany przez niektre ZZ dziaa na rzecz czonkw najwyszego kierownictwa firmy, maj oni maksymalne stawki w maksymalnych grupach. Przypomnie naley rwnie o zapisanych w porozumieniu 4,5 mln z na premi dla wybracw, kwota ta zostaa ponad dwukrotnie zawyona w stosunku do wielkoci wynikajcej z zapisw ZUZP. Zachowanie pracodawcy i wspomagajcych go ZZ naley odczytywa nastpujco: albo ZZPRC zgodzi si na bezprawie albo nikt nie dostanie ani grosza. Jest to ordynarny szanta, na ktry nie wolno si zgodzi. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 19:43
|
Domownik

|
Kol. kapro postaram si odpowiedzie, jak by nie byo po to trzymacie mnie na zwizkowym etacie.
Pani Mediator w drugiej propozycji porozumienia proponowaa wanie to o czym piszesz,Bartczak propozycj odrzuci, to odnonie poprawiania zapisw.
List jeszcze nie otrzymalimy, nie wiemy ilu pracownikw nie zgodzio si na udzia w referendum.
Przeprowadzimy je po otrzymaniu list. Powoamy w tym celu komisje referendalne na kadym zakadzie produkcyjnym, administracja gosowaa bdzie u nas w biurze.
Gosowanie polegao bdzie na udzieleniu odpowiedzi na pytania, poprzez zakrelenie TAK lub NIE.
Jeeli referendum bdzie miao wynik negatywny, prowadzi bdziemy inne dziaania, np. strajk woski.
Wynagrodzenie zgodne z taryfikatorem jest prawem pracownika, a nie adn ask, jeeli nie pomorze PIP pjdziemy do sdu.
Pracodawca zapaci za kad godzin strajku. Strajkujcy pracownicy otrzymaj dniwki wielkoci: wynagrodzenie za dziesi godzin, skadki na ubezpieczenie za dwanacie godzin. Tyle przy zaoeniu e strajkowa bdziemy rotacyjnie po dwie godziny dziennie, kada kolejna godzina to wynagrodzenie plus skadki za dwie.
W aspekcie finansowym strajk bardziej nam si opaci ni podwyki, nawet te z naszych postulatw. |
| |
|
|
| dziadek |
Dodany dnia 02.12.2008 20:20
|
Domownik

Data rejestracji: 16.04.06
|
jedyna akceptowalna dla mnie forma strajku to wanie strajk woski. nie wyobraam sobie jednak przeprowadzenia takiego strajku przez sub ochrony. pomylcie chwil, jak to bdzie wyglda i czym zaskutkuje. druga sprawa - bo czego nie rozumiem - komu si opaci, jak lec dwanacie, a dostan za dziesi? o czym mowa? dopacisz z wasnej kieszeni? |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 20:43
|
Domownik

|
Kada zmiana strajkuje po przyjciu do pracy np. dwie godziny. Wtedy pracownik spdza w pracy dziesi godzin. Za pierwsze dwie ma zapacone ubezpieczenie, za kolejne sze wynagrodzenie plus ubezpieczenie, za ostatnie dwie wynagrodzenie plus ubezpieczenie razy dwa- praca w godzinach nadliczbowych. W pracy jest wic dziesi godzin, za tyle ma wynagrodzenie, ubezpieczenie za dwanacie. |
| |
|
|
| dziadek |
Dodany dnia 02.12.2008 21:27
|
Domownik

Data rejestracji: 16.04.06
|
chyba si nie zrozumielimy kolego Sawomirze. przychodz do pracy, dwie godziny strajku woskiego - czyli sprawdzam np. kad wchodzc na zakad osob poprzez swojego dowdc przy pomocy systemu, ktry jest mu dostpny. nastpne dziesi godzin pracuj normalnie, opierajc si tylko na tym, co mam do dyspozycji na bramie, czyli sam koowrt, albo terminal. i Ty mi chcesz powiedzie, e ja pracuj 10 godzin, a nie 12? Poza tym wtedy ludzie na zmian wejd zamiast na szst to na dziewit, jeli nie na dziesit? powodzenia...  |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 22:37
|
Domownik

|
Kol. zielony w wita, w niedziele, w nocy, w dni dodatkowo wolne. Poza tym w nadgodzinach nie wolno pracowa na stanowiskach na ktrych wystpuj przekroczenia dopuszczalnych ste lub nate czynnikw szkodliwych dla zdrowia, pracodawca zapaci wic setki albo poszuka innego zastpstwa, moe dyrektorzy?
Kol.dziadek nie zrozumielimy si, ja opisaem strajk polegajcy na powstrzymaniu si od wykonywania pracy. Na przeprowadzenie takiego strajku potrzebna jest zgoda pracownikw wyraona w referendum. Strajk woski o ktrym ty piszesz mona przeprowadzi bez referendum. Interesujce jest, e kilkunastu pracownikw ochrony strajkiem woskim moe doprowadzi do skutkw podobnych jak kilkuset pracownikw produkcji. Mam na myli skutki finansowe. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.12.2008 23:10
|
Domownik

|
Kol. obserwator dokadnie takich samych opinii wysuchiwaem w sprawie 5BOP.
Ja podobnie jak i ty nigdy nie uczestniczyem w strajku, jednak na ten temat wiele czytaem i syszaem. Nie ma potrzeby robi czarnych list. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.12.2008 11:41
|
Domownik

|
Zarzd odpowiada za firm ja za pracownikw, nie ja to wymyliem i nie ja bd zmienia. Takie ycie. |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.12.2008 14:34
|

Administrator

Data rejestracji: 10.03.06
|
"wszelkie czynnoci dotyczce tego ukadu podejmuj organizacje zwizkowe"
skup si i zastanw co cytujesz. |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 03.12.2008 16:31
|

Administrator

|
obserwator napisa/a:
I nie zauwayem adnych zmian w ZUZP wic naley go stosowa(...)
doskonale uje sedno sprawy. o to wanie chodzi |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 12:13
|
Domownik

|
Otrzymalimy od pracodawcy listy pracownikw, o ktre wystpowalimy w zwizku z referendum. Pracownikw zgadzajcych si na wzicie udziau w referendum jest 2285, okoo 1000 nie wyrazio zgody. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 13:06
|
Domownik

|
Z jakiego powodu ci przykro Obserwatorze? |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 13:25
|
Domownik

|
70% zaogi uwaa referendum za zasadne, jakie inne dziaanie w ZAP miao wiksz akceptacj? |
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 04.12.2008 17:36
|

Administrator

|
Ad 1.
50
Ad 2.
50 |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.12.2008 20:12
|
Domownik

|
Ad 2. 50% plus 1.Na 18 grudnia zwoalimy poszerzony zarzd zwizku, na jego posiedzeniu zapadn decyzje o terminach. |
| |
|