23.11.2024 11:59
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pytania referendalne.
Kol. Slawomir Wrega z ca³ym szacunkiem, ale to strony uk³adu w przypadku w±tpliwo¶ci interpretuj± zapisy.
Wiêc proszê mi nie zabieraæ do tego prawa tak jak ja nie odbieram tego koledze.
A zapisy wskazywa³em ju¿ wielokrotnie.
Ale podkre¶lam w tej chwili to ju¿ p³akanie nad rozlanym mlekiem. Bojê siê ¿e o jakichkolwiek teraz podwy¿kach w ZAP to mo¿na zapomnieæ na jaki¶ czas.
Niech ka¿dy z nas uderzy siê w pier¶ i zapyta swojego sumienia czyja to wina?

Moim zdaniem tak.
Zreszt± nie tylko moim.

PS.
Pamiêtajmy o zapisie ¶rodki na przeszeregowania. Chodzi o zbiorowy akt uruchomienia piniêdzy, a nie jednostkowy akt pody¿ki dla wybranego pracownika..

Slawomir Wrega
W styczniu jedyna uprawniona osoba tj. bezpo¶redni prze³o¿ony dokona³ wskazania grupy nale¿nej pracownikowi. Dopóki pracownik ten nie bêdzie mia³ maksymalnej stawki we wskazanej grupie nie ma potrzeby dokonywaæ przeszeregowania, wiêc ¿adne uzgodnienia ze zwi±zkami nie s± potrzebne. Pracodawca wspomagany przez niektóre ZZ dzia³a na rzecz cz³onków najwy¿szego kierownictwa firmy, maj± oni maksymalne stawki w maksymalnych grupach. Przypomnieæ nale¿y równie¿ o zapisanych w porozumieniu 4,5 mln z³ na premiê dla wybrañców, kwota ta zosta³a ponad dwukrotnie zawy¿ona w stosunku do wielko¶ci wynikaj±cej z zapisów ZUZP. Zachowanie pracodawcy i wspomagaj±cych go ZZ nale¿y odczytywaæ nastêpuj±co: albo ZZPRC zgodzi siê na bezprawie albo nikt nie dostanie ani grosza. Jest to ordynarny szanta¿, na który nie wolno siê zgodziæ.

Slawomir Wrega
Kol. kapro postaram siê odpowiedzieæ, jak by nie by³o po to trzymacie mnie na zwi±zkowym etacie.
Pani Mediator w drugiej propozycji porozumienia proponowa³a w³a¶nie to o czym piszesz,Bartczak propozycjê odrzuci³, to odno¶nie poprawiania zapisów.
List jeszcze nie otrzymali¶my, nie wiemy ilu pracowników nie zgodzi³o siê na udzia³ w referendum.
Przeprowadzimy je po otrzymaniu list. Powo³amy w tym celu komisje referendalne na ka¿dym zak³adzie produkcyjnym, administracja g³osowa³a bêdzie u nas w biurze.
G³osowanie polega³o bêdzie na udzieleniu odpowiedzi na pytania, poprzez zakre¶lenie TAK lub NIE.
Je¿eli referendum bêdzie mia³o wynik negatywny, prowadziæ bêdziemy inne dzia³ania, np. strajk w³oski.
Wynagrodzenie zgodne z taryfikatorem jest prawem pracownika, a nie ¿adn± ³ask±, je¿eli nie pomorze PIP pójdziemy do s±du.
Pracodawca zap³aci za ka¿d± godzinê strajku. Strajkuj±cy pracownicy otrzymaj± dniówki wielko¶ci: wynagrodzenie za dziesiêæ godzin, sk³adki na ubezpieczenie za dwana¶cie godzin. Tyle przy za³o¿eniu ¿e strajkowaæ bêdziemy rotacyjnie po dwie godziny dziennie, ka¿da kolejna godzina to wynagrodzenie plus sk³adki za dwie.
W aspekcie finansowym strajk bardziej nam siê op³aci ni¿ podwy¿ki, nawet te z naszych postulatów.

dziadek
jedyna akceptowalna dla mnie forma strajku to w³a¶nie strajk w³oski. nie wyobra¿am sobie jednak przeprowadzenia takiego strajku przez s³u¿bê ochrony. pomy¶lcie chwilê, jak to bêdzie wygl±daæ i czym zaskutkuje. druga sprawa - bo czego¶ nie rozumiem - komu siê op³aci, jak lecê dwana¶cie, a dostanê za dziesiêæ? o czym mowa? dop³acisz z w³asnej kieszeni?

Slawomir Wrega
Ka¿da zmiana strajkuje po przyj¶ciu do pracy np. dwie godziny. Wtedy pracownik spêdza w pracy dziesiêæ godzin. Za pierwsze dwie ma zap³acone ubezpieczenie, za kolejne sze¶æ wynagrodzenie plus ubezpieczenie, za ostatnie dwie wynagrodzenie plus ubezpieczenie razy dwa- praca w godzinach nadliczbowych. W pracy jest wiêc dziesiêæ godzin, za tyle ma wynagrodzenie, ubezpieczenie za dwana¶cie.

dziadek
chyba siê nie zrozumieli¶my kolego S³awomirze. przychodzê do pracy, dwie godziny strajku w³oskiego - czyli sprawdzam np. ka¿d± wchodz±c± na zak³ad osobê poprzez swojego dowódcê przy pomocy systemu, który jest mu dostêpny. nastêpne dziesiêæ godzin pracujê normalnie, opieraj±c siê tylko na tym, co mam do dyspozycji na bramie, czyli sam ko³owrót, albo terminal. i Ty mi chcesz powiedzieæ, ¿e ja pracujê 10 godzin, a nie 12? Poza tym wtedy ludzie na zmianê wejd± zamiast na szóst± to na dziewi±t±, je¶li nie na dziesi±t±? powodzenia... Frown

Slawomir Wrega
Kol. zielony w ¶wiêta, w niedziele, w nocy, w dni dodatkowo wolne. Poza tym w nadgodzinach nie wolno pracowaæ na stanowiskach na których wystêpuj± przekroczenia dopuszczalnych stê¿eñ lub natê¿eñ czynników szkodliwych dla zdrowia, pracodawca zap³aci wiêc setki albo poszuka innego zastêpstwa, mo¿e dyrektorzy?
Kol.dziadek nie zrozumieli¶my siê, ja opisa³em strajk polegaj±cy na powstrzymaniu siê od wykonywania pracy. Na przeprowadzenie takiego strajku potrzebna jest zgoda pracowników wyra¿ona w referendum. Strajk w³oski o którym ty piszesz mo¿na przeprowadziæ bez referendum. Interesuj±ce jest, ¿e kilkunastu pracowników ochrony strajkiem w³oskim mo¿e doprowadziæ do skutków podobnych jak kilkuset pracowników produkcji. Mam na my¶li skutki finansowe.

Slawomir Wrega
Kol. obserwator dok³adnie takich samych opinii wys³uchiwa³em w sprawie 5BOP.
Ja podobnie jak i ty nigdy nie uczestniczy³em w strajku, jednak na ten temat wiele czyta³em i s³ysza³em. Nie ma potrzeby robiæ czarnych list.

Slawomir Wrega
Zarz±d odpowiada za firmê ja za pracowników, nie ja to wymy¶li³em i nie ja bêdê zmienia³. Takie ¿ycie.

Marek-ZZPRC
"wszelkie czynno¶ci dotycz±ce tego uk³adu podejmuj± organizacje zwi±zkowe"
skup siê i zastanów co cytujesz.

www.zzprc.pulawy.pl
Marek-ZZPRC
obserwator napisa³/a:
I nie zauwa¿y³em ¿adnych zmian w ZUZP wiêc nale¿y go stosowaæ(...)

doskonale uj±³e¶ sedno sprawy. o to w³a¶nie chodzi

www.zzprc.pulawy.pl
Slawomir Wrega
Otrzymali¶my od pracodawcy listy pracowników, o które wystêpowali¶my w zwi±zku z referendum. Pracowników zgadzaj±cych siê na wziêcie udzia³u w referendum jest 2285, oko³o 1000 nie wyrazi³o zgody.

Slawomir Wrega
Z jakiego powodu ci przykro Obserwatorze?

Slawomir Wrega
70% za³ogi uwa¿a referendum za zasadne, jakie inne dzia³anie w ZAP mia³o wiêksz± akceptacjê?

Marek-ZZPRC
Ad 1.
50
Ad 2.
50

www.zzprc.pulawy.pl
Slawomir Wrega
Ad 2. 50% plus 1.Na 18 grudnia zwo³ali¶my poszerzony zarz±d zwi±zku, na jego posiedzeniu zapadn± decyzje o terminach.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.21 39,926,130 unikalnych wizyt