Podwy¿ka dla dzia³aczy
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 09:38
|
Go??
|
rW Ameryce murzynów bij±....r1;
To, ¿e czê¶æ pracowników ma gospodarstwa, które przynosz± im dochód to ¿e czê¶æ pracowników ma w³asn± dzia³alno¶æ nie konkurencyjn± dla ZAP to ¶wiadczy o ich przedsiêbiorczo¶ci i zaradno¶ci.
A ja pytam o profity tylko z tego, ¿e siê jest zwi±zkowcem i pe³ni siê z tego tytu³u funkcje.
Co niewygodne pytania?
Ja rozliczam delegacje II kl. po¶p. ¿eby by³o jak najtaniej i by³o ich raptem moze ze dwie.
A wy?
ZZIT nie pe³ni funkcji w Radach Nadzorczych i nie bierze wynagrodzeñ
A Wy? W ilu? od ilu lat?
Pytam, ale ja znam odpowiedzi na te pytania. Po grz±skim gruncie zaczeli¶cie chodziæ i po co ?
Edytowane przez dnia 06.03.2009 09:52 |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 06.03.2009 09:52
|
Starszy Skryba
Data rejestracji: 10.03.06
|
jakie pyskówki. dlaczego azocie nie domagasz siê tak intensywnie odpwowiedzi od asmet? |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 10:09
|
Go??
|
MrMargol wiêc ja odpowiadam:
Decyzj± Zarz±du ZAP za Pochwalskiego by³a taka by specjali¶ci BHP dla bezpieczeñstwa Zak³adów i pracowników ZAP (chodzi o fachowo¶æ i wiedzê o procedurach w ZAP) nadzorowali tworz±ce siê spó³ki wydzielone z ZAP.
Pracuj±c jako st. specjalista ds. bhp mia³em Autozap i Kolzap.
Autozap jet ju¿ w likwidacji wiêc za chwilê nieaktualne.
Obejmuj±c funkcjê Przewodnicz±cego ZZIT przed wyborem powiedzia³em delegatom, ¿e bêdê kontynuowa³ tam pracê bo mamy tam cz³onków ZZIT w tych spó³kach i potrzebna im pomoc i chcê mieæ kontakt z zawodem BHP.
Najwy¿sza w³adza zwiazkowa Konferencja Delagatów wybra³a mnie na Przewodnicz±cego.
Czas tam po¶wiecony odpracowujê przychodz±c do pracy po godzinach (dowód? E-maile do cz³onków ZZIT i w soboty i w niedziele i popo³udniami)
Funkcje i profity te nie wynikaj± z racji bycia zwi±zkowcem.
Teraz czekam na informacjê od was.
No koledzy pochwalcie siê. Odwagi.
Ile dziêki temu, ze jeste¶cie zwi±zkowcami zarabiacie dodatkowo?
Czy boicie siê opini publicznej?
Edytowane przez dnia 06.03.2009 10:13 |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 06.03.2009 10:22
|
Starszy Skryba
|
ja z tej racji poza etatem nie zarobi³em nawet jednej z³otówki. |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 10:33
|
Go??
|
Tak oto wygl±da czysto¶æ i kreowanie siê ZZPRC.
Doczekamy siê tych informacji o dochodach z delegacji, o dochodach z Central Zwi±zkowych, o dochodach z Rad Nadzorczych?
Czy bêdziecie zagadywaæ i odbijaæ pi³eczkê?
Marek. Nie uciekniecie przed prawd±. Ona wyjdzie wcze¶niej czy pó¼niej, ale sami to sprowokowali¶cie wiec z tego wynika ze wcze¶niej.
PS. Jeszce jedno pytanie czy dzia³acze ZZPRC wzieli podwy¿kê od której zaczê³a siê dyskusja?
Edytowane przez dnia 06.03.2009 10:38 |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 10:48
|
Go??
|
spokojnie przecie¿ WÓDZ dopiero pojawia siê oko³o po³udnia
przecie¿ musi kiedy¶ obskoczyæ ca³y inwentarz
a tak na serio to mo¿na by rozwa¿yæ p³acenie oddelegowanym ze ¶redniej z grupy zawodowej z jakiej odeszli na etat |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 06.03.2009 10:50
|
Starszy Skryba
|
a mo¿e w zale¿no¶ci od ilo¶ci cz³onków zwi±zku? |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 10:54
|
Go??
|
Rozumiem, ze zmieniamy temat bo tamten niewygodny. Zmieñmy zmieñmy bo siê ca³kiem pogr±¿ycie.
Marek - tak od ilo¶ci cz³onków z wy¿szym wykszta³ceniem
Edytowane przez dnia 06.03.2009 10:55 |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 10:57
|
Go??
|
a mo¿e w zale¿no¶ci od tego o której siê przychodzi do pracy? |
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 06.03.2009 11:21
|
Starszy Skryba
|
kierujecie pytania do S³awka to nie oczekujcie odpowiedzi ode mnie
|
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 11:32
|
Go??
|
odnosnie pomys³u od jlo¶ci cz³onków ok ale nie wiem czy na tym by¶cie dobrze wyszli bo siedzi was tam chyba z 5 osób. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 06.03.2009 13:16
|
Domownik
Data rejestracji: 02.09.08
|
Zasady wynagradzania pracowników ZAP okre¶la ZUZP, zasady wynagradzania dzia³aczy zwi±zkowych i sipa porozumienie zawarte na mocy Art. 10 ZUZP, zasady wynagradzania cz³onków zarz±du ZAP umowy podpisane przez radê nadzorcz±, cz³onkowie rady nadzorczej wynagradzani s± natomiast zgodnie z zasadami przyjêtymi przez walne zgromadzenie. W tym temacie nie zajmujemy siê analiz± i ocenianiem tych zasad. Takie jakie s±, takie obowi±zuj±.
Zajmuje nas natomiast kwestia stosowania obowi±zuj±cych zasad w obliczu kryzysu. Okazuje siê bowiem, ¿e kryzys nie przek³ada siê jednakowo na wszystkich. Od stycznia br. cz³onkowie rad nadzorczych oraz zarz±dów spó³ek z wiêkszo¶ciowym udzia³em skarbu pañstwa otrzymali podwy¿ki wynagrodzeñ, dzia³aczom zwi±zkowym w ZAP w styczniu dzia³ kadr przys³a³ nowe anga¿e ze zwiêkszonym wynagrodzeniem zasadniczym. Dla jasno¶ci, odby³o siê to zgodnie z obowi±zuj±cymi zasadami. Jednocze¶nie zarz±d ZAP odmawia prawa do posiadania wynagrodzeñ zgodnych z zasadami ogromnej wiêkszo¶ci pracowników spó³ki.
Dla mnie jest to klasyczny przyk³ad stosowania podwójnych standardów.
Na posiedzeniu Zespo³u ds. Bran¿y Chemicznej Trójstronnej Komisji które odby³o siê w ostatni± ¶rodê oskar¿y³em Ministerstwo Skarbu, Rady Nadzorcze oraz Zarz±dy Spó³ek w³a¶nie o stosowanie podwójnych standardów.
Proszê o dyskusjê na temat ,, Czy wszyscy jednakowo powinni¶my partycypowaæ w skutkach kryzysu gospodarczego".
Tych którzy nie potrafi± siê oderwaæ od zarobków zwi±zkowców zapraszam do tematu ,, Zarobki Zwi±zkowców". Bosman wklei tam skan porozumienia w tej sprawie.
|
|
|
|
bosman |
Dodany dnia 06.03.2009 15:49
|
Administrator
Data rejestracji: 08.03.06
|
Zasady wynagradzania
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET
|
|
|
|
kbohdan |
Dodany dnia 06.03.2009 18:10
|
Go??
Data rejestracji: 18.03.06
|
N ie wrabiacie Jarczewskiego, z tym porozumieniem nie ma nic wspólnego. Poza tym problem nie le¿y ile zarabiaj± dzia³acze, tylko w tym, ¿e wierchuszka wmawia nam jak ograniczaæ koszty firmy, zapominaj±c osobie. Zawsze znajd± sobie pretekst, ¿eby podwy¿szyæ sobie ga¿ê. |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 19:44
|
Go??
|
Proszê Pana Wrêgê o udzielenie odpowiedzi jaki by³ przelicznik sredniej zak³adowej dla
przewodnicz±cego
cz³onków zarz±du
sipa
przed podpisaniem tego porozumienia |
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 22:45
|
Go??
|
Podajê linki do informacji o wysoko¶ci p³ac zwi±zkowców na terenie kraju
http://forum.gaze...w=88765959
http://www.rp.pl/...kowca.html
http://gornictwo....1_0_0.html |
|
|
|
kbohdan |
Dodany dnia 07.03.2009 14:20
|
Go??
Data rejestracji: 18.03.06
|
Wierchuszka to nie tylko dzia³acze to tak¿e Zarz±d firmy, Rada Nadzorcza oraz Dyrektoriat firmy.
Ci pierwsi faktycznie maj± minimalny udzia³, ale pozostali ju¿ spory. Nam wmawiaj±, ¿e musimy oszczêdzaæ, a sami maj± to g³êboko gdzie¶ |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 08.03.2009 16:32
|
Domownik
|
Tam gdzie by³em od pi±tku popo³udniu do dzisiaj, nie ma dostêpu do internetu. Teraz muszê zaj±æ siê projektem zmian Dzia³u Szóstego KP. Jak siê obrobiê odpowiem w miarê mo¿liwo¶ci. Przepraszam za zw³okê. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 09.03.2009 12:38
|
Domownik
|
W ruchu zwi±zkowym pe³niê nastêpuj±ce funkcje: przewodnicz±cego ZZPRC ZAP, wiceprzewodnicz±cego OZZZPRC, cz³onka prezydium FZZ.
W dialogu spo³ecznym: cz³onka prezydium WKDS w Lublinie, cz³onka Zespo³u Prawa Pracy i UZP Trójstronnej Komisji, cz³onka Zespo³u ds. Bran¿y Chemicznej Trójstronnej Komisji.
Poza tym od niedawna jestem cz³onkiem zarz±du Akademii FZZ.
Z wymienionych wy¿ej p³atny jest tylko etat przewodnicz±cego ZZPRC.
Wynagrodzenie pobieram natomiast jako cz³onek RN DW Jawor. Rada ta sk³ada siê z przedstawicieli wszystkich czterech udzia³owców tj. ZZPRC, NSZZ Solidarno¶æ, ZZP ZAP i ZA Pu³awy SA.
Co do delegacji to moc± decyzji Zarz±du ZZPRC nie pobieram diet delegacyjnych.
Dwa, trzy razy w roku proszony jestem przez organizacje zwi±zkowe z Polski o przeprowadzenie szkolenia z zakresu prawa pracy. Od biednych organizacji np. pielêgniarek wynagrodzenia nie pobieram, bogaci np. energetycy p³ac± mi za takie szkolenie kilkaset z³otych. Oczywi¶cie w ZZPRC ZAP biorê wtedy urlop.
Wiêcej nie pamiêtam, tego co opisa³em nie ¿a³uje. Uwa¿am, ¿e w tej sprawie nie mam sobie nic do zarzucenia.
Nigdy nie przyjmowa³em i nie przyjmujê zleceñ od pracodawców poniewa¿ takie s± standardy cywilizowanego ¶wiata. Kto¶ kto pisze,¿e jako dzia³acz zwi±zkowy dorabia u pracodawców, na dodatek maj±c tam cz³onków zwi±zku jest dla mnie kar³em moralnym.
Kol. kryska pojêcia ,,negocjowaæ" i ,,podpisaæ" nie s± to¿same, polecam lekturê S³ownika Jêzyka Polskiego PWN.
Kol. bolek w istocie mia³em nadziejê, ¿e dyskusja rozwinie siê w innym kierunku.
Jeszcze by³y pytania o czas pracy. Pracê w biurze rozpoczynam oko³o godziny 9, o 15 jadê na obiad, nastêpnie od 17 do 21. W takich godzinach pracujê od poniedzia³ku do czwartku, w pi±tek do 15 a w niedzielê od 17 do 21. |
|
|
|
|
Dodany dnia 09.03.2009 13:26
|
Go??
|
1. delegacja sk³ada siê min. z kosztów dojazdów i diet. Diety to "piku¶", najdro¿sze s± dojazdy zw³aszcza, gdy kto¶ wypisuje sobie odjazd samochodem mo¿e na tym zarobiæ kilkakrotnie wiêcej ni¿ wyda³.
Wiêc jak z tymi dojazdami samochód osobowy czy poci±g?
2. Funkcje w Radzie? Od ilu lat. W innych zwi±zkach s± rotacje cz³onków Rad. A u Was czy nie ca³y czas ten sam?
3. Co innego podpisaæ dokument, co innego negocjowaæ. Wynagrodzenia dla oddelegowanych negocjowali przewodnicz±cy zwi±zków.
4. A w ZAP to niby czyje zlecenie? - te¿ pracodawcy.
To nie Stany Zjednoczone gdzie zwi±zki nie s± finansowane przez pracodawców. Te¿ siê nazwiesz kar³em.
Hipokryzja
Edytowane przez dnia 09.03.2009 13:30 |
|
|