08.02.2026 00:49
Zobacz temat
 Drukuj temat
Podwyka dla dziaaczy
rW Ameryce murzynw bij....r1;

To, e cz pracownikw ma gospodarstwa, ktre przynosz im dochd to e cz pracownikw ma wasn dziaalno nie konkurencyjn dla ZAP to wiadczy o ich przedsibiorczoci i zaradnoci.

A ja pytam o profity tylko z tego, e si jest zwizkowcem i peni si z tego tytuu funkcje.
Co niewygodne pytania?

Ja rozliczam delegacje II kl. pop. eby byo jak najtaniej i byo ich raptem moze ze dwie.
A wy?

ZZIT nie peni funkcji w Radach Nadzorczych i nie bierze wynagrodze
A Wy? W ilu? od ilu lat?

Pytam, ale ja znam odpowiedzi na te pytania. Po grzskim gruncie zaczelicie chodzi i po co ?
Edytowane przez dnia 06.03.2009 09:52

Marek-ZZPRC
jakie pyskwki. dlaczego azocie nie domagasz si tak intensywnie odpwowiedzi od asmet?

www.zzprc.pulawy.pl
MrMargol wic ja odpowiadam:

Decyzj Zarzdu ZAP za Pochwalskiego bya taka by specjalici BHP dla bezpieczestwa Zakadw i pracownikw ZAP (chodzi o fachowo i wiedz o procedurach w ZAP) nadzorowali tworzce si spki wydzielone z ZAP.

Pracujc jako st. specjalista ds. bhp miaem Autozap i Kolzap.
Autozap jet ju w likwidacji wic za chwil nieaktualne.

Obejmujc funkcj Przewodniczcego ZZIT przed wyborem powiedziaem delegatom, e bd kontynuowa tam prac bo mamy tam czonkw ZZIT w tych spkach i potrzebna im pomoc i chc mie kontakt z zawodem BHP.

Najwysza wadza zwiazkowa Konferencja Delagatw wybraa mnie na Przewodniczcego.

Czas tam powiecony odpracowuj przychodzc do pracy po godzinach (dowd? E-maile do czonkw ZZIT i w soboty i w niedziele i popoudniami)

Funkcje i profity te nie wynikaj z racji bycia zwizkowcem.

Teraz czekam na informacj od was.
No koledzy pochwalcie si. Odwagi.
Ile dziki temu, ze jestecie zwizkowcami zarabiacie dodatkowo?
Czy boicie si opini publicznej?
Edytowane przez dnia 06.03.2009 10:13

Marek-ZZPRC
ja z tej racji poza etatem nie zarobiem nawet jednej zotwki.

www.zzprc.pulawy.pl
Tak oto wyglda czysto i kreowanie si ZZPRC.

Doczekamy si tych informacji o dochodach z delegacji, o dochodach z Central Zwizkowych, o dochodach z Rad Nadzorczych?

Czy bdziecie zagadywa i odbija pieczk?

Marek. Nie uciekniecie przed prawd. Ona wyjdzie wczeniej czy pniej, ale sami to sprowokowalicie wiec z tego wynika ze wczeniej.

PS. Jeszce jedno pytanie czy dziaacze ZZPRC wzieli podwyk od ktrej zacza si dyskusja?
Edytowane przez dnia 06.03.2009 10:38

spokojnie przecie WDZ dopiero pojawia si okoo poudnia
przecie musi kiedy obskoczy cay inwentarz
a tak na serio to mona by rozway pacenie oddelegowanym ze redniej z grupy zawodowej z jakiej odeszli na etat

Marek-ZZPRC
a moe w zalenoci od iloci czonkw zwizku?

www.zzprc.pulawy.pl
Rozumiem, ze zmieniamy temat bo tamten niewygodny. Zmiemy zmiemy bo si cakiem pogrycie.

Marek - tak od iloci czonkw z wyszym wyksztaceniem
Edytowane przez dnia 06.03.2009 10:55

a moe w zalenoci od tego o ktrej si przychodzi do pracy?

Marek-ZZPRC
kierujecie pytania do Sawka to nie oczekujcie odpowiedzi ode mnie

www.zzprc.pulawy.pl
odnosnie pomysu od jloci czonkw ok ale nie wiem czy na tym bycie dobrze wyszli bo siedzi was tam chyba z 5 osb.

Slawomir Wrega
Zasady wynagradzania pracownikw ZAP okrela ZUZP, zasady wynagradzania dziaaczy zwizkowych i sipa porozumienie zawarte na mocy Art. 10 ZUZP, zasady wynagradzania czonkw zarzdu ZAP umowy podpisane przez rad nadzorcz, czonkowie rady nadzorczej wynagradzani s natomiast zgodnie z zasadami przyjtymi przez walne zgromadzenie. W tym temacie nie zajmujemy si analiz i ocenianiem tych zasad. Takie jakie s, takie obowizuj.
Zajmuje nas natomiast kwestia stosowania obowizujcych zasad w obliczu kryzysu. Okazuje si bowiem, e kryzys nie przekada si jednakowo na wszystkich. Od stycznia br. czonkowie rad nadzorczych oraz zarzdw spek z wikszociowym udziaem skarbu pastwa otrzymali podwyki wynagrodze, dziaaczom zwizkowym w ZAP w styczniu dzia kadr przysa nowe angae ze zwikszonym wynagrodzeniem zasadniczym. Dla jasnoci, odbyo si to zgodnie z obowizujcymi zasadami. Jednoczenie zarzd ZAP odmawia prawa do posiadania wynagrodze zgodnych z zasadami ogromnej wikszoci pracownikw spki.
Dla mnie jest to klasyczny przykad stosowania podwjnych standardw.
Na posiedzeniu Zespou ds. Brany Chemicznej Trjstronnej Komisji ktre odbyo si w ostatni rod oskaryem Ministerstwo Skarbu, Rady Nadzorcze oraz Zarzdy Spek wanie o stosowanie podwjnych standardw.
Prosz o dyskusj na temat ,, Czy wszyscy jednakowo powinnimy partycypowa w skutkach kryzysu gospodarczego".
Tych ktrzy nie potrafi si oderwa od zarobkw zwizkowcw zapraszam do tematu ,, Zarobki Zwizkowcw". Bosman wklei tam skan porozumienia w tej sprawie.

bosman
Zasady wynagradzania
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

Krzysztof Bohdan
N ie wrabiacie Jarczewskiego, z tym porozumieniem nie ma nic wsplnego. Poza tym problem nie ley ile zarabiaj dziaacze, tylko w tym, e wierchuszka wmawia nam jak ogranicza koszty firmy, zapominajc osobie. Zawsze znajd sobie pretekst, eby podwyszy sobie ga.

Prosz Pana Wrg o udzielenie odpowiedzi jaki by przelicznik sredniej zakadowej dla
przewodniczcego
czonkw zarzdu
sipa
przed podpisaniem tego porozumienia

Podaj linki do informacji o wysokoci pac zwizkowcw na terenie kraju

http://forum.gaze...w=88765959

http://www.rp.pl/...kowca.html

http://gornictwo....1_0_0.html

Krzysztof Bohdan
Wierchuszka to nie tylko dziaacze to take Zarzd firmy, Rada Nadzorcza oraz Dyrektoriat firmy.
Ci pierwsi faktycznie maj minimalny udzia, ale pozostali ju spory. Nam wmawiaj, e musimy oszczdza, a sami maj to gboko gdzie

Slawomir Wrega
Tam gdzie byem od pitku popoudniu do dzisiaj, nie ma dostpu do internetu. Teraz musz zaj si projektem zmian Dziau Szstego KP. Jak si obrobi odpowiem w miar moliwoci. Przepraszam za zwok.

Slawomir Wrega
W ruchu zwizkowym peni nastpujce funkcje: przewodniczcego ZZPRC ZAP, wiceprzewodniczcego OZZZPRC, czonka prezydium FZZ.
W dialogu spoecznym: czonka prezydium WKDS w Lublinie, czonka Zespou Prawa Pracy i UZP Trjstronnej Komisji, czonka Zespou ds. Brany Chemicznej Trjstronnej Komisji.
Poza tym od niedawna jestem czonkiem zarzdu Akademii FZZ.
Z wymienionych wyej patny jest tylko etat przewodniczcego ZZPRC.
Wynagrodzenie pobieram natomiast jako czonek RN DW Jawor. Rada ta skada si z przedstawicieli wszystkich czterech udziaowcw tj. ZZPRC, NSZZ Solidarno, ZZP ZAP i ZA Puawy SA.
Co do delegacji to moc decyzji Zarzdu ZZPRC nie pobieram diet delegacyjnych.
Dwa, trzy razy w roku proszony jestem przez organizacje zwizkowe z Polski o przeprowadzenie szkolenia z zakresu prawa pracy. Od biednych organizacji np. pielgniarek wynagrodzenia nie pobieram, bogaci np. energetycy pac mi za takie szkolenie kilkaset zotych. Oczywicie w ZZPRC ZAP bior wtedy urlop.
Wicej nie pamitam, tego co opisaem nie auje. Uwaam, e w tej sprawie nie mam sobie nic do zarzucenia.
Nigdy nie przyjmowaem i nie przyjmuj zlece od pracodawcw poniewa takie s standardy cywilizowanego wiata. Kto kto pisze,e jako dziaacz zwizkowy dorabia u pracodawcw, na dodatek majc tam czonkw zwizku jest dla mnie karem moralnym.
Kol. kryska pojcia ,,negocjowa" i ,,podpisa" nie s tosame, polecam lektur Sownika Jzyka Polskiego PWN.
Kol. bolek w istocie miaem nadziej, e dyskusja rozwinie si w innym kierunku.
Jeszcze byy pytania o czas pracy. Prac w biurze rozpoczynam okoo godziny 9, o 15 jad na obiad, nastpnie od 17 do 21. W takich godzinach pracuj od poniedziaku do czwartku, w pitek do 15 a w niedziel od 17 do 21.

1. delegacja skada si min. z kosztw dojazdw i diet. Diety to "piku", najdrosze s dojazdy zwaszcza, gdy kto wypisuje sobie odjazd samochodem moe na tym zarobi kilkakrotnie wicej ni wyda.
Wic jak z tymi dojazdami samochd osobowy czy pocig?

2. Funkcje w Radzie? Od ilu lat. W innych zwizkach s rotacje czonkw Rad. A u Was czy nie cay czas ten sam?

3. Co innego podpisa dokument, co innego negocjowa. Wynagrodzenia dla oddelegowanych negocjowali przewodniczcy zwizkw.

4. A w ZAP to niby czyje zlecenie? - te pracodawcy.
To nie Stany Zjednoczone gdzie zwizki nie s finansowane przez pracodawcw. Te si nazwiesz karem.

Hipokryzja
Edytowane przez dnia 09.03.2009 13:30

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.14 87,300,045 unikalnych wizyt