07.02.2026 23:12
Zobacz temat
 Drukuj temat
Podwyka dla dziaaczy
Ile powinien zarabia oddelegowany zwizkowiec za:

- oderwanie od pracy zawodowej nie bycie w brany (wiedza, dowiadczenie),
- naraanie si pracodawcy i innym osobom z kadry managerskiej,
- czasem nie ma gdzie wrci (stanowisko, z ktrego si odeszo zajte)
- stres zwizany z cigymi kontaktami z ludmi, nie zawsze rozumiejcy charakter pracy zwizkowca i moliwoci w realizacji prb,

W ZAP s ustalone wynagrodzenia oddelegowanych. Ja te braem w nich udzia.

Nie zaczem dyskusji o zarobkach oddelegowanych. O tym ju bya dyskusja.

Moja wypowied jest gownie w temacie waloryzacji.
Karem moralnym (podoba mi si to sowo) jest gdy kto kto ostentacyjne odrzuca 0,5% waloryzacj wynagrodzenia z mocy prawa, lansujc si tym, gdy z racji funkcji ma si profity nawet pidziesiciokrotnie wiksze ni caa ta waloryzacja..

Jak wiec uwaasz zarobki oddelegowanych ile?
Edytowane przez dnia 09.03.2009 14:47

okey pozdrawiam

Ponawiam pytanie do Przewodniczcego
jaki by przelicznik redniej zakadowej dla oddelegowanych przed podpisaniem zamieszczonego tutaj porozumienia?

Slawomir Wrega
Kol. nowy wtedy obowizyway inne zasady wynagradzania, przede wszystkim wypacany by dodatek za sta pracy, dzisiaj natomiast jest goa stawka zasadnicza.

Jaki jest teraz to wiem
ale widac brak odwagi by ujawni stary przelicznik
a pstpujc zgodnie ze sztuk negocjacji to na pewno w gr wchodzi przelicznik powyej 2
moe uczestnicy negocjacji powiedz co wicej
np.A Smtek-miao

Slawomir Wrega
Kochany azocie jeeli rozumiesz o co pyta kol. nowy to mi wytumacz.

"Nowy" ja te nie wiem czego dotyczy pytanie? Jaki przelicznik? Jakie dwa?

Kiedy zasady wynagrodze oddelegowanychbyy= rednia razy wskanik + staowe+szkodliwe +funkcyjne.
Teraz =rednia*wskanik bez dodatkw.

no dobrze jezeli macie problemy to zapytam wprost
1.jakie stawki brutto mielicie przed zmian zasad wynagradzania w ZAP
2.jakie stawki brutto posiadacie obecnie
kady zainteresowany porwna sobie wasze podwyki ze swoimi i wycignie odpowiednie wnioski
proste?

Slawomir Wrega
Kol. nowy przed zmian zasad wynagradzania, polegajc na likwidacji wikszoci dodatkw, dziaacze zwizkowi, podobnie jak pozostali pracownicy, mieli bardzo rne pace. Niektrzy przewodniczcy zarabiali mniej od wiceprzewodniczcych. Po zmianie zasad pace dziaaczy zostay zrwnane. Podwyka najstarszego przewodniczcego nie bya imponujca, za to najmodszego jak najbardziej. Dzisiaj wiemy, e zrwnanie pac dziaaczy jednym pocigniciem okazao si bdem. Naleao proces ten przeprowadza tak samo jak w stosunku do reszty zaogi. Czyli obliczy rnic do stawki nalenej i przyzna podwyk w takim samym procencie liczonym od rnicy jak reszcie zaogi. Na pewno tak potraktowany najmodszy przewodniczcy nie mwiby dzisiaj o podwykach motywacyjnych. Krzyczaby, mao tego rycza, e musz by podwyki wdraajce taryfikator.

Slawomir Wrega
Drogi azocie nie ma sytuacji bez wyjtkw. Kada spoeczno zbudowana jest na podobiestwo krzywej Gaussa. Chodzi tylko o to eby ekstrema nie zdominoway zdrowej wikszoci. Odnonie ruchu zwizkowego to w najwyszych gremiach dialogu spoecznego trwa dyskusja o sposobach wzmocnienia najwikszych organizacji. Myl, e stanie si to w niedugim czasie.

Krzysztof Bohdan
Obserwator ta dyskusja jest bez sensu, zwrci tylko uwag, jak s rozoone obcienia kryzysu, dla pracownikw s tylko koszty, a dla zarzdzajcych podwyki. Co do zalepienia to pamitam, jak dbano o pracownikw RC przed, a jak po powstaniu ZZPRC. Przypomn tylko, e na samej stawce zasadniczej rnica midzy pracujcym na zmiany a dniwkowym wynosia okoo 40%, od czego byy naliczane premie, podwyki, nagroda z zysku. Twoje krytyczna nastawienie do zdziaa ZZPRC, wynika osobistego urazu.

nie ma to jak wspi si na ekstremum i prawi posplstwu banaly ze tak uoony jest wiat.
ale jak mwi aska paska na pstrym koniu jedzi

Slawomir Wrega
Obserwatorze wczoraj nie byo adnej rozmowy z zarzdem. Jeeli natomiast chodzi o premi to tylko my dymy do jej wypacenia. Napisz prosz z imienia i nazwiska kto Ci opowiada takie brednie, bo nie sdz e sam je wymylasz.

Slawomir Wrega
Kol. bolek owiadczam, e jestem przytomny i trzewy.

Slawomir Wrega
Obserwatorze imi i nazwisko ajdaka najpierw a pniej bd odpowiada na pytania.

Marek-ZZPRC
ciekawe czy wystpienie o premie wielkanocn bdzie z poszanowaniem regulaminu premiowania zawartego w zuzp czy z kosmosu?

www.zzprc.pulawy.pl
Slawomir Wrega
Azocie z przewodniczcym Moeskim prowadzimy korespondencj w sprawie jego niefortunnej wypowiedzi. W ostatnim pimie wezwalimy go do opublikowania w rozgoni sprostowania. Jeszcze nie wiadomo gdzie sprawa znajdzie swoje zakoczenie.
To co pisze obserwator te mona odpowiednio zakwalifikowa, dlatego kryje on nazwisko ajdaka rozpuszczajcego te pomwienia.

Waciwie to P.Wrga powinien powiedzie czy si zgadza.Te syszaem e premia to bya i si zmya.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.16 87,285,081 unikalnych wizyt