23.11.2024 08:23
Zobacz temat
 Drukuj temat
Co my¶lisz o negocjacjach p³acowych?
bosman
Wyra¼ swoje zdanie o negocjacjach p³acowych...
ISTE TERRARUM MIHI PRAETER OMNES ANGULUS RIDET

Marek-ZZPRC
Wink

www.zzprc.pulawy.pl
kbohdan
Idea m³odszego i starszego w zasadzie jest s³uszna. ¯ycie jednak takie idee szybko weryfikuje, jak historia wskazuje na przyk³adzie specjalistów czy przej¶æ z aparatowego na sterowniczego. O awansie n ie decyduje twój sta¿, wykszta³cenie ilo¶æ znanych wêz³ów, tylko wiêkszo¶ci nepotyzm. W naszej firmie jest to regu³±, dlatego jestem przeciwny dzieleniu jakichkolwiek stanowisk na drobniejsze szczeble. I jestem ciekaw jak by kln± ten stary, gdyby zamiast niego jaki¶ pociotek szefa kadr awansowa³, a nie on.

kbohdan
Patologie w zdrowym spo³eczeñstwie wystêpuj± na marginesie, w naszej firmie jest to chleb powszedni. Ponad rok temu by³ p³acz i zgrzytanie zêbami przy roszadach zwi±zanych z obecn± struktur±. Dzi¶ dawni krzykacze siedz± cicho, nic nie komentuj±, ¿e jednych siê wyrzuca, drugich awansuje bez konkursów i ¿adnych zasad. I jest w po¿o. Przyk³ad ch³ystek ledwo po studiach mleko pod nosem wynagrodzenie z górnej pó³ki, kto kuzynek prominentnej osoby. I to s± zasad, i tego nale¿ siê trzymaæ panowie.

Slawomir Wrega
Wlaz³em pomy³kowo w mediacje,ale zaraz bêdê na bie¿±co .

Slawomir Wrega
Mam pewn± propozycjê celem uporz±dkowania dyskusji.Ustalmy warto¶ci sta³e. 1.Pracodawca zap³aci nam tylko tyle ile musi. Zgadzacie siê?

Slawomir Wrega
2.Ustalonych zasad trzeba przestrzegaæ, dopóki ich siê nie zmieni.Zgoda?
Edytowane przez Slawomir Wrega dnia 02.11.2008 18:07

kbohdan
Choæ by¶cie, ustalili zasady nawet wyjête z nowego testamentu, to kto ich by przestrzega³a. Na pewno nie szef kadr i decydenci w ZA. Tak naprawdê nie chodzi o zasady czy ustalone prawo, tylko o ludzk± przyzwoito¶æ, je¿eli jej siê nie ma, to zasady tak naprawdê nie istniej±.

Slawomir Wrega
Kol.Gruby masz ca³kowit± racjê,ale zgodzisz siê , ¿e upo¶ledzenie pracodawcy nie oznacza wyrzeczenia siê zasad przez stronê pracownicz±.Dlatego pozwolê sobie postawiæ jeszcze dwie tezy :3.Niedoskona³e stabilne prawo jest lepsze ni¿ bezprawie.4.Gra zespo³owa wymaga poskromienia w³asnych ambicji. Czy mo¿ecie uznaæ je za prawdziwe?

Slawomir Wrega
Kol.kapro nie ma ró¿nych interpretacji, przeczytaj protokó³ rozbie¿no¶ci.Jest spór o pieni±dze i sposób ich zagospodarowania w funduszu p³ac.My uwa¿amy, ¿e taryfikator ma pierwszeñstwo.Pracodawca i niektórzy inni ¿e premia dla dyrektorów.

kbohdan
Wierzcie mi lub nie, ale zgadzam siê z wami, ale rzeczywisto¶æ jest inna. A tak naprawdê to zasady nie zmieni³y siê od 96 roku. Te same obowi±zuj± dzi¶. Problem polega na tym ¿e tylko to dotyczy zawsze tylko zamkniêtej grupy pracowniczej. A nie ogó³u. Dyskusja powinna siê rozwijaæ, w kierunku koto o tym ma decydowaæ. Moim zdaniem decyzjê powinien podejmowaæ bezpo¶redni prze³o¿ony, a na nastêpnie podlegaæ weryfikacji formalnej przez dzia³ personalny.

Slawomir Wrega
Kol.synteza nigdzie nie jest tak,¿e wiêkszo¶æ jest byle jakiej jako¶ci.Jestem pewien,¿e 99% zatrudnionych w ZAP to pracownicy bardzo dobrzy i dobrzy.Problem znajduje siê w obszarze zarz±dzania,szczególnie zarz±dzania personelem.Dzisiaj polega on, wed³ug mnie, na tym,¿e firm± zarz±dza przewodnicz±cy rady nadzorczej,pe³ni±c nieformalnie funkcjê,, nad prezesa".Natomiast dyrektorem personalnym jest wskazany przez niego jego zaufany kole¶.Zarz±d jest ,wed³ug mnie, marionetk± w ich rêkach.

Marek-ZZPRC
taka zasada obowi±zywa³a naszej firmie przez wiele wiele lat i do czego doszli¶my?
pracownicy produkcji niezale¿nie od umiejêtno¶ci i zaanga¿owania byli o 4 albo i 5 grup poni¿ej taryfikatora a dniówkowi co najwy¿ej 1 lub 2.
tak by³o dziêki naszej wspania³ej kadrze, która mia³a pracowników zmianowych w g³êbokim poszanowaniu.
pamiêtacie argument:
bo masz dodatek zmianowy to nie mo¿esz mieæ takiej wysokiej stawki zasadniczej.
Edytowane przez Marek-ZZPRC dnia 03.11.2008 10:53

www.zzprc.pulawy.pl
Slawomir Wrega
Kol.azot na jakiej podstawie twierdzisz,¿e ja uwa¿am, i¿ wszystkim od razu nale¿y daæ stawki z kategorii docelowych ?

kbohdan
Jak zwykle dziwne podzia³y jak nie na strych i m³odych to na nierobów i pracusiów. Kto o tym ma decydowaæ? Je¿eli nie taryfikator.

Slawomir Wrega
Kol.azot zgodzili¶my siê pod warunkiem dopracowania szczegó³ów.A mówi±c o niektórych osobach,kogo masz na my¶li?

Slawomir Wrega
O¶wiadczam,¿e ¿adnych prywatnych spraw z przewodnicz±cym rady nadzorczej nie mam.

kbohdan
Azot to do której ty grupy nale¿ysz, chyba nie do m³odych pracusi. A ¿ycie ustala wrêcz co¶ odwrotnego.

Slawomir Wrega
O¶wiadczam,¿e do przewodnicz±cego rady nadzorczej ¿adnych prywatnych urazów nie mam.Na gruncie prywatnym zwyczajnie siê nie znamy.

kbohdan
Chyba azot nie¼le ciê wycenia, je¿eli nie posiadasz kategorii z taryfikatora.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.36 39,910,105 unikalnych wizyt