08.02.2026 00:45
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pytania referendalne.
Slawomir Wrega
Prosz o dyskusj na temat pyta referendalnych. Pyta musi by kilka, wedug mnie co najmniej trzy. Ostatnie powinno dotyczy strajku, pozostae sprawy o ktr toczy si spr. Np:
1) Czy popierasz dziaania ZZPRC majce na celu wdroenie obowizujcych zasad wynagradzania pracownikw?
2)Czy popierasz uruchomienie rodkw dzielonych procentowo dopiero po przyznaniu pracownikom stawek wynagrodzenia zasadniczego z grup wskazanych przez przeoonych jako nalene?
3) Czy zgadzasz si na przeprowadzenie w obronie postulatw ZZPRC akcji strajkowej?

Jeli mwi si oficjalnie o tym, e referendum jest w sprawie strajku to powinno by tylko jedno pytanie. Jeeli chcielibymy zada wicej pyta to musi to by ogoszone wczeniej a nie po tym jak cz osb wypeni owiadczenia o nieudostepnianiu danych osobowych. W przeciwnym razie powstan chyba uzasasdnione podejrzenia o nieczyst gr.

Slawomir Wrega
Nie rozumiem na czym ta ,,nieczysta gra" miaa by polega.

To proste jak temat strajk to nie dodatkowe pytania. Poza tym zaproponowane pytania s tendencyjne a powinny by obiektywne.

Pytanie moim zdaniem powinno by sformuowane nastepujce: Czy jeste za ogoszeniem strajku w celu bezwzgldnej i natychmiastwej realizacji taryfikatora

Ilu czonkw jest aktualnie w ZZPRC? Czy istnieje szansa,e jeli przyjd na referendum tylko zwizkowcy to istnieje szansa na na wynik za strajkiem?

Slawomir Wrega
Wszystkie pytania dotycz strajku, bo strajk jest przecie o co a nie dla samego strajku. Na czym polega tendencyjno zaproponowanych pyta? Wedug mnie s bardzo obiektywne, dotycz wprost postulatw zgoszonych w sporze zbiorowym. By moe Kol. Dalil posiadasz faszywy obraz caej sprawy, podobnie jak Kol. azot i dlatego pytania wydaj ci si tendencyjne.

Slawomir Wrega
ZZPRC zrzesza okoo 1300 czonkw. Za strajkiem musi zagosowa 830 eby bya zgoda.

Slawomir Wrega
Kada dziaalno zwizana jest z ryzykiem. Przypomnijcie sobie, e takie same a nawet wiksze obawy dotyczyy wszystkich naszych dziaa. Popatrzcie natomiast na efekty, mamy najlepszy system pracy w kraju, jeden z najwikszych dodatkw zmianowych i dobrze umiejscowione w taryfikatorze stanowiska produkcyjne. Przypomnijcie sobie stan sprzed 1997 roku. Dziaania zwizku zawsze s mocno osadzone w rzeczywistoci prawnej, nigdy nikomu nie kazalimy ponosi zbytecznego ryzyka, na pierwszy ogie zawsze szli dziaacze. Dzisiaj prawo stoi bezwzgldnie po naszej stronie, potwierdzaj to opinie kancelarii i Pastwowa Inspekcja Pracy. Gdybym w takiej sytuacji mia jak bezpaski pies zapa ochap i merda ogonem to znaczyo by to, e powinienem zmieni robot.Reszta zarzdu zwizku jest takiego samego zdania.

Slawomir Wrega
Kol.Vhoit pisaem o tym w temacie ,, naruszenie adu korporacyjnego" zarzd nie zarzdza firm . Robi to nadprezes Morzeski, w obszarze personalnym za porednictwem swojego kuma Bartczaka. Dlaczego prowokuje konflikty trudno mi powiedzie, mog si domyla, albo ma taki charakter albo osabia zarzd eby mie pretekst do jego wymiany. Kilka lat temu by w ZAP dyrektorem technicznym, usunli go wanie za konflikty. Co wtedy wyprawia to duga opowie.

Marek-ZZPRC
Poniej wklejam ku pokrzepieniu serc i zapodnieniu umysw, fragment synnego wystpienia Ministra Spraw Zagranicznych w rzdzie II RP Jzefa Becka, ktre wygosi Sejmie 5 maja 1939 r.

Sysz danie aneksji Gdaska do Rzeszy, z chwil, kiedy na nasz propozycj, zoon dn. 26 marca wsplnego gwarantowania istnienia i praw Wolnego Miasta nie otrzymuj odpowiedzi, a natomiast dowiaduje si nastpnie, e zostaa ona uznana za odrzucenie rokowa r11; to musz sobie postawi pytanie, o co waciwie chodzi? Czy o swobod ludnoci niemieckiej Gdaska, ktra nie jest zagroona, czy o sprawy prestiowe, czy te o odepchnicie Polski od Batyku, od ktrego Polska odepchn si nie da! (...)Pokj jest rzecz cenn i podan. Nasza generacja, skrwawiona w wojnach, na pewno na pokj zasuguje. Ale pokj, jak prawie wszystkie sprawy tego wiata ma swoj cen, wysok, ale wymiern. My w Polsce nie znamy pojcia pokoju za wszelk cen. Jest tylko jedna rzecz w yciu ludzi, narodw i pastw, ktra jest bezcenn. T rzecz jest honor."

rdo: http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Beck

www.zzprc.pulawy.pl
Bardzo dobre pytanie Blondie.

Slawomir Wrega
Myl, e konsekwencje ponios odpowiedzialni czyli midzy innymi twoja organizacja zwizkowa Kol. Blondie. Na to oczywicie potrzeba jeszcze troch czasu. Czas najlepiej weryfikuje faszyw propagand. Dziwi mnie mimo wszystko twoje wpisy, przecie ju wiesz czym rni si PRZESZEREGOWANIA od ZASZEREGOWA.

Slawomir Wrega
Zgoda wszystkich organizacji potrzebna jest pracodawcy do rozszerzenia tabeli pac oraz przyznania grupy ponad taryfikator.Na przyznanie stawki zgodnie z taryfikatorem pracodawca nie potrzebuje niczyjej zgody. Mao tego robi to w przypadku wszystkich stanowisk z tzw wysokiego kierownictwa. Twierdzenie, e brak naszego podpisu pod synnym porozumieniem blokuje podwyki dla pracownikw jest prawdziwe tylko w przypadku dyrektorw i czci kierownictwa.

Slawomir Wrega
Zaszeregowanie to przyznanie pracownikowi grupy i stawki, np: nowo zatrudnionemu lub przy wprowadzaniu nowych zasad tak jak to miao miejsce w styczniu. Przeszeregowanie to zmiana grupy i stawki. Jest jeszcze podwyka wynagrodze, polega na zwikszeniu stawki bez zmiany grupy, moe jej towarzyszy zmiana stawki bazowej do budowy tabeli pac. S to wedug mnie pojcia oczywiste, zamt w niektrych gowach powsta po publikacji artykuu A Smtka. Mam na myli ten artyku ze zdjciem opisanym ,, Miae chamie zoty rg ". Artyku nic niewart ale opis zdjcia naprawd trafiony.

Slawomir Wrega
Kol. kapro zapis jest nastpujcy: "Decyzje odnonie uruchomienia rodkw na przeszeregowania, ich wysokoci, zakresu i kryteriw podziau podejmuje pracodawca w uzgodnieniu z zakadow organizacj zwizkow". Jest to zapis zacznika nr 4 paragraf 2 pkt 2.

Slawomir Wrega
Kol. kapro zarzd ZAP musi uzgadnia w spr. przeszeregowa. Zaszeregowania i podwyki nie s w aden sposb regulowane cytowanym zapisem. W zwizku z tym A. Smtek napisa nieprawd. Jeeli natomiast inny zapis ZUZP obliguje pracodawc do uzgodnie w spr. zaszeregowa i podwyek to niech kto wskae ktry.Dopki takie wskazanie nie nastpi brak podwyek musimy uznawa za zoliwe dziaanie zarzdu ZAP. Zoliwo ta wynika z niemonoci wypacenia 4,5 mln z premii dla wybracw.

Slawomir Wrega
Co do sposobu naliczenia podwyek, ja nie znam zapisu ktry nakada obowizek jego uzgadniania, oczywicie za wyjtkiem przeszeregowa. Natomiast jeeli chodzi o,, wskanik podwyek" to nie jest mi znane takie pojcie, wedug mojej wiedzy nie wystpuje ani w ustawach ani w naszym ZUZP. Skoro wic go nie ma to nie musi by uzgadniany.

W mojej ocenie i ocenie przedstawiciela Departamentu Personalnego, z ktrym rozmawiaem w sprawie zagdnienia zwizanego z zapisami ukadu i uruchomieniem rodkw na przeszeregowania odpowied jest jednoznaczna:
-uruchomienie rodkw na przeszeregowania, czyli przeszeregowanie z jednej pacy do drugiej, ktra moe by powizana ze zmain kategorii ale nie na wysz ni docelowa (chyba, e jest zgoda ZZ) wymaga uzgodnie zwizkw -myl tu o uruchomieniu funduszy czyli pienidzy (ich wielkosci , zasady podziau itp.) na zbiorowe przeszeregowania pracownikw.
Zaszszeregowanie to pierwotne nadanie stawki i wynikajcej z niej kategorii. Po podwykach nastpuj przeszeregowania.

Wszystkie zbiorowe podwyki i zwizane z nimi przeszeregowania jakie znam w ze swojego kilkunastoletniego dowiadczenia zwizkwego wymagay uzgodnie czyli zgody wszystkich organziacji.
Tak te powinno by i teraz.
Pozdrawiam.

Slawomir Wrega
Kol. ASmet ani twoja ocena ani ocena przedstawiciela DP na tym poziomie szczegowoci dyskusji nie maj adnego znaczenia. Wska konkretne zapisy, albo przyznaj si do bdu i przepro.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.19 87,299,360 unikalnych wizyt