|
Podwyka dla dziaaczy
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.03.2009 21:00
|
Domownik

Data rejestracji: 02.09.08
|
W poowie stycznia otrzymaem z kadr nowy anga. Zawiera on propozycj podwyszenia mojego wynagrodzenia zasadniczego od lipca 2008. Do dzisiaj nie zdecydowaem czy go podpisa. Prosz o rady i opinie w tej sprawie. |
| |
|
|
| dziadek |
Dodany dnia 02.03.2009 21:24
|
Domownik

Data rejestracji: 16.04.06
|
hmm... no to jest ciekawe. dasz si kupi? B) |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.03.2009 22:32
|
Domownik

|
Wynagrodzenie etatowych dziaaczy i sipa liczone jest od redniej pacy w ZAP. Zasady zapisane s w ZUZP, tak samo jak zasady wynagradzania pozostaych pracownikw. Problem moim zdaniem polega na tym, e zaoga nie otrzymaa nalenych podwyek a dziaacze otrzymali. Dlaczego w ich przypadku nie przeszkadza wojna w Gruzji, brak gazu, niepodpisanie przez ZZPRC porozumienia 4zz z zarzdem? Kryzys te przesta przeszkadza? To moe da wszystkim? |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 10:42
|
Domownik

|
Azocie wedug ciebie informacj o podwykach dla dziaaczy zamieciem poniewa gram pod publik. Masz prawo do takiej oceny, zastanw si jednak, twoja krytyka zamieszczenia informacji wskazuje, e wolaby aby jej nie byo. Ciekawe dlaczego?
Poza tym od tak wnikliwego komentatora jak Ty oczekiwa naley, moim zdaniem, nieco gbszych ocen. Odnie si prosz do faktu, i podwyki te uruchomione zostay pomimo nie ustania przyczyn rzekomo blokujcych podwyki dla pozostaych pracownikw. |
| |
|
|
| dziadek |
Dodany dnia 03.03.2009 13:06
|
Domownik

Data rejestracji: 16.04.06
|
a ja chciabym spyta o co innego, eby si upewni. tu nie chodzi o podwyk, ktr dostali ostatnio wszyscy, tylko o nastpn (odrbn)? |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 14:52
|
Domownik

|
Azocie to nie s lekkie jajka, to jest obuda i skandal. Zarzd ZAP od stycznia te dosta podwyki. Mnie zaproponowali 6758. |
| |
|
|
| Krzysztof Bohdan |
Dodany dnia 03.03.2009 16:38
|
Go??

Data rejestracji: 18.03.06
|
Wida wszystkie bolki, bij w jedn stron, duo ciekawiej byo, by gdyby Wrga wzi kas. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 16:40
|
Domownik

|
Kol. bolek wita prawda, poczynania naszych decydentw nie mieszcz si w adnym logicznym cigu. Do kadej sprawy stosuj inne zasady. Pomimo kryzysu firma paci zobowizania podatkowe, za wgiel, gaz, itd. Paci zgodnie ze zobowizaniami czonkom zarzdu, dyrektorom, gwnym specjalistom, dziaaczom zwizkowym i sipowi. Jednoczenie z powodu kryzysu zania bezprawnie wynagrodzenia laborantek, aparatowych, sterowniczych, specjalistw, itp. Wy si chce. Ale niestety nie wszystkim. Suchaem dzisiaj w rozgoni sprawozdania zarzdu ZZIT. Bony po 50z i imprezy integracyjne, a mi si sabo zrobio. A jaka ciekawa jest ostatnia gazetka kolegw zza ciany, polecam lektur, naprawd wiele mona si dowiedzie. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 19:09
|
Domownik

|
Art. 9
2.Pracownikowi przysuguje wynagrodzenie za prac w wysokoci wynikajcej z przyznanej kategorii zaszeregowania i stawki wynagrodzenia zasadniczego oraz inne skadniki wynagrodze okrelone w Ukadzie.
4.Wykaz stanowisk wraz z przyporzdkowan kategori taryfow okrela Taryfikator, stanowicy Zacznik nr 1 do Ukadu.
5. Tabela wynagrodze zasadniczych stanowi Zacznik nr 2 do Ukadu.
Taryfikator Kwalifikacyjny Stanowisk Pracy.
Aparatowy Procesw Chemicznych, Laborant - kategoria 4
Sterowniczy Procesw chemicznych - kategoria 5
Tabela Wynagrodze Zasadniczych.
kategoria 4 - minimum 3061, maksimum 3630
kategoria 5 - minimum 3631, maksimum 4500 |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 19:55
|
Domownik

|
Dla penego obrazu powinienem by zacytowa jeszcze wyjtki z Zasad Zaszeregowania, Przeszeregowania i Awansowania Pracownikw. A dokadnie kryteria taryfikacyjne dla uytych w przykadzie stanowisk.
Kol. siwulek problem polega na tym, e ktni o interpretacj nie ma, a jednoczenie ogromna wikszo zaogi nie posiada wynagrodze zasadniczych zgodnych z taryfikatorem. Pracodawca wspomagany przez cz dziaaczy zwizkowych zawsze znajduje powody uzasadniajce ten stan. Jednoczenie pewne grupy opacajc z tzw. grnej pki.
Jest to klasyczny przykad stosowania podwjnych standardw. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 20:44
|
Domownik

|
Proces przyznawania kategorii nazwano w ZUZP Zasadami Zaszeregowania. Odbywa si on na podstawie zapisw cytowanych przeze mnie wyej.
Rozpoczyna go bezporedni przeoony pracownika, dokonujc jego oceny a nastpnie wskazania kategorii nalenej. Proces koczy si podpisaniem przez pracownika angau ze stawk wynagrodzenia zasadniczego mieszczc si w tej kategorii. Od stycznia 2008 wikszo pracownikw ZAP znajduje si w trakcie procesu zaszeregowania, tzn. wskazano im kategorie nalene ale jeszcze nie przyznano waciwych stawek wynagrodzenia zasadniczego. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 21:20
|
Domownik

|
Kol. kryska zasady wynagradzania aparatowych i przewodniczcych s okrelone. Pracodawca przestrzega te dotyczce przewodniczcych, a nie przestrzega okrelajcych wynagrodzenia aparatowych.
Z tym uzgodnieniem zasad to ciekawa sprawa, musz to sprawdzi. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 04.03.2009 08:33
|
Go??

|
Sawek si jak zwykle lansuje przed wyborami udajc wielkiego figo fago.
1. Podwyka wynika z racji jak piszecie zapisw ukadu zbiorowego.
Gdyby jej nie byo to by woanie w drug stron o amanie prawa.
To przewodniczcego stay chwyt.
2. W przyszym roku na tej samej zasadzie wzronie dodatek zmianowy czy Pan Przewodniczcy tez bdzie apelowa by go nie bra?
3. Prawdziw hipokryzj r11; to jego sowo jest odegnywanie od czci i wiary o podwyk 0,5% gdy penic pewne funkcje (korzystajc z tego e si jest zwizkowcem) bierze si dodatkowo co miesic bardzo due pienidze o jakich zwykli pracownicy liniowi mogliby pomarzy.
rady nadzorcze, delegacje samochodem
A moe niech z tego zrezygnuje!!!!
A moe tak jak w ustawie i pacono za oddelegowanie tak:
- kto by maszynist to ma pacone jak maszynista
- kto by st. specjalist to ma pacone jak st. specjalista
- kto by kierownikiem to ma pacone jak kierownik
|
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.03.2009 09:32
|
Domownik

|
Staraem si w tym temacie wywoa dyskusj na temat stosowania w ZAP podwjnych standardw. Polegajcy na przestrzeganiu zasad dotyczcych niektrych grup przy jednoczesnym lekcewaeniu zasad dotyczcych innych. Kol. kryska, bolek i specjalista trudno mi uwierzy, e nie potraficie dostrzec istoty sprawy. Po co wic piszecie te pierdoy? |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.03.2009 19:06
|
Domownik

|
Kol. bolek w poowie stycznia przysali mi w kopercie nowy anga, jak zobaczyem co to jest to rzuciem na kupk i zapomniaem. W ubiegym tygodniu pracownica dziau kadr zadzwonia do mnie domagajc si zwrotu podpisanego angau. Odgrzebaem go z papierw, przeczytaem, przemylaem i zrobiem to co zrobiem.
Poza tym wszyscy na tej stronie jestemy kolegami. |
| |
|
|
| Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.03.2009 22:38
|
Domownik

|
Kol. synteza nie podpisaem, ponadto zamieciem informacj na stronie.
Kol. kryska wedug mnie roztrzsasz rzeczy mao istotne, ale zapytany odpowiem. Z ZZPRC w uzgadnianiu zasad wynagradzania oddelegowanych udzia brali Krzysio Bohdan i Andrzej Krakowiak, z pozostaych organizacji nie wiem kto. Negocjacje przecigay si poniewa pracodawca upiera si przy umieszczeniu oddelegowanych w tabeli, a strona zwizkowa przy opacaniu od redniej zakadowej. Dokadn dat podpisania porozumienia bd mg poda jak sprawdz w dokumentach, w biurze bd w pitek.
Powiem jeszcze, e moim zdaniem, naliczanie wynagrodzenia dziaaczy zwizkowych od redniej pacy w zakadzie jest rozwizaniem najlepszym. Natomiast co do jawnoci, napisaem ile mi zaproponowali. Mog jednak mie z tego powodu problemy, wynagrodzenia wszystkich przewodniczcych s jednakowe, ujawniajc swoje ujawniem pozostaych. Bd jednak w razie zarzutw tumaczy si dziaaniem w wanym interesie spoecznym.
|
| |
|
|
|
Dodany dnia 05.03.2009 09:28
|
Go??

|
A jaki to wany interes spoeczny? Moe co bliej?
Pacenie oddelegowanym z ostatniego stanowiska ? - Ja jestem gotw rozway tak propozycj.
Co do uzgadnianiu wielkoci wynagrodzenia to polecam lek "Bilobil"?
|
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 05.03.2009 17:59
|

Administrator

Data rejestracji: 10.03.06
|
kryska. zapytaj swojego przewodniczcego czy te tak myli.
ja w chwili kiedy uzgodnilimy i naliczono nowe stawki dla oddelegowanych przygotowaem na ten temat pen informacj na t stron internetow. ju jmiaem wkleja kiedy zaatakowa mnie Stefan Kara i Andrzej widerski powoujc si na ustawe o ochronie danych osobowych wymusili wstrzymanie. potem konsultowaem to z kolegami i dla witego spokoju ta publikacja nie opucia naszego biura.
byo o tym na tej stronie wiele haasu.
jeli kryska chcesz mog to wklei choby jutro rano.
|
| |
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 07:14
|
Go??

|
Do: kol. internauty Slawomira Wrega
Sawek eby nie byo to ty wywoae t dyskusj.
1.Nie wiem o jakich negocjacjach piszesz e to niby Krakowiak i Bohdan, ale w tych co ja braem udzia i dotyczyy ostatnich wynagrodze oddelegowanych to Ty kol. Sawomirze W. brae udzia.
2.Wynagrodzenie oddelegowanych jest waloryzowane co roku, czyli:
a.To nie jest podwyka tylko waloryzacja (byy lata e ono si zmniejszao)
b.Jeli jest to kontrowersyjne to gotowy jestem na wniosek przewodniczcego
Sawomira na poprawk ukadu zbiorowego:
-aden skadnik wynagrodzenia ani samo wynagrodzenie nie bdzie waloryzowane od redniej jeli w zakadzie nie byo podwyek (czy co takiego)
3.Jeli jeste tak prawy na jakiego si kreujesz kol. Sawomirze W. to zaproponuj by, oddelegowani mieli pacone ze stanowiska z jakiego odeszli (jak pisze internauta st. specjalista) i usidziemy do stou rozmw i porozmawiamy na ten temat (przypomnij mi Ty bye maszynist? To ile ?)
4.Jeli jeste tak prawy na jakiego si kreujesz kol. Sawomirze W. to wymie wszystkie swoje dochody zwizane z dziaalnoci zwizkow (czy to prawda co pisze internauta st. specjalista?)
Bd mczyzn i odpowiedz na wszystkie pytania.
|
| |
|
|
| Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 06.03.2009 09:30
|

Administrator

Data rejestracji: 10.03.06
|
ASmet, a w ilu firmach ty pracujesz, na ilu etatach w 8 godzin? |
| |