07.02.2026 23:07
Zobacz temat
 Drukuj temat
Podwyka dla dziaaczy
Slawomir Wrega
W poowie stycznia otrzymaem z kadr nowy anga. Zawiera on propozycj podwyszenia mojego wynagrodzenia zasadniczego od lipca 2008. Do dzisiaj nie zdecydowaem czy go podpisa. Prosz o rady i opinie w tej sprawie.

dziadek
hmm... no to jest ciekawe. dasz si kupi? B)

Slawomir Wrega
Wynagrodzenie etatowych dziaaczy i sipa liczone jest od redniej pacy w ZAP. Zasady zapisane s w ZUZP, tak samo jak zasady wynagradzania pozostaych pracownikw. Problem moim zdaniem polega na tym, e zaoga nie otrzymaa nalenych podwyek a dziaacze otrzymali. Dlaczego w ich przypadku nie przeszkadza wojna w Gruzji, brak gazu, niepodpisanie przez ZZPRC porozumienia 4zz z zarzdem? Kryzys te przesta przeszkadza? To moe da wszystkim?

Slawomir Wrega
Azocie wedug ciebie informacj o podwykach dla dziaaczy zamieciem poniewa gram pod publik. Masz prawo do takiej oceny, zastanw si jednak, twoja krytyka zamieszczenia informacji wskazuje, e wolaby aby jej nie byo. Ciekawe dlaczego?
Poza tym od tak wnikliwego komentatora jak Ty oczekiwa naley, moim zdaniem, nieco gbszych ocen. Odnie si prosz do faktu, i podwyki te uruchomione zostay pomimo nie ustania przyczyn rzekomo blokujcych podwyki dla pozostaych pracownikw.

dziadek
a ja chciabym spyta o co innego, eby si upewni. tu nie chodzi o podwyk, ktr dostali ostatnio wszyscy, tylko o nastpn (odrbn)?

Slawomir Wrega
Azocie to nie s lekkie jajka, to jest obuda i skandal. Zarzd ZAP od stycznia te dosta podwyki. Mnie zaproponowali 6758.

Krzysztof Bohdan
Wida wszystkie bolki, bij w jedn stron, duo ciekawiej byo, by gdyby Wrga wzi kas.

Slawomir Wrega
Kol. bolek wita prawda, poczynania naszych decydentw nie mieszcz si w adnym logicznym cigu. Do kadej sprawy stosuj inne zasady. Pomimo kryzysu firma paci zobowizania podatkowe, za wgiel, gaz, itd. Paci zgodnie ze zobowizaniami czonkom zarzdu, dyrektorom, gwnym specjalistom, dziaaczom zwizkowym i sipowi. Jednoczenie z powodu kryzysu zania bezprawnie wynagrodzenia laborantek, aparatowych, sterowniczych, specjalistw, itp. Wy si chce. Ale niestety nie wszystkim. Suchaem dzisiaj w rozgoni sprawozdania zarzdu ZZIT. Bony po 50z i imprezy integracyjne, a mi si sabo zrobio. A jaka ciekawa jest ostatnia gazetka kolegw zza ciany, polecam lektur, naprawd wiele mona si dowiedzie.

Slawomir Wrega
Art. 9
2.Pracownikowi przysuguje wynagrodzenie za prac w wysokoci wynikajcej z przyznanej kategorii zaszeregowania i stawki wynagrodzenia zasadniczego oraz inne skadniki wynagrodze okrelone w Ukadzie.
4.Wykaz stanowisk wraz z przyporzdkowan kategori taryfow okrela Taryfikator, stanowicy Zacznik nr 1 do Ukadu.
5. Tabela wynagrodze zasadniczych stanowi Zacznik nr 2 do Ukadu.

Taryfikator Kwalifikacyjny Stanowisk Pracy.
Aparatowy Procesw Chemicznych, Laborant - kategoria 4
Sterowniczy Procesw chemicznych - kategoria 5

Tabela Wynagrodze Zasadniczych.
kategoria 4 - minimum 3061, maksimum 3630
kategoria 5 - minimum 3631, maksimum 4500

Slawomir Wrega
Dla penego obrazu powinienem by zacytowa jeszcze wyjtki z Zasad Zaszeregowania, Przeszeregowania i Awansowania Pracownikw. A dokadnie kryteria taryfikacyjne dla uytych w przykadzie stanowisk.
Kol. siwulek problem polega na tym, e ktni o interpretacj nie ma, a jednoczenie ogromna wikszo zaogi nie posiada wynagrodze zasadniczych zgodnych z taryfikatorem. Pracodawca wspomagany przez cz dziaaczy zwizkowych zawsze znajduje powody uzasadniajce ten stan. Jednoczenie pewne grupy opacajc z tzw. grnej pki.
Jest to klasyczny przykad stosowania podwjnych standardw.

Slawomir Wrega
Proces przyznawania kategorii nazwano w ZUZP Zasadami Zaszeregowania. Odbywa si on na podstawie zapisw cytowanych przeze mnie wyej.
Rozpoczyna go bezporedni przeoony pracownika, dokonujc jego oceny a nastpnie wskazania kategorii nalenej. Proces koczy si podpisaniem przez pracownika angau ze stawk wynagrodzenia zasadniczego mieszczc si w tej kategorii. Od stycznia 2008 wikszo pracownikw ZAP znajduje si w trakcie procesu zaszeregowania, tzn. wskazano im kategorie nalene ale jeszcze nie przyznano waciwych stawek wynagrodzenia zasadniczego.

Slawomir Wrega
Kol. kryska zasady wynagradzania aparatowych i przewodniczcych s okrelone. Pracodawca przestrzega te dotyczce przewodniczcych, a nie przestrzega okrelajcych wynagrodzenia aparatowych.
Z tym uzgodnieniem zasad to ciekawa sprawa, musz to sprawdzi.

Sawek si jak zwykle lansuje przed wyborami udajc wielkiego figo fago.

1. Podwyka wynika z racji jak piszecie zapisw ukadu zbiorowego.

Gdyby jej nie byo to by woanie w drug stron o amanie prawa.

To przewodniczcego stay chwyt.

2. W przyszym roku na tej samej zasadzie wzronie dodatek zmianowy czy Pan Przewodniczcy tez bdzie apelowa by go nie bra?

3. Prawdziw hipokryzj r11; to jego sowo jest odegnywanie od czci i wiary o podwyk 0,5% gdy penic pewne funkcje (korzystajc z tego e si jest zwizkowcem) bierze si dodatkowo co miesic bardzo due pienidze o jakich zwykli pracownicy liniowi mogliby pomarzy.
rady nadzorcze, delegacje samochodem

A moe niech z tego zrezygnuje!!!!

A moe tak jak w ustawie i pacono za oddelegowanie tak:

- kto by maszynist to ma pacone jak maszynista

- kto by st. specjalist to ma pacone jak st. specjalista

- kto by kierownikiem to ma pacone jak kierownik

Slawomir Wrega
Staraem si w tym temacie wywoa dyskusj na temat stosowania w ZAP podwjnych standardw. Polegajcy na przestrzeganiu zasad dotyczcych niektrych grup przy jednoczesnym lekcewaeniu zasad dotyczcych innych. Kol. kryska, bolek i specjalista trudno mi uwierzy, e nie potraficie dostrzec istoty sprawy. Po co wic piszecie te pierdoy?

Slawomir Wrega
Kol. bolek w poowie stycznia przysali mi w kopercie nowy anga, jak zobaczyem co to jest to rzuciem na kupk i zapomniaem. W ubiegym tygodniu pracownica dziau kadr zadzwonia do mnie domagajc si zwrotu podpisanego angau. Odgrzebaem go z papierw, przeczytaem, przemylaem i zrobiem to co zrobiem.
Poza tym wszyscy na tej stronie jestemy kolegami.

Slawomir Wrega
Kol. synteza nie podpisaem, ponadto zamieciem informacj na stronie.
Kol. kryska wedug mnie roztrzsasz rzeczy mao istotne, ale zapytany odpowiem. Z ZZPRC w uzgadnianiu zasad wynagradzania oddelegowanych udzia brali Krzysio Bohdan i Andrzej Krakowiak, z pozostaych organizacji nie wiem kto. Negocjacje przecigay si poniewa pracodawca upiera si przy umieszczeniu oddelegowanych w tabeli, a strona zwizkowa przy opacaniu od redniej zakadowej. Dokadn dat podpisania porozumienia bd mg poda jak sprawdz w dokumentach, w biurze bd w pitek.
Powiem jeszcze, e moim zdaniem, naliczanie wynagrodzenia dziaaczy zwizkowych od redniej pacy w zakadzie jest rozwizaniem najlepszym. Natomiast co do jawnoci, napisaem ile mi zaproponowali. Mog jednak mie z tego powodu problemy, wynagrodzenia wszystkich przewodniczcych s jednakowe, ujawniajc swoje ujawniem pozostaych. Bd jednak w razie zarzutw tumaczy si dziaaniem w wanym interesie spoecznym.

A jaki to wany interes spoeczny? Moe co bliej?
Pacenie oddelegowanym z ostatniego stanowiska ? - Ja jestem gotw rozway tak propozycj.

Co do uzgadnianiu wielkoci wynagrodzenia to polecam lek "Bilobil"?

Marek-ZZPRC
kryska. zapytaj swojego przewodniczcego czy te tak myli.
ja w chwili kiedy uzgodnilimy i naliczono nowe stawki dla oddelegowanych przygotowaem na ten temat pen informacj na t stron internetow. ju jmiaem wkleja kiedy zaatakowa mnie Stefan Kara i Andrzej widerski powoujc si na ustawe o ochronie danych osobowych wymusili wstrzymanie. potem konsultowaem to z kolegami i dla witego spokoju ta publikacja nie opucia naszego biura.
byo o tym na tej stronie wiele haasu.
jeli kryska chcesz mog to wklei choby jutro rano.

www.zzprc.pulawy.pl
Do: kol. internauty Slawomira Wrega

Sawek eby nie byo to ty wywoae t dyskusj.

1.Nie wiem o jakich negocjacjach piszesz e to niby Krakowiak i Bohdan, ale w tych co ja braem udzia i dotyczyy ostatnich wynagrodze oddelegowanych to Ty kol. Sawomirze W. brae udzia.

2.Wynagrodzenie oddelegowanych jest waloryzowane co roku, czyli:
a.To nie jest podwyka tylko waloryzacja (byy lata e ono si zmniejszao)
b.Jeli jest to kontrowersyjne to gotowy jestem na wniosek przewodniczcego
Sawomira na poprawk ukadu zbiorowego:
-aden skadnik wynagrodzenia ani samo wynagrodzenie nie bdzie waloryzowane od redniej jeli w zakadzie nie byo podwyek (czy co takiego)

3.Jeli jeste tak prawy na jakiego si kreujesz kol. Sawomirze W. to zaproponuj by, oddelegowani mieli pacone ze stanowiska z jakiego odeszli (jak pisze internauta st. specjalista) i usidziemy do stou rozmw i porozmawiamy na ten temat (przypomnij mi Ty bye maszynist? To ile ?)

4.Jeli jeste tak prawy na jakiego si kreujesz kol. Sawomirze W. to wymie wszystkie swoje dochody zwizane z dziaalnoci zwizkow (czy to prawda co pisze internauta st. specjalista?)

Bd mczyzn i odpowiedz na wszystkie pytania.

Marek-ZZPRC
ASmet, a w ilu firmach ty pracujesz, na ilu etatach w 8 godzin?

www.zzprc.pulawy.pl
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.18 87,284,294 unikalnych wizyt