Podwy¿ka dla dzia³aczy
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.03.2009 21:00
|
Domownik
Data rejestracji: 02.09.08
|
W po³owie stycznia otrzyma³em z kadr nowy anga¿. Zawiera on propozycjê podwy¿szenia mojego wynagrodzenia zasadniczego od lipca 2008. Do dzisiaj nie zdecydowa³em czy go podpisaæ. Proszê o rady i opinie w tej sprawie. |
|
|
|
dziadek |
Dodany dnia 02.03.2009 21:24
|
Domownik
Data rejestracji: 16.04.06
|
hmm... no to jest ciekawe. dasz siê kupiæ? B) |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 02.03.2009 22:32
|
Domownik
|
Wynagrodzenie etatowych dzia³aczy i sipa liczone jest od ¶redniej p³acy w ZAP. Zasady zapisane s± w ZUZP, tak samo jak zasady wynagradzania pozosta³ych pracowników. Problem moim zdaniem polega na tym, ¿e za³oga nie otrzyma³a nale¿nych podwy¿ek a dzia³acze otrzymali. Dlaczego w ich przypadku nie przeszkadza wojna w Gruzji, brak gazu, niepodpisanie przez ZZPRC porozumienia 4zz z zarz±dem? Kryzys te¿ przesta³ przeszkadzaæ? To mo¿e daæ wszystkim? |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 10:42
|
Domownik
|
Azocie wed³ug ciebie informacjê o podwy¿kach dla dzia³aczy zamie¶ci³em poniewa¿ gram pod publikê. Masz prawo do takiej oceny, zastanów siê jednak, twoja krytyka zamieszczenia informacji wskazuje, ¿e wola³by¶ aby jej nie by³o. Ciekawe dlaczego?
Poza tym od tak wnikliwego komentatora jak Ty oczekiwaæ nale¿y, moim zdaniem, nieco g³êbszych ocen. Odnie¶ siê proszê do faktu, i¿ podwy¿ki te uruchomione zosta³y pomimo nie ustania przyczyn rzekomo blokuj±cych podwy¿ki dla pozosta³ych pracowników. |
|
|
|
dziadek |
Dodany dnia 03.03.2009 13:06
|
Domownik
Data rejestracji: 16.04.06
|
a ja chcia³bym spytaæ o co¶ innego, ¿eby siê upewniæ. tu nie chodzi o podwy¿kê, któr± dostali ostatnio wszyscy, tylko o nastêpn± (odrêbn±)? |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 14:52
|
Domownik
|
Azocie to nie s± lekkie jajka, to jest ob³uda i skandal. Zarz±d ZAP od stycznia te¿ dosta³ podwy¿ki. Mnie zaproponowali 6758. |
|
|
|
kbohdan |
Dodany dnia 03.03.2009 16:38
|
Go??
Data rejestracji: 18.03.06
|
Widaæ wszystkie bolki, bij± w jedn± stronê, du¿o ciekawiej by³o, by gdyby Wrêga wzi±³ kasê. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 16:40
|
Domownik
|
Kol. bolek ¶wiêta prawda, poczynania naszych decydentów nie mieszcz± siê w ¿adnym logicznym ci±gu. Do ka¿dej sprawy stosuj± inne zasady. Pomimo kryzysu firma p³aci zobowi±zania podatkowe, za wêgiel, gaz, itd. P³aci zgodnie ze zobowi±zaniami cz³onkom zarz±du, dyrektorom, g³ównym specjalistom, dzia³aczom zwi±zkowym i sipowi. Jednocze¶nie z powodu kryzysu zani¿a bezprawnie wynagrodzenia laborantek, aparatowych, sterowniczych, specjalistów, itp. Wyæ siê chce. Ale niestety nie wszystkim. S³ucha³em dzisiaj w rozg³o¶ni sprawozdania zarz±du ZZIT. Bony po 50z³ i imprezy integracyjne, a¿ mi siê s³abo zrobi³o. A jaka ciekawa jest ostatnia gazetka kolegów zza ¶ciany, polecam lekturê, naprawdê wiele mo¿na siê dowiedzieæ. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 19:09
|
Domownik
|
Art. 9
2.Pracownikowi przys³uguje wynagrodzenie za pracê w wysoko¶ci wynikaj±cej z przyznanej kategorii zaszeregowania i stawki wynagrodzenia zasadniczego oraz inne sk³adniki wynagrodzeñ okre¶lone w Uk³adzie.
4.Wykaz stanowisk wraz z przyporz±dkowan± kategori± taryfow± okre¶la Taryfikator, stanowi±cy Za³±cznik nr 1 do Uk³adu.
5. Tabela wynagrodzeñ zasadniczych stanowi Za³±cznik nr 2 do Uk³adu.
Taryfikator Kwalifikacyjny Stanowisk Pracy.
Aparatowy Procesów Chemicznych, Laborant - kategoria 4
Sterowniczy Procesów chemicznych - kategoria 5
Tabela Wynagrodzeñ Zasadniczych.
kategoria 4 - minimum 3061, maksimum 3630
kategoria 5 - minimum 3631, maksimum 4500 |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 19:55
|
Domownik
|
Dla pe³nego obrazu powinienem by³ zacytowaæ jeszcze wyj±tki z Zasad Zaszeregowania, Przeszeregowania i Awansowania Pracowników. A dok³adnie kryteria taryfikacyjne dla u¿ytych w przyk³adzie stanowisk.
Kol. siwulek problem polega na tym, ¿e k³ótni o interpretacjê nie ma, a jednocze¶nie ogromna wiêkszo¶æ za³ogi nie posiada wynagrodzeñ zasadniczych zgodnych z taryfikatorem. Pracodawca wspomagany przez czê¶æ dzia³aczy zwi±zkowych zawsze znajduje powody uzasadniaj±ce ten stan. Jednocze¶nie pewne grupy op³acaj±c z tzw. górnej pó³ki.
Jest to klasyczny przyk³ad stosowania podwójnych standardów. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 20:44
|
Domownik
|
Proces przyznawania kategorii nazwano w ZUZP Zasadami Zaszeregowania. Odbywa siê on na podstawie zapisów cytowanych przeze mnie wy¿ej.
Rozpoczyna go bezpo¶redni prze³o¿ony pracownika, dokonuj±c jego oceny a nastêpnie wskazania kategorii nale¿nej. Proces koñczy siê podpisaniem przez pracownika anga¿u ze stawk± wynagrodzenia zasadniczego mieszcz±c± siê w tej kategorii. Od stycznia 2008 wiêkszo¶æ pracowników ZAP znajduje siê w trakcie procesu zaszeregowania, tzn. wskazano im kategorie nale¿ne ale jeszcze nie przyznano w³a¶ciwych stawek wynagrodzenia zasadniczego. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 03.03.2009 21:20
|
Domownik
|
Kol. kryska zasady wynagradzania aparatowych i przewodnicz±cych s± okre¶lone. Pracodawca przestrzega te dotycz±ce przewodnicz±cych, a nie przestrzega okre¶laj±cych wynagrodzenia aparatowych.
Z tym uzgodnieniem zasad to ciekawa sprawa, muszê to sprawdziæ. |
|
|
|
|
Dodany dnia 04.03.2009 08:33
|
Go??
|
S³awek siê jak zwykle lansuje przed wyborami udaj±c wielkiego figo fago.
1. Podwy¿ka wynika z racji jak piszecie zapisów uk³adu zbiorowego.
Gdyby jej nie by³o to by wo³anie w drug± stronê o ³amanie prawa.
To przewodnicz±cego sta³y chwyt.
2. W przysz³ym roku na tej samej zasadzie wzro¶nie dodatek zmianowy czy Pan Przewodnicz±cy tez bêdzie apelowa³ by go nie braæ?
3. Prawdziw± hipokryzj± r11; to jego s³owo jest od¿egnywanie od czci i wiary o podwy¿kê 0,5% gdy pe³ni±c pewne funkcje (korzystaj±c z tego ¿e siê jest zwi±zkowcem) bierze siê dodatkowo co miesi±c bardzo du¿e pieni±dze o jakich zwykli pracownicy liniowi mogliby pomarzyæ.
rady nadzorcze, delegacje samochodem
A mo¿e niech z tego zrezygnuje!!!!
A mo¿e tak jak w ustawie i p³acono za oddelegowanie tak:
- kto¶ by³ maszynist± to ma p³acone jak maszynista
- kto¶ by³ st. specjalist± to ma p³acone jak st. specjalista
- kto¶ by³ kierownikiem to ma p³acone jak kierownik
|
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.03.2009 09:32
|
Domownik
|
Stara³em siê w tym temacie wywo³aæ dyskusjê na temat stosowania w ZAP podwójnych standardów. Polegaj±cy na przestrzeganiu zasad dotycz±cych niektórych grup przy jednoczesnym lekcewa¿eniu zasad dotycz±cych innych. Kol. kryska, bolek i specjalista trudno mi uwierzyæ, ¿e nie potraficie dostrzec istoty sprawy. Po co wiêc piszecie te pierdo³y? |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.03.2009 19:06
|
Domownik
|
Kol. bolek w po³owie stycznia przys³ali mi w kopercie nowy anga¿, jak zobaczy³em co to jest to rzuci³em na kupkê i zapomnia³em. W ubieg³ym tygodniu pracownica dzia³u kadr zadzwoni³a do mnie domagaj±c siê zwrotu podpisanego anga¿u. Odgrzeba³em go z papierów, przeczyta³em, przemy¶la³em i zrobi³em to co zrobi³em.
Poza tym wszyscy na tej stronie jeste¶my kolegami. |
|
|
|
Slawomir Wrega |
Dodany dnia 04.03.2009 22:38
|
Domownik
|
Kol. synteza nie podpisa³em, ponadto zamie¶ci³em informacjê na stronie.
Kol. kryska wed³ug mnie roztrz±sasz rzeczy ma³o istotne, ale zapytany odpowiem. Z ZZPRC w uzgadnianiu zasad wynagradzania oddelegowanych udzia³ brali Krzysio Bohdan i Andrzej Krakowiak, z pozosta³ych organizacji nie wiem kto. Negocjacje przeci±ga³y siê poniewa¿ pracodawca upiera³ siê przy umieszczeniu oddelegowanych w tabeli, a strona zwi±zkowa przy op³acaniu od ¶redniej zak³adowej. Dok³adn± datê podpisania porozumienia bêdê móg³ podaæ jak sprawdzê w dokumentach, w biurze bêdê w pi±tek.
Powiem jeszcze, ¿e moim zdaniem, naliczanie wynagrodzenia dzia³aczy zwi±zkowych od ¶redniej p³acy w zak³adzie jest rozwi±zaniem najlepszym. Natomiast co do jawno¶ci, napisa³em ile mi zaproponowali. Mogê jednak mieæ z tego powodu problemy, wynagrodzenia wszystkich przewodnicz±cych s± jednakowe, ujawniaj±c swoje ujawni³em pozosta³ych. Bêdê jednak w razie zarzutów t³umaczy³ siê dzia³aniem w wa¿nym interesie spo³ecznym.
|
|
|
|
|
Dodany dnia 05.03.2009 09:28
|
Go??
|
A jaki to wa¿ny interes spo³eczny? Mo¿e co¶ bli¿ej?
P³acenie oddelegowanym z ostatniego stanowiska ? - Ja jestem gotów rozwa¿yæ tak± propozycjê.
Co do uzgadnianiu wielko¶ci wynagrodzenia to polecam lek "Bilobil"?
|
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 05.03.2009 17:59
|
Starszy Skryba
Data rejestracji: 10.03.06
|
kryska. zapytaj swojego przewodnicz±cego czy te¿ tak my¶li.
ja w chwili kiedy uzgodnili¶my i naliczono nowe stawki dla oddelegowanych przygotowa³em na ten temat pe³n± informacjê na tê stronê internetow±. ju¿ jmia³em wklejaæ kiedy zaatakowa³ mnie Stefan Kara¶ i Andrzej ¦widerski powo³uj±c siê na ustawe o ochronie danych osobowych wymusili wstrzymanie. potem konsultowa³em to z kolegami i dla ¶wiêtego spokoju ta publikacja nie opu¶ci³a naszego biura.
by³o o tym na tej stronie wiele ha³asu.
je¶li kryska chcesz mogê to wkleiæ choæby jutro rano.
|
|
|
|
|
Dodany dnia 06.03.2009 07:14
|
Go??
|
Do: kol. internauty Slawomira Wrega
S³awek ¿eby nie by³o to ty wywo³a³e¶ t± dyskusjê.
1.Nie wiem o jakich negocjacjach piszesz ¿e to niby Krakowiak i Bohdan, ale w tych co ja bra³em udzia³ i dotyczy³y ostatnich wynagrodzeñ oddelegowanych to Ty kol. S³awomirze W. bra³e¶ udzia³.
2.Wynagrodzenie oddelegowanych jest waloryzowane co roku, czyli:
a.To nie jest podwy¿ka tylko waloryzacja (by³y lata ¿e ono siê zmniejsza³o)
b.Je¶li jest to kontrowersyjne to gotowy jestem na wniosek przewodnicz±cego
S³awomira na poprawkê uk³adu zbiorowego:
-¿aden sk³adnik wynagrodzenia ani samo wynagrodzenie nie bêdzie waloryzowane od ¶redniej je¶li w zak³adzie nie by³o podwy¿ek (czy co¶ takiego)
3.Je¶li jeste¶ tak prawy na jakiego siê kreujesz kol. S³awomirze W. to zaproponuj by, oddelegowani mieli p³acone ze stanowiska z jakiego odeszli (jak pisze internauta st. specjalista) i usi±dziemy do sto³u rozmów i porozmawiamy na ten temat (przypomnij mi Ty by³e¶ maszynist±? To ile ?)
4.Je¶li jeste¶ tak prawy na jakiego siê kreujesz kol. S³awomirze W. to wymieñ wszystkie swoje dochody zwi±zane z dzia³alno¶ci± zwi±zkow± (czy to prawda co pisze internauta st. specjalista?)
B±d¼ mê¿czyzn± i odpowiedz na wszystkie pytania.
|
|
|
|
Marek-ZZPRC |
Dodany dnia 06.03.2009 09:30
|
Starszy Skryba
Data rejestracji: 10.03.06
|
ASmet, a w ilu firmach ty pracujesz, na ilu etatach w 8 godzin? |
|